Athens Tolkien Symposium
Το Σάββατο 13 Μαΐου και την Κυριακή 14, πραγματοποιήθηκε στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός, έναν πολύ όμορφο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, το Athens Tolkien Symposium που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony με την υποστήριξη των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ.
Το spoileralert.gr ήταν εκεί και πέρασε υπέροχα! Το συμπόσιο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο καθώς ο χώρος του Ιανού ήταν γεμάτος και τις δύο ημέρες του συμποσίου. Οι ομιλητές ήταν πολύ καλοί και άψογα καταρτισμένοι και οι ομιλίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, πράγμα που φάνηκε τόσο από τις ερωτήσεις προς τους ομιλητές όσο και από τις συζητήσεις που ακολούθησαν στα “πηγαδάκια”, στα διαλείμματα μεταξύ των ομιλητών.
Το συμπόσιο άνοιξε με το αγαπημένο θέμα πολλών, τον Beren και την Luthien, όπου ο Σπύρος Σαμψώνας ανέπτυξε το θέμα και η Δήμητρα Μπενίση μας μετέφερε μαγικά με τις απαγγελίες της.
Τη σκυτάλη (ή να πούμε την σπάθη;) πήρε ο Θωμάς Μαστακούρης που μας είπε πολλά ενδιαφέροντα για τα σπαθιά και το συμβολισμό τους όχι μόνο στο έργο του Τόλκιν αλλά και σε άλλα έπη και θρύλους.
Οι ομιλίες της ημέρας έκλεισαν με τον Colin Duriez συγγραφέα της βιογραφίας του Τόλκιν «Η γέννηση ενός Θρύλου» που μας είπε πολλά ενδιαφέροντα για τη ζωή και κυρίως για τις φιλίες που καθόρισαν τον Τόλκιν. Στη συνέχεια ο συγγραφέας και ο Θωμάς Μαστακούρης που είναι και μεταφραστής του απάντησαν σε ερωτήσεις και ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με τους Solastas, οι οποίοι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και μας ταξίδεψαν με τις μαγικές μελωδίες και τα τραγούδια τους.
Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με τον φανταστικό Ανδρέα Μιχαηλίδη που με την αφήγησή του “Σκώληκες και Σιδηρουργοί” μας ταξίδεψε νοερά σε μύθους και θρύλους με μόνο σύμμαχο την τέχνη του ως παραμυθά.
Στη συνέχεια η Δρ. Δήμητρα Φήμη, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Cardiff, ανέπτυξε πολύ εμπεριστατωμένα το θέμα των ξωτικών στον Τόλκιν, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους με τα ξωτικά της λαογραφίας και φώτισε αρκετά αυτή την πτυχή του έργου του.
Η επόμενη ομιλία του Δρ. Αθανάσιου Καρασίμου γλωσσολόγου και ερευνητή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Παν. Πατρών ασχολήθηκε με τις γλώσσες που δημιούργησε ο Τόλκιν και εξακολουθούν να μας μαγεύουν και σήμερα. Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία μάθαμε πολλές λεπτομέρειες και θαυμάσαμε για άλλη μια φορά το έργο του καθηγητή και πήραμε χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξουμε ενδεχομένως και τη δική μας γλώσσα.
Η τελευταία ομιλία της Καίτης Καραγεώργη ήταν αφιερωμένη στον Bilbo Baggins. Με ενθουσιασμό και συγκίνηση μας μίλησε για τη γνωριμία της και την εξέλιξη της σχέσης της ως απλής αναγνώστριας με το χαρακτήρα αυτού του χόμπιτ.
Το συμπόσιο έκλεισε η γνωστή μας Fantasy Choir με τις πολύ καλές εκτελέσεις της και ακολούθησαν οι απαραίτητες φωτογραφίες και οι αποχαιρετισμοί.
Όπως είπαμε και στην αρχή ήταν μια εξαίρετη εκδήλωση και αξίζουν πολλά μπράβο σε όλο το σύλλογο. Πέραν του προσφιλούς μας θέματος και της εύστοχης επιλογής των ομιλητών, το συμπόσιο “φώναζε” επαγγελματισμό. Και πάλι συγχαρητήρια στο σύλλογο και ελπίζουμε να βρεθούμε πάλι σύντομα σε εκδήλωσή τους.