12 Βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης που αξίζει να διαβάσετε – Part one

Η εκλαϊκευμένη επιστήμη (popular science) είναι ένα ιδιαίτερο είδος που επιχειρεί να μεταφέρει την επιστημονική γνώση στον απλό αναγνώστη, μέσα από εύληπτα κείμενα, εξηγήσεις, ιστορίες και παραδείγματα, χωρίς να χρειάζεται επιστημονικό υπόβαθρο στο πεδίο που πραγματεύεται το κάθε βιβλίο.

Το πιο φανατικό κοινό αυτής της κατηγορίας είναι άλλοι επιστήμονες κυρίως από άλλα επιστημονικά πεδία που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, χωρίς να εντρυφήσουν σε άλλο αντικείμενο.

Τα παρακάτω βιβλία ασχολούνται με πραγματική επιστήμη και είναι γραμμένα από έγκυρους συγγραφείς – επιστήμονες. Η λίστα δεν περιλαμβάνει επιστημονικά μυθιστορήματα (πχ “Το θεώρημα του παπαγάλου”, “Πυθαγόρεια Εγκλήματα” κλπ) αν και οι διαχωριστικές γραμμές ενίοτε είναι πολύ γκρίζες.

Βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης

1. Το Εγωϊστικό Γονίδιο – The Shelfish Gene – Richard Dawkins
Το βιβλίο που άλλαξε την άποψή μας για τα γονίδια, στην ουσία επαναπροσδιόρισε τη συζήτηση γύρω από αυτά και το ρόλο τους στην εξέλιξη των οργανισμών. Ξεκαθαρίζει με απλούς όρους πώς λειτουργούν τα γονίδια σε σχέση με τους οργανισμούς που τα φιλοξενούν και πώς η μεταφορά τους από γενιά σε γενιά είναι η βάση της εξέλιξης των ειδών.

2. Ο Τυφλός Ωρολογοποιός – The Blind Watchmaker – Richard Dawkins
Πάλι από τον ίδιο συγγραφέα, επικεντρώνεται στο θέμα της εξελικτικής βιολογίας και απαντά στους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από αυτή. Βέβαια ο συγγραφέας έχει γράψει πολλά ακόμη, αλλά αυτά θεωρώ κλασσικά. Το πιθανότερο είναι ότι αν διαβάσετε αυτά θα “κολλήσετε” και θα αναζητήσετε και άλλα δικά του.

3. Κώδικες και Μυστικά – The Code Book – Simon Singh
Η ιστορία της κωδικοποίησης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Η πένα του συγγραφέα είναι εξαιρετική και το βιβλίο διαβάζεται σχεδόν σα μυθιστόρημα. Αν σας ενδιαφέρει η κρυπτογραφία και οι κώδικες, είναι απαραίτητο στη συλλογή σας.

4. Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά – Fermat’s Last Theorem – Simon Singh
Μια μυθιστορηματική απόδοση της ιστορίας του θεωρήματος του Φερμά, θα γνωρίσετε πολλές σημαντικές πτυχές των μαθηματικών και μάλιστα χωρίς καν να καταλάβετε ότι διαβάζετε μαθηματικά.

5. Big Bang – Simon Singh
Αν θέλετε να μάθετε τι επιτέλους είναι αυτή η “Μεγάλη Έκρηξη”, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία και ταυτόχρονα μια ανασκόπηση της κοσμολογίας. Είναι απίστευτο το πόσες επιστημονικές γνώσεις χωράνε σε ένα βιβλίο.

6. Η επιστήμη του Δισκόκοσμου – sir Terry Pratchett
Αν είστε φαν του και έχετε το παραμικρό επιστημονικό ενδιαφέρον (αν δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, δε θέλω να σας ξέρω) πρέπει να το διαβάσετε οπωσδήποτε. Στην ουσία μια εξιστόρηση της δημιουργίας του Σύμπαντος, της Γης και της ζωής σε αυτή μέσα από τα πειράματα των καθηγητών του Unseen University.

7. Στοιχειωμένος Κόσμος – The Demon-haunted World – Carl Sagan
Δεν ασχολείται με συγκεκριμένο επιστημονικό θέμα, αλλά το θεωρώ αναντικατάστατο καθώς πραγματεύεται την επιστήμη στο σύνολό της και την προσφορά της στην ανθρωπότητα, πράγμα που τείνουμε να ξεχνάμε μέσα από την άνεση που μας έχει προσφέρει.

8. Το χρονικό του χρόνου – A brief History of Time – Stephen Hawking
Θεωρείται κλασσικό πλέον και διαβάζεται πολύ ευχάριστα, θα ταξιδέψετε μαζί του σε πολλές διαστάσεις.

9. Cosmos – Carl Sagan
Πρόκειται για το βιβλίο που γράφτηκε παράλληλα με την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που μύησε τόσα παιδιά της γενιάς μου στον υπέροχο κόσμο της επιστήμης, κυρίως της αστρονομίας. Αξίζει τον κόπο να τη βρείτε σε DVD και να τη δείτε, αλλιώς προμηθευτείτε το βιβλίο!

10. Χημείας Απόσταγμα – Αναστάσιος Βάρβογλης
Πολύ αξιόλογο με διεισδυτική ματιά στη χημεία για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτά τα περίεργα τα χημικά στοιχεία. Εναλλακτικά το “Η Χημεία στο Πιάτο” του ιδίου προσφέρεται για όσους έχουν τέτοιες ανησυχίες.

11. Κακή επιστήμη – Bad Science – Ben Goldacre
Ένα βιβλίο που τάραξε τα νερά του πανηγυριού που έχουν στήσει στις πλάτες της δημόσιας υγείας, εναλλακτικοί “γιατροί”, ινστιτούτα και ειδικοί πάσης φύσεως! Παράλληλα ένα μεγάλο μάθημα στο τι είναι, πως πρέπει να γίνεται και πως να ερμηνεύεται η επιστημονική έρευνα. Διαβάστε το για να ξεκαθαρίσετε την πραγματική επιστήμη μέσα από το συρφετό της ψευδεπιστήμης που έχει κατακλύσει τα μέσα “ενημέρωσης” και το διαδίκτυο.

12. Η διπλή έλικα – The Double Helix – James D. Watson
Μια εξιστόρηση από τον ίδιο της θαυμαστής ιστορίας που οδήγησε αυτόν και τον Francis Crick στην αποσαφήνιση της δομής του DNA. Γιατί μερικές φορές η πραγματικότητα συναγωνίζεται τους σεναριογράφους.

Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ.

.

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος Ζ.
Αλέξανδρος Ζ.
7 years ago

Να προσθέσω:
Φαντάσματα στον εγκέφαλο: Ερευνώντας τα μυστήρια του νου (V. S. Ramachandran, Sandra Blakeslee)