Captain America: A Civil War – Ένα ”πολιτισμένο” Review

Μετά το debate για το BvsS ο LordOdy και η Semiramis είδαν τον Captain America: Civil War και διαλέγουν team και hashtag και διασταυρώνονται στο σινεμά της γειτονιάς σου.

Η κουβέντα που ακολούθησε μετά μαζί με κάτι μπύρες είχε wait-for-it πολύ μπλα μπλα.

Οdy: Ladies first.

Sem: Ok, let’s do this. Ξεκινάμε από τα βασικά. Είναι μια ταινία Cap ή –όπως οι περισσότεροι λένε- Avengers 2.5?

Ody: Αχα! Δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Cap movie δεν είναι αφού έχει πολλούς υπερήρωες μαζί και όλοι έχουν κάποια εξέλιξη στο χαρακτήρα και την ιστορία τους αλλά ούτε και Avengers είναι υπό την έννοια της κλασικής δομής των ταινιών αυτών, το θέμα της υπερομάδας είναι στο background. Στην πραγματικότητα, ο Cap είναι το emotional core της ταινίας. Οι δικές του επιλογές προκαλούν τις εξελίξεις και οι δικές του συναισθηματικές αδυναμίες χρωματίζουν την ταινία και της προσθέτουν gravitas και εν τέλει την κάνουν καλύτερη από την σούπα εναντίον ανθρώπου νυχτερίδα. Ουσιαστικά, για  μένα είναι δυο ταινίες με κοινή αρχή, κομβική και για τις δυο … Διαχωρίζονται μετά την μάχη στο αεροδρόμιο, μέχρι τότε είναι το civil was/sekovia accords και μετά είναι το προσωπικό κομμάτι Steve/Tony/Bucky/T’Challa. Ο Steve ενδίδει πλήρως στο προσωπικό του ταξίδι λέγοντας πως ‘’πιστεύει στους ανθρώπους’’

Sem: Χμμ γιατί δύο ταινίες; Θεωρώ ότι έχουμε και τα δυο θέματα παράλληλα μέχρι το τέλος, η ευθύνη, η λογοδοσία των σουπερ ηρώων συνδέεται αναπόσπαστα με την επιθυμία του Steve να παραμείνει άνθρωπος και να σώσει, με κάθε κόστος, τον φίλο του τον Bucky. Και πράγματι, αυτή είναι η πιο ανθρώπινη ταινία του Steve –up-all-night-to-get-Bucky και όλα τα fangirls χαιρόμαστε.

Οdy: Ο Κακός;

Sem: Είναι γενικό το θέμα των Marvel κακών αλλά, ναι, είναι από τις λίγες φορές που υπάρχουν stakes όπου πιστεύεις ότι ο κακός μπορεί και διαλύει τους Avengers. Δέχομαι την προσχηματική εξήγηση που του δίνουν, δεν με νοιάζει το πως και γιατί, είναι ταινία. Δεν είναι  Ο ΚΑΚΟΣ αλλά έστω και side κακός είναι καλός κακός (υπάρχει αυτό;) γιατί είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των Avengers και όχι κάτι θολό και υπερκόσμιο και βασικά gets job done.

Ody: Και πάλι ένας απλά πολύ αποφασισμένος άνθρωπος μπορεί να διαλύσει ένα τόσο δυνατό γκρουπ; Μήπως τελικά ΠΡΕΠΕΙ να ελέγχονται; Κάνει τόσο λάθος ο Steve;

Sem: Όχι, λαμβάνοντας υπόψη ότι ΔΕΝ εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τις δομές της, ο Steve ξέρει ότι τα δικά του χέρια είναι τα μόνα ασφαλή, είναι ο πεφωτισμένος ηγέτης της αναγέννησης, άρα έχει κάθε νομιμοποίηση να τα κάνει όλα για το σωστό. Ακόμα και το να οδηγήσει τον Bucky στη δικαιοσύνη ήταν κάτι που δεν θα εμπιστευόταν κανένα να το κάνει. Το θέμα είναι τελικά χρειάζεται κάτι τέτοιο;

Ody: Νομίζω πως ο Bucky είναι ένας χαρακτήρας που δεν μπορεί να υπάρξει στο MCU. Είναι ένας δολοφόνος που θυμάται όλα όσα έχει κάνει. Στα χέρια του ταιριάζει μόνο ένα όπλο.

Sem: όχι, κακώς τον πάγωσαν. Οκ για την ταινία είναι αρκετά συναισθηματική σκηνή. Μας δείχνει την ανωτερότητα του T’Challa και φυσικά την υπευθυνότητα του Bucky αλλά και το πόσο δίκαιος είναι ο Steve. Όμως ο Bucky δεν είναι villain είναι anti-hero και ήταν brainwashed και όχι υπόλογος για τις δολοφονίες όλων αυτών. Ναι, να δικαστεί αλλά είναι redeemable και περιμένω να τον δω στη σόλο ταινία του Black Panther.

captain-america-civil-war-new-international

Οdy: Λίγη γκρίνια;

Sem: Κάποια πράγματα ήταν προχειροφτιαγμένα πχ η σκηνή της μάνας με το παιδί και τη φωτογραφία. Όταν ο Tony έχει φτιάξει τον Ultron, η φωτογραφία τον σόκαρε; Είναι κακός ο Tony; Όχι, αλλά βγάζει τον εαυτό του από την εξίσωση πολύ γρήγορα ξεπλένοντας τα χέρια του με το να λέει ότι χρειάζονται οι ΑΛΛΟΙ ήρωες έλεγχο. Ενώ ο ίδιος ουσιαστικά δεν το υποστηρίζει καθόλου. Το σωστό θα ήταν αμέσως όταν υπέγραφε το κείμενο να παραδινόταν στις αρχές και να παρέδιδε τη στολή αλλά έτσι δε θα είχαμε ταινία θα μου πεις… meeeh.

Sem: Για πες μου εσύ που είσαι και τόσο των κόμικς πως σου φάνηκαν οι σκηνές δράσης αλλά και ο αραχνοκαλεσμένος;

Ody: Εκρηκτική δράση (ζαλίστηκα λίγο στην αρχή με την κάμερα), με αποκορύφωμα τη σκηνή στο αεροδρόμιο που έκανε μια ημι-γελοία φάση, με 5 επί 5 άτομα να δέρνονται λες και τσακώνονται για τον ΜΠΑΟΚ να μοιάζει τόσο επική! Οι γωνίες της κάμερας σε έκαναν να νιώθεις πως γίνεται πανικός μιας και φαινόντουσαν και άλλα άτομα από πίσω δίνοντας την εντύπωση του πολέμου. Επίσης όλοι είχαν μια σκηνή που ήταν στο προσκήνιο. ΝΑΙ προφανώς και μιλάω για τη σκηνή με τον Ant-Man που έγινε Giant-Man! Όσο για τον άνθρωπο αράχνη νομίζω πως είμαι ΥΠΕΡ ευχαριστημένος πως εμφανίστηκε. Ούτε μας πήρε χρόνο να μάθουμε ούτε χρειάστηκε να υπερεξηγήσουμε. Και ναι είναι έφηβος (και όποιος ου πει πως ο Maguire ή ο Garfield φαίνονταν έφηβοι τον δαγκώνω στο λαιμό) και όλα τέλεια μιας και στα κόμικς έφηβο το γνωρίζεις και ναι η θεία May δεν είναι πλέον θείτσα ακόμα καλύτερα είναι σε μια νορμάλ ηλικία. Επίσης συν πόντοι για το ελαφρό reference στις παλαιότερες ταινίες με πρωταγωνιστές τον Robert Downey Junior και την Marisa Tomei (Only You, Chaplin)

Spider-Man-3-1200x632

Οdy: τελικά, υπάρχουν sides σ αυτό τον εμφύλιο;

Sem:  όχι ακριβώς. Τα accords είναι μια αφορμή για πιο σύνθετα και εσωτερικά θέματα των Avengers του Cap και του Tony. Ο Cap δεν θέλει να τεθεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και να αποτελέσει asset που θα τον ελέγχουν. Ο Tony θέλει να λυτρωθεί από τις ενοχές του, έχει break up blues (ααααχ Πέπερ) είναι ο πάτερ φαμίλιας οπότε το χει λίγο το θέμα του ελέγχου. Προφανώς και θα πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος γιατί οι Avengers θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το ρόλο τους. Ούτε ο Steve το αρνείται λέγοντας πως με κάποιες τροποποιήσεις θα τα δεχόταν.

Οdy, Sem: Μας άρεσε; ΝΑΙΙΙ.

Extra:

Sem: Κορίτσια, δεν έχει ούτε κάτι σουπερ ντουπερ ουαου εξ απόψεως γυναικείων χαρακτήρων ούτε τίποτε τοπλες εμφανίσεις του Cap. Λίγο θαυμάζουμε τους δικεφάλους του και φυσικά ο T’Challa είναι ένα κινούμενο eye candy αλλά οκ. Μέχρις εκεί.

Ody: Μου έκαναν εντύπωση οι ομοιότητες με το Batman v Superman. Το μόνο θέμα είναι πως εδώ έγινε σωστά η αντιμαχία και η είσοδος νέων χαρακτήρων (έλεος είδαμε την Justice League σε βιντεάκια) αλλά και το σχέδιο του ‘’κακού’’ (Luthor άστο αγόρι μου δεν πειράζει)

 

– Semiramis, LordOdy

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments