Philip K. Dick’s Electric Dreams

Το Electric Dreams είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας με αυτοτελή επεισόδια, βασισμένα σε ιστορίες του Philip Dick. Το μοντάζ είναι αριστοτεχνικό και οι ερμηνείες αληθινές, προσγειωμένες, βγάζουν συναίσθημα χωρίς να ειναι πομπώδεις. Ονόματα όπως Steve Buscemi, Bryan Cranston, Anna Paquin, Timothy Spall, Terrence Howard και Richard Madden κοσμούν τα credits της σειράς , αφήνοντας ο καθένας το προσωπικό του στίγμα.

Κάθε επεισόδιο ειναι διαφορετικό από το προηγούμενο και εκτυλίσσεται σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο ή ακόμα και σε διαφορετικό πλανήτη. Η μουσική επένδυση, αν και διακριτική, είναι ταιριαστή σε κάθε ιστορία.

Το intro μπορεί να σας προκαταβάλει αρνητικά, μιας και τα γραφικά του είναι κάπως πρόχειρα και υπερβολικά “φανταχτερά”, αλλά με το που ξεκινήσει το πρώτο επεισόδιο θα αντιληφθείτε ότι πρόκεται για μια σειρά που έχει δώσει μεγάλο βάρος στο κομμάτι της αισθητικής.

Αν και επιστημονικής φαντασίας, οι ιστορίες εστιάζουν κυρίως στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Εναλλακτικά σύμπαντα, ανθρωποειδή, εικονικές προσομοιώσεις και ταξίδια σε άλλους πλανήτες, μας μεταφέρουν στα “ηλεκτρικά” όνειρα του Philip Dick, προσεγγίζοντας την δική του, ξεχωριστή ματιά, προσφέροντάς μας στα περισσότερα επεισόδια ουσιαστικά την επιστημονική φαντασία των 60’s, με το επίπεδο τηλεοπτικής παραγωγής του 2017. Κάποιες φορές μπορεί εκ πρώτης όψεως οι ιστορίες να είναι σουρεαλιστικές, αλλά οι ανησυχίες που προκαλούν και εξετάζουν παραμένουν πραγματικές και διαχρονικότατες.

Η πρώτη σεζόν έχει 10 επεισόδια, προς το παρόν όμως έχουν προβληθεί τα 6 πρώτα, ενώ τα επόμενα 4 αναμένεται να προβληθούν μέσα στο 2018. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα επεισόδια που έχουν προβληθεί (προσοχή, μπορεί να περιέχουν spoilers!)

Electric Dreams

Επεισόδιο 1 – “The Hood Maker”

(βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα)

Σε ένα αυταρχικό καθεστώς που ονομάζεται Free Union, μια μειοψηφία ανθρώπων έχει αναπτύξει τηλεπαθητικές ικανότητες. Η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με καχυποψία και προκατάληψη, αποκαλώντας τους “Teeps”, ζουν σε γκέτο και συνήθως υφίστανται διακρίσεις. Μια από αυτούς προσλαμβάνεται από την αστυνομία και σχηματίζει μια στενή σχέση με τον συνάδελφό της, Agent Ross. Το ζευγάρι αναζητά ένα μυστηριώδες άτομο που ονομάζεται “Hood Maker” και κατασκευάζει κουκούλες που εμποδίζουν τους τηλεπαθητικούς να διαβάζουν τη σκέψη όποιου τις φορά. Ένα πολύ προσεγμένο επεισόδιο που μας εισάγει στο ύφος και την αισθητική της σειράς με πρωταγωνιστή τον Rob Stark του Game of  Thrones.

Electric Dreams

Επεισόδιο 2 – “Impossible Planet”

(βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα)

Δύο εργαζόμενοι σε γραφείο διαστημικού τουρισμού αδράττουν την ευκαιρία της ζωής τους, όταν εκμεταλλεύονται μια ηλικιωμένη που τους ζητάει να τη μεταφέρουν στη Γη για να δει το μέρος όπου μεγάλωσε η γιαγιά της, με αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσό. Το γεγονός ότι η Γη δεν υπάρχει πια, δεν τους εμποδίζει, και αποφασίζουν να την πάνε σε έναν πλανήτη που μοιάζει στη Γη. Το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που έχει μαζί της για να την βοηθάει, αντιλαμβάνεται την απάτη, αλλά διστάζει να της το αποκαλύψει, για να μην την στενοχωρήσει. Τις αμφιβολίες του έχει όμως και ένας από τους δυο οδηγούς του διαστημοπλοίου, μιας και αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με την ηλικιωμένη.

Electric Dreams

Επεισόδιο 3 – “The Commuter”

(βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα)

Ο Ed Jacobson αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα, λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων του γιού του. Στο σιδηροδρομικό σταθμό όπου εργάζεται, μια γυναίκα του ζητά ένα εισιτήριο για μια ανύπαρκτη στάση. Αποφασίζει λοιπόν να μπει κι αυτός στο τρένο και να ακολουθήσει κάποιους επιβάτες που πηδούν από το τρένο και πηγαίνουν σε ένα χωριό, όπου όλα μοιάζουν να είναι ειδυλλιακά. Όταν επιστρέφει στο σπίτι του, ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του δεν κατάφερε να κάνει ποτέ παιδί. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Peter Pettigrew από τις ταινίες του Harry Potter, σε μια συγκινητική ερμηνεία.

Electric Dreams

Επεισόδιο 4 – “Crazy Diamond”

(βασισμένο στο διήγημα “Sales Pitch”)

Ο Ed Morris εργάζεται σε μια εταιρεία που παράγει συνθετικά ανθρωποειδή που ονομάζονται Jacks και Jills, έχοντας στη θέση της “ψυχής” τα QCs (“κβαντικές συνειδήσεις”) που τους δίνουν νοημοσύνη και συναισθήματα. Τον προσεγγίζει μία ετοιμοθάνατη Jill, που θέλει να την βοηθήσει να κλέψει δέκα QCs – ένα για να επεκτείνει τη δική της διάρκεια ζωής και τα υπόλοιπα να πουλήσουν, δίνοντας στον Ed την ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη σύζυγό του Sally. O Steve Buscemi στο ρόλο του πρωταγωνιστή, μας μεταφέρει σε μια καπιταλιστική δυστοπία, της οποίας οι – τόσο ευρηματικές – λεπτομέρειες μου άρεσαν ακόμη περισσότερο από την ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα κεντρική πλοκή.

Electric Dreams

Επεισόδιο 5 – “Real Life”

(βασισμένο στο διήγημα “Exhibit Piece”)

Τι κοινό έχει η Sarah, που είναι μια αστυνομικός που ζει σε ένα τεχνολογικά ανεπτυγμένο και σχεδόν αψεγάδιαστο μέλλον, με τον George, έναν λαμπρό σχεδιαστή παιχνιδιών ενός κόσμου πιο κοντά στον δικό μας; Η τεχνολογία εξιδανικεύει την προσωπική μας εικόνα, και δημιουργεί ένα επίπλαστο σύμπαν γύρω μας, σε σημείο να κινδυνεύουμε να αποκοπούμε από την πραγματικότητα. Πόσο σχετική είναι όμως αυτή η εξιδανίκευση και, σε μια τέτοια συνθήκη, πώς μπορούμε να ορίσουμε τι είναι πραγματικό και τι ψεύτικο; Ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς μέχρι στιγμής, που θα μπορούσε να το περιγραφεί σαν ένα πολύ πιο ενδοσκοπικό “Total Recall”, με σκηνοθεσία “Black Mirror”.

Electric Dreams
Επεισόδιο 6 – “Human Is”

(βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα)

H Vera Herrick είναι είναι παντρεμένη με τον αυταρχικό στρατιωτικό Silas Herrick. Ο Silas παίρνει μέρος σε μια πολεμική αποστολή στον πλανήτη Rexor IV για να αποκτήσει μια ουσία που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την τοξική ατμόσφαιρα της Γης, αλλά οι Rexorians κατατροπώνουν την ομάδα του. Όταν το διαστημόπλοιό τους επιστρέφει στη γη, ο  Silas είναι εντελώς αλλαγμένος απέναντι στη Vera. Το ζευγάρι συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι ένας Rexorian έχει καταλάβει το σώμα του Silas και η Vera αποκρύπτει την αλήθεια.

Γράφουν οι : Γιώργος Βορριάς & Spirou

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments