The First Law, του Joe Abercrombie | Fantasy Series #2

Heroes_by_Joe_Abercrombie_Wraparound

Όταν κανείς ξεκινά να διαβάζει το πρώτο βιβλίο του First Law, δύσκολα προετοιμάζεται για το σοκ που του επιφυλάσσει αυτή η σειρά. Με μια τυπική “vanilla fantasy” περίληψη στο οπισθόφυλλο και έναν κόσμο που στερείται πολλών λεπτομερειών, ο Joe Abercrombie φαίνεται να πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που οφείλει να κάνει ένας επιτυχημένος εμπορικά συγγραφέας. Παρουσιάζει ένα βιβλίο που μοιάζει όμοιο με οποιοδήποτε άλλο του είδους. Υπάρχει όμως μία διαφορά: Ο Abercrombie είναι ένας άνθρωπος που έχει μετατρέψει σε καριέρα του το να σπάει τα κλισέ του fantasy.
Θα βρείτε πολλά γνώριμα πρόσωπα και καταστάσεις στο The First Law. Ο σοφός μάγος, ο ευγενής άγριος και ο νεαρός ευγενής κατέχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Πόλεις αντιστέκονται σε πολιορκίες, τέρατα κάνουν επιδρομές και μια ομάδα ηρώων ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, αναζητώντας ένα πανίσχυρο, αρχαίο αντικείμενο. Η σειρά αξιοποιεί κάθε γνωστή κοινοτοπία του fantasy, αφού πρώτα την περάσει μέσα από ένα πρίσμα ρεαλισμού, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου οι πράξεις των ηρώων έχουν πραγματικές συνέπειες και μόνο η προσπάθεια σπάνια αρκεί για να πετύχει κανείς αυτό που θέλει.
Τα ελαττώματα των πρωταγωνιστών του First Law δεν είναι απλώς ένα εργαλείο του συγγραφέα για να γίνουν συμπαθείς και προσιτοί στον αναγνώστη. Αντίθετα, τους βαραίνουν και καθορίζουν το κάθε τους βήμα, με καλύτερο παράδειγμα τον σακάτη και μισάνθρωπο ιεροεξεταστή Glokta, έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες των βιβλίων, που αποτελεί από μόνος του κίνητρο για να διαβάσετε τη σειρά. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, ο Abercrombie παρασύρεται τόσο πολύ από τους πρωταγωνιστές του, που το the First Law καταλήγει να μοιάζει περισσότερο με μελέτη χαρακτήρων παρά με μυθιστόρημα.
Η σειρά αποτελείται από τρία βιβλία (“The Blade Itself”, “Before they are Hanged” και “Last Argument of Kings”), ενώ οι ιστορίες ορισμένων πρωταγωνιστικών και δευτερευόντων χαρακτήρων συνεχίζονται στα βιβλία “Best Served Cold”, “The Heroes” και “Red Country”.
Αν επιλέξατε το First Law ανυποψίαστοι από κάποιο ράφι βιβλιοπωλείου, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε απογοητευμένοι και απρόθυμοι να το συνεχίσετε και όχι άδικα. Ο συγγραφέας καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια στο να παίξει με την υπομονή και τις προσδοκίες σας.
Θα σας πρότεινα να κάνετε υπομονή. Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που μπορεί να εκτιμηθεί μόνο ως σύνολο και επιφυλάσσει εκπλήξεις μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Θάνος Φιλάνης

 

Διαβάστε το Fantasy Series #1

Διαβάστε το Fantasy Series #3

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
9 years ago

Πολύ ωραία η παρουσίαση! Την έχω διαβάσει την τριλογία και πράγματι είναι εξαιρετική!
Βέβαια θα συμφωνήσω ότι είναι καλύτερα κάποιος να είναι ήδη φίλος του fantasy πριν τη διαβάσει καθώς δεν προσφέρεται για εισαγωγικό ανάγνωσμα.