“Ο Αντίστροφος Κόσμος” του Philip K. Dick

Ο Αντίστροφος Κόσμος Philip K. Dick

Φανταστείτε έναν κόσμο που ο χρόνος τα έχει παίξει. Οι νεκροί επανασυντίθενται εκ του μηδενός, βγαίνουν από τους τάφους τους και αντι-γερνάνε. Οι ζωντανοί, όταν χαιρετιούνται, δε λένε «γεια» ή «καλημέρα», αλλά «αντίο». Και οι βιβλιοθήκες έχουν σκοπό, όχι να μαζέψουν γνώση, αλλά να καταστρέψουν.

Σε αυτό το ευφάνταστο setting εκτυλίσσεται το βιβλίο “Ο Αντίστροφος Κόσμος” του Philip K. Dick. Ο Σεμπάστιαν Χερμς, ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης που ξεθάβει και πουλάει τους νεκρογεννημένους, αντιλαμβάνεται ότι σύντομα θα αναγεννηθεί ο Τόμας Πηκ, ένας θρησκευτικός ηγέτης με τεράστια επιρροή. Οι επίδοξοι αγοραστές προσπαθούν να αποκτήσουν το σώμα του με κάθε τρόπο. Άλλα σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας είναι ο αστυνομικός Τζο Τινμπέην και η νεαρή σύζυγος του Σεμπάστιαν, Λότα.

Γραμμένο το 1965, το συγκεκριμένο βιβλίο ρίχνει μια ματιά στην έννοια του χρόνου, σε κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός και, όπως συνήθιζε ο Dick, στις ανθρώπινες σχέσεις. Έχει δε έντονες φιλοσοφικές και θρησκευτικές προεκτάσεις, γεγονός που ενισχύεται από τις αναφορές στο έργο των Ωριγένη, Αγίου Αυγουστίνου και άλλων Χριστιανών φιλοσόφων.

Την εποχή που γράφτηκε, ο Dick είχε αρχίσει να γίνεται πιο απλός στη γραφή του. Αυτή ακριβώς η λιτότητά του είναι που δεν επιβαρύνει το νοηματικά δύσκολο περιεχόμενο, αλλά αντιθέτως το κάνει πιο κατανοητό. Όσον αφορά το world building, στοιχείο βασικότατο στην επιστημονική φαντασία, κάνει λιγοστές, αλλά καίριες αναφορές στον κόσμο του, με αποτέλεσμα να εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Παρόλα αυτά, Ο Αντίστροφος Κόσμος σπάνια συμπεριλαμβάνεται στα κορυφαία βιβλία του, όπως το Ubik ή το Ηλεκτρικό Πρόβατο. Δικαίως ίσως. Κάπου στη μέση, αρχίζει και επιταχύνει ανεξήγητα, χάνοντας μερικώς την πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει. Και γενικά, θα το χαρακτήριζα πιο επιφανειακό σε σχέση με άλλα έργα του Dick. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, πρόκειται για ένα καλό βιβλίο, που για κάποιους μπορεί να λειτουργήσει και ως γνωριμία με τον αρχιμάστορα της επιστημονικής φαντασίας.

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments