Discworld | Fantasy Series #1

discworldΤο 1983 ο εκδοτικός οίκος Colin Smythe εξέδωσε ένα βιβλίο του συγγραφέα Terry Pratchett, ο οποίος ήθελε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, “απλώς να διασκεδάσει με τα κλισέ της φανταστικής λογοτεχνίας”. Το βιβλίο αυτό ήταν το “The color of Magic” και αποτέλεσε το πρώτο ταξίδι σε έναν φανταστικό κόσμο με σχήμα δίσκου που στηρίζεται πάνω σε τέσσερις ελέφαντες, που με τη σειρά τους στηρίζονται πάνω σε μια χελώνα που κολυμπάει στο διάστημα.
Ο ιδιόμορφος κόσμος του Discworld έδωσε την ευκαιρία στον Pratchett να ασχοληθεί με κάθε γνωστή φιγούρα της fantasy λογοτεχνίας, γεμίζοντας τον κόσμο του με τις ιστορίες αποτυχημένων μάγων, εκκεντρικών θεών, βρικολάκων σε αποτοξίνωση, δρυίδων/χάκερ που χρησιμοποιούν μεγαλιθικά μνημεία ως υπολογιστές και μιας ανοργάνωτης φρουράς που προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη στην χαοτική μητρόπολη Ankh-Morpork.
Το Discworld όμως δεν περιορίζεται στην σάτιρα του fantasy. Θρησκεία, ρατσισμός, πολιτική, φεμινισμός, ποδόσφαιρο, pop κουλτούρα και θάνατος είναι ένα μόνο δείγμα από το τεράστιο φάσμα θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται η σειρά, συνδυάζοντας εύστοχο χιούμορ και οξυδερκείς παρατηρήσεις.
To αξιοθαύμαστο στοιχείο της γραφής του Pratchett είναι πως δεν αφήνει την σάτιρά του να τον παρασύρει, αλλά δίνει εξίσου μεγάλη βαρύτητα- ή ίσως και περισσότερη- στην ιστορία του και την εξέλιξη των χαρακτήρων. Για την ακρίβεια, αν κανείς αφαιρούσε το χιούμορ από τα βιβλία του Discworld, το αποτέλεσμα θα ήταν μια σειρά με καλοφτιαγμένη πλοκή και περίπλοκους πρωταγωνιστές που δεν θα είχε τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα best-sellers του είδους.
Η σειρά αποτελείται μέχρι στιγμής από 40 βιβλία, ως επί το πλείστον αυτόνομα, αλλά με τους χαρακτήρες και τον κόσμο να εξελίσσονται σταδιακά και τα γεγονότα του ενός βιβλίου να επηρεάζουν το άλλο. Ουσιαστικά, ένας αναγνώστης μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε βιβλίο της σειράς και να το διαβάσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Διαβάζοντας όμως περισσότερα, αποκτά μια πιο σφαιρική αντίληψη του κόσμου, με αποτέλεσμα κάθε βιβλίο να τον ανταμείβει περισσότερο από το προηγούμενο. Αν πάλι επιμένετε να διαβάσετε τα βιβλία του Discworld με τη σωστή σειρά, στο lspace.org, ένα site αφιερωμένο στον Terry Pratchett και το έργο του, μπορείτε να βρείτε ένα πολύ λεπτομερές σχεδιάγραμμα που ταξινομεί τα βιβλία χρονολογικά και προτείνει τις καλύτερες εισαγωγικές ιστορίες.
Είτε είστε fan της φανταστικής λογοτεχνίας είτε όχι, το Discworld έχει σίγουρα κάτι να σας προσφέρει. Αν δεν είχατε υπ’ όψιν σας τη σειρά μέχρι τώρα θα σας πρότεινα να βρείτε ένα βιβλίο της το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά στερείτε από τον εαυτό σας ένα από τα πιο καλογραμμένα, ενδιαφέροντα και έξυπνα αναγνώσματα που έχει να προσφέρει το είδος.

Θάνος Φιλάνης

Διαβάστε το Fantasy Series #2

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments