Ελίζα της Αποστολίας Γκιριτζιώτη


Σαν αναγνώστρια έχω διαβάσει πολλές σειρές βιβλίων, με μερικά από τα πιο αγαπημένα μου αναγνώσματα ομολογουμένως να αποτελούν τριλογίες, τετραλογίες και ούτω καθεξής, και η αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να είμαι πιο συγκρατημένη με τις εκδόσεις που γνώριζα από την αρχή ότι είναι προγραμματισμένες για να συνεχιστούν, παρακινούμενη αποκλειστικά από το γεγονός που ήθελε πολλές από αυτές είτε να μένουν ανολοκλήρωτες είτε να καθυστερούν σημαντικά οι συνέχειές τους.Ελίζα

Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μάλιστα η στάση μου αυτή διατηρήθηκε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, με μία από αυτές να είναι και η έκδοση του πρώτου μυθιστορήματος της Αποστολίας Γκιριτζιώτη, Ελίζα, που αποτελεί το πρώτο βιβλίο σειράς που θα ολοκληρωθεί σε πέντε βιβλία με το γενικό τίτλο Το βασίλειο πέρα από το δάσος. Αφορμή αρχικά ήταν το πανέμορφο εξώφυλλο του εικαστικού Όθωνα Νικολαΐδη και οι εκδόσεις Ars Nocturna, παρακλάδι των οποίων είναι και οι εκδόσεις Nightread, που ό,τι έχουν εκδώσει σε ξένη ή ελληνική θεματολογία είναι και από μία μικρή αποκάλυψη, ενώ παρά το παραμυθιακό του τίτλου και της κατηγορίας όπου ανήκει το μυθιστόρημα αυτό ήμουν σίγουρη ότι το σκοτάδι που κρύβει η γενικότερη φιλοσοφία του εκδοτικού θα είναι παρόν και θα ελλοχεύει ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου φωλιάζοντας στις πιο απόμερες πτυχές του.

Η Ελίζα είναι η καλόκαρδη πριγκίπισσα – διάδοχος του βασιλείου των ανθρώπων και μοναδικό παιδί του γενναίου βασιλιά Έθαρ. Η ξανθόμαλλη κοπέλα απέχει παρασάγγας από τις κλασικές πριγκιποπούλες που αρέσκονται στο διάβασμα και γενικά σε δραστηριότητες που είθισται να υποδεικνύονται σε όλες τις κοπέλες του τίτλου και του κύκλου της. Οι διαφορετικές ασχολίες και η γενναιότητά της θα γίνουν αρχικά η αφορμή για να εισχωρήσει χωρίς δισταγμό στο σκοτεινό κι απαγορευμένο για το ανθρώπινο είδος δάσος που βρίσκεται έξω από το παλάτι, με σκοπό να βρει την απάντηση για τη σωτηρία του πατέρα της μετά από ένα απρόσμενο γεγονός που θα βυθίσει τον βασιλιά Έθαρ σε έναν ξαφνικό και παρατεταμένο λήθαργο. Στο δάσος αυτό θα γνωρίσει τον Έσπεν και θα ακούσει πρώτη φορά για τον ισχυρό και τρομερό βασιλιά των ξωτικών, θα αισθανθεί πρωτόγνωρα κι αντικρουόμενα συναισθήματα, ενώ θα ζήσει απρόσμενες κι επικίνδυνες περιπέτειες μέχρι να βρει το φάρμακο που θα σώσει την ζωή του πατέρα της, αλλά και τον δρόμο της για το σπίτι.

Με όμορφη κι άμεση γραφή και ένα καλογραμμένο κείμενο που ρέει, το βιβλίο δεν αργεί να σε βυθίσει στις σελίδες του και στην πρώτη αυτή περιπέτεια της Ελίζας. Από το μυθιστόρημα δεν απουσιάζει ούτε το ρομαντικό, παραμυθιακό και ονειρικό στοιχείο, αλλά ούτε η αγριότητα και το σκοτάδι, με μερικές από τις σκηνές του, όπως αυτή με το δράκο, να είναι χαρακτηριστικές. 
Γοητευτικό κομμάτι του βιβλίου είναι και οι ήρωές του, είτε άνθρωποι, είτε ξωτικά, είτε άλλα μυθολογικά πλάσματα, όπως ο μονόκερος με το περίεργο παρατσούκλι «Σκίουρος», που είναι πολυδιάστατοι και παρουσιάζουν, ανάλογα τη περίσταση κάθε φορά, κι από διαφορετικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ένα παράδειγμα είναι και η ηρωίδα του βιβλίου, η Ελίζα, που από την αρχή την βλέπεις να είναι γλυκιά, καλόκαρδη, ευαίσθητη, ριψοκίνδυνη και γενναία, αλλά που σε ορισμένα σημεία του βιβλίου με εξέπληξε η ψυχραιμία της σε καταστάσεις που ίσως να περίμενα ότι θα επηρεαζόταν εντονότερα και θα αντιδρούσε με τελείως διαφορετικό τρόπο, όπως σε μία συγκεκριμένη σκηνή με ένα ελάφι, που όμως εν μέρει κατανόησα γιατί η προσοχή τής ηρωίδας εκείνη τη στιγμή ήταν δικαιολογημένα εστιασμένη αλλού. 
Αγαπημένος μου και πιο ενδιαφέρων όλων όμως, είναι ο περίφημος βασιλιάς των ξωτικών, μία σκοτεινή, επιβλητική, όσο και εύθραυστη φιγούρα, τόσο γοητευτική και αξιοπρόσεκτη, που ανυπομονώ να συναντήσω ξανά στα επόμενα βιβλία της πενταλογίας.Εντέλει το Ελίζα, Το βασίλειο πέρα απ’ το δάσος, είναι ένα όμορφο – εξωτερικά κι εσωτερικά – ρομαντικό φανταστικό παραμύθι για ενήλικες, που διαβάστηκε μέσα σε λίγες ώρες και χαίρομαι που δεν με απέτρεψε το γεγονός ότι αποτελεί το πρώτο βιβλίο, ενώ αναμένονται άλλα τέσσερα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε αναγνώστες που αγαπούν το είδος και θέλουν να διαβάσουν ένα πραγματικά καλό βιβλίο.

About The Author

Νικολέτα Μπαλοπήτου

Η Νικολέτα, κατοικεί στη Σαλαμίνα από τότε που θυμάται τον εαυτό της και η αγάπη της για το συνάνθρωπο και το παιδί, αλλά κι ο σεβασμός της προς τη διαφορετικότητα του άλλου, την οδήγησαν στην απόφαση να εγγραφεί σε μία σχολή παιδαγωγών για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αγάπη της αυτή ενισχύεται από τα κατασκηνωτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα κάθε Καλοκαίρι, καθώς δε μπορεί να φανταστεί πλέον τα Καλοκαίρια της χωρίς αυτά. Είναι φανατική αναγνώστρια βιβλίων, διαβάζει όλα τα είδη, αλλά τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα ατμοσφαιρικά, μεταφυσικά, παραψυχολογικά θρίλερ και τα μυθιστορήματα τρόμου, ακόμη κι ακραίου. Γι' αυτό και της αρέσει να ανακαλύπτει τέτοιου είδους βιβλία από Έλληνες συγγραφείς, τους οποίους διαβάζει και στηρίζει ανελλιπώς. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα μετα-αποκαλυπτικά, δυστοπικά μυθιστορήματα, ενώ παρακολουθεί κι ανάλογες σειρές στο διαδίκτυο. Επιπλέον, είναι μεγάλη θαυμάστρια της ιαπωνικής κουλτούρας και της αρέσει να παρακολουθεί anime στο ίντερνετ, ενώ ανυπομονεί για τη συνέχεια του Attack on Titan, που για την ίδια είναι ένα από τα καλύτερα anime όλων των εποχών. Τέλος, αγαπάει τον κινηματογράφο και ειδικά τον ανεξάρτητο, αλλά και την rock-metal μουσική.

  • Αγαπημένη ταινία: Ο Λαβύρινθος του Πάνα, Όλες του Ταραντίνο, Όλες του Αλμοδοβάρ.
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Ruth Ozeki, Sarah Addison Allen, J.K.Rowling, Suzanne Collins, Veronica Roth, Susan Ee, Graham Masterton, Ευγένιος Τριβιζάς και πολλοί, πολλοί άλλοι.
  • Παιδικός ήρωας: Kabamaru
  • Αγαπημένο ζώο: Ο σκύλος, αλλά στα βιβλία και στα cartoons προτιμάει τη γάτα.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments