Φεστιβάλ Φανταστικού Κιν/φου ταινιών μικρού μήκους “Βαγγέλης Κοτρώνης” 2016

Φεστιβάλ Φανταστικού Κιν/φου ταινιών μικρού μήκους "Βαγγέλης Κοτρώνης" 2016φωτογραφία από το άρθρο του frapress.gr

Καθώς μπήκα στον κινηματογράφο Ίριδα ένιωσα ότι μπήκα στην παλιά Αθήνα: νεοκλασικό σχέδιο που διακοπτόταν όμως από τα ταλαιπωρημένα καθίσματα και το φθαρμένο πάτωμα λόγω των λίγων (σχεδόν ανύπαρκτων) κονδυλίων για το σινεμά, και όποια συντήρηση (όπως το καινούριο πανό) γίνεται με το μεράκι των φοιτητών της σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Κινηματογραφικό Τομέα Π.Ο.Φ.Π.Α.(Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών) .

Είχα πάει για να παρακολουθήσω την επαναπροβολή του φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου “Βαγγέλης Κοτρώνης” 2016. Οι ταινίες μικρού μήκους που συμμετείχαν ήδη είχαν προβληθεί στο Φεστιβάλ της Δράμας, αλλά και στην κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης. Οι ταινίες αυτές, εκτός από το ότι κάλυπταν όλα τα είδη του φανταστικού, όπως επιστημονική φαντασία, τρόμος και μαγικός ρεαλισμός, έχουν γυριστεί σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας. Όπως για παράδειγμα η ατμοσφαιρική ταινία τρόμου “Inner Land” στην Κρανιά Καρδίτσας.

Κάποιες ταινίες μου θύμισαν άλλες ταινίες ή επεισόδια από σειρές. Για παράδειγμα η ταινία επιστημονικής φαντασίας “Ο Σπόρος” θύμισε με τα πολύ καλό φτιαγμένα σκηνικά του και τους ηθοποιούς, το Blade Runner με το διαχωρισμό της κάτω πόλης (με το όνομα EXARCHIA φωτισμένο με νέον πάνω σε φουτουριστικό σταθμό) και των ουρανοξυστών, αν και το θέμα ήταν διαφορετικό.

sporosΉ η ταινία “E-social” που το θέμα της είναι ίδιο με αυτό που είδαμε στο επεισόδιο του Black Mirror: Be right back (season 2). Δηλαδή το πώς μπορείς να αναστήσεις κάποιον με αυτά που ξέρεις για αυτόν από τα social media.

Ή τέλος το “Λεωφορείο 43” με πολύ γνωστούς ηθοποιούς, που θύμισε την ιστορία των Χριστουγέννων του Σκρουτζ. Όπου ο ήρωας βλέπει τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του μέσα σε ένα λεωφορείο.

Το κοινό τελικά ψήφισε και έβγαλε 3ο:

Κάνε μου Like” από την ομάδα “Κάνουμε ταινία στα Βριλήσσια“: Μια ταινία που κριτικάρει τη δεύτερή μας ζωή στο Facebook.

2o:

“Inner Land”: Μια ατμοσφαιρική ταινία τρόμου, στην οποία μια δασκάλα καταλήγει σε ένα πολύ παράξενο σχολείο.

1ο:

“Μια μάγισσα στην Αθήνα”: Μια χιουμοριστική ταινία που μας δείχνει τη ζωή μιας μάγισσας στη σύγχρονη Αθήνα.

Να προσθέσω άλλες δυο ταινίες που μου έκαναν εντύπωση.

1) “Durkness”: Μια σκοτεινή ταινία που έχει θέμα τον τρόμο γύρω από την απώλεια της ταυτότητας (δική μου ερμηνεία).  Κι όπως μας είπε η αντιπρόεδρος του ιδρύματος “Βαγγέλης Κοτρώνης” Φαία Οικονόμου, αυτή θα ήταν η αγαπημένη ταινία του Βαγγέλη.

2) “Διάλεξε το Μέλλον σου“: Μια ταινία που δημιουργήθηκε από τον 10χρονο Πέτρο Φλωράκη!

Μετά την προβολή των ταινιών (φυσικά υπήρχαν περισσότερες ταινίες που δεν ανέφερα εδώ αλλά μπορείτε να τις βρείτε στο πρόγραμμα του φεστιβάλ) είχαμε μείνει λίγοι και κάναμε μια ωραία συζήτηση με την αντιπρόεδρο ενώ την προηγούμενη μέρα έγινε συζήτηση και με σκηνοθέτες. Εύχομαι να συνεχίσουμε να βλέπουμε τέτοιες ταινίες και να συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε τέτοιους χώρους.

About The Author

Αλέξανδρος Ζ. Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ερίκος Καρτομάνης
7 years ago

Πολύ ενδιαφέρον! Κρίμα που το έχασα!