7 Βιβλία για τον Πόλεμο

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε κάποια βιβλία για τον πόλεμο και όχι με θέμα τον πόλεμο. Δηλαδή είναι βιβλία που μιλούν για τον πραγματικό πόλεμο και τα ιστορικά γεγονότα και όχι ιστορικά μυθιστορήματα ή ακόμα και βιογραφίες (σε άλλο αφιέρωμα αυτά). Μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ότι αφορούν κυρίως wargamers και χομπίστες, αλλά θέλοντας και μη ο πόλεμος είναι παρόντας στο ιστορικό γίγνεσθαι και πολλά μπορεί να διδαχθεί κανείς μελετώντας την ιστορία του ή ακόμα και να εμπνευστεί και να γράψει το δικό του έργο. Μην ξεχνάτε πως σε πολλές περιπτώσεις η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία! Άλλωστε γνωρίζοντας καλύτερα τα της τέχνης του πολέμου, θα αποκτήσετε και πιο κριτική ματιά στα “συμβατικά” βιβλία που περιγράφουν τον πόλεμο.

1. Η Πολεμική Τέχνη Των Αρχαίων Ελλήνων, του Peter Connolly

Παλιό αλλά από τα καλύτερα του είδους, θα σας θυμίσει όσα διδαχτήκατε στο σχολείο, αλλά με την παρενέργεια ότι δύσκολα θα ξαναδείτε με το ίδιο μάτι χολιγουντιανή υπερπαραγωγή με θέμα τους αρχαίους!

2. Η τέχνη του πολέμου, του Sun Tzu

Αυτό και αν είναι παλιό! Γραμμένο στην Κίνα τον 6ο πΧ αιώνα, θεωρείται το πρώτο εγχειρίδιο για την τέχνη του πολέμου και είχε τεράστια επίδραση στην παγκόσμια στρατιωτική σκέψη, τουλάχιστον μετά το 1782 που μεταφράστηκε από τα κινέζικα. Έχει επίσης εφαρμοστεί σε επιχειρηματικές στρατηγικές. Αποφθέγματα από το βιβλίο τα βλέπει κανείς πολύ συχνά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

3. Περί Πολέμου, του Carl von Clausewitz

Πιο σύγχρονο αυτό, αλλά όχι λιγότερο διάσημο, μια πραγματεία πάνω στην πολεμική τέχνη, γραμμένο από τον Πρώσσο στρατιωτικό κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Αποτελεί την αποκρυστάλλωση της γνώσης που αποκτήθηκε στα πεδία των πολέμων αυτών και, όπως και το προηγούμενο, χρησιμοποιείται στη διοίκηση επιχειρήσεων.

4. The Guns of August, της Barbara W. Tuchman

Δυστυχώς αυτό το βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, αν και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε! Θεωρούμε ότι ο Α’ ΠΠ δεν μας αφορά, καθώς στο σχολείο επικεντρωνόμαστε στους Βαλκανικούς Πολέμους και έτσι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πολλά πράγματα βασικά και για τη χώρα μας. Στο βιβλίο αυτό καλύπτονται οι επιχειρήσεις του πρώτου μήνα μόλις του πολέμου, αλλά η αξία του έγκειται στην πολιτική, κοινωνική και στρατιωτική ανάλυση του πώς φτάσαμε στις εχθροπραξίες! Πολλά από αυτά που γράφει ισχύουν και στις μέρες μας! Όσοι γνωρίζετε αγγλικά, μην το παραβλέψετε!

5. Ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος 1936-1939, του Antony Beevor

Ένα βιβλίο αναφοράς για τον ισπανικό εμφύλιο, καλύπτει με πληρότητα κάθε πτυχή του και καταφέρνει να κρατά ίσες αποστάσεις από όλες τις πλευρές, πράγμα πολύ δύσκολο για τα βιβλία που ασχολούνται με αυτό τον πόλεμο, με δεδομένες τις πολιτικές πτυχές του.

6. Η απόβαση στη Νορμανδία, του Antony Beevor

Ένα θέμα για το οποίο υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία (και φιλμογραφία), αλλά εκεί που πραγματικά υπερέχει το συγκεκριμένο, πέραν της πλήρους τεκμηρίωσης, είναι ότι ο συγγραφέας ξεπέρασε τον εαυτό του σε αφηγηματική δεινότητα και διαβάζεται σαν ιστορικό μυθιστόρημα! Δεν ασχολείται μόνο με την απόβαση αυτή καθεαυτή, αλλά με όλη την εκστρατεία από το σχεδιασμό της μέχρι και την απελευθέρωση του Παρισιού.

7. One Minute to Midnight: Kennedy, Khrushchev and Castro on the Brink of Nuclear War, του Michael Dobbs

Ναι, ένα βιβλίο του συγγραφέα πίσω από τη γνωστή σειρά House of Cards! Το συγκεκριμένο μας μεταφέρει στον Ψυχρό Πόλεμο, σε μια κρίσιμη για όλη την ανθρωπότητα στιγμή, όταν οι ΗΠΑ και η τότε ΕΣΣΔ, βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου με αφορμή την Κρίση της Κούβας. Δυστυχώς και αυτό δεν έχει μεταφραστεί ακόμη, αλλά είναι από τα καλύτερα βιβλία που υπάρχουν σήμερα για αυτή την περίοδο και το συνιστώ!

Σαφώς το θέμα δεν εξαντλείται εδώ, καθώς υπάρχει τεράστια ποικιλία βιβλίων για κάθε μικρό ή μεγάλο πολεμικό γεγονός στον πλανήτη. Έχετε διαβάσει κάποιο από τα παραπάνω; Σας άρεσε; Έχετε διαβάσει κάποια άλλα που σας άρεσαν; Αφήστε μας δυο λόγια στα σχόλια!

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments