“Ιστορίες του κ. Κόυνερ” του Μπέρτολτ Μπρεχτ – review

Τα μικρά βιβλία έχουν μεγάλη αξία. Τι γίνεται όμως όταν ένα μικρό βιβλίο απαρτίζεται από μικρές πολυάριθμες ιστορίες και μάλιστα γραμμένες από την πένα του Μπέρτολτ Μπρεχτ; Το αποτέλεσμα δεν είναι παρά μεγάλο, ευφυές, διαχρονικό και χωράει σε έναν τίτλο και εκατόν έξι σελίδες: Ιστορίες του κ. Κόυνερ.

Ο μόχθος των αρίστων

«Με τι ασχολείσθε;» ρώτησαν τον κύριο Κ. και ο κύριος Κ. απάντησε: «Είμαι πολύ απασχολημένος: ετοιμάζω το επόμενο λάθος μου».

vreht-708

Παρά τον έντονο αντιεξουσιαστικό και μαρξιστικό χαρακτήρα των έργων του, ο Μπρεχτ χαίρει σεβασμού και θαυμασμού παγκοσμίως, ακόμα και από ανθρώπους που δεν ασπάζονται τις ίδιες ιδέες μαζί του, ως ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς του περασμένου αιώνα. Οι τεχνικές και η φιλοσοφία της σκηνοθεσίας επηρεάζουν μέχρι και σήμερα τον θεατρικό χώρο, ενώ το γραπτό του έργο συνολικά χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και καλαισθησία.

Οργή και νουθεσία

Ο κύριος Κόυνερ είπε: «Είναι δύσκολο να νουθετήσεις εκείνους που σε εξοργίζουν. Είναι όμως ιδιαίτερα αναγκαίο, γιατί κυρίως εκείνοι το χρειάζονται».

Οι Ιστορίες του κύριου Κόυνερ άρχισαν να γράφονται το 1935 και τελείωσαν λίγο πριν τον θάνατο του συγγραφέα, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Το βιβλίο περιλαμβάνει σχεδόν ενενήντα ιστορίεςέκτασης μιας σελίδας με καθημερινά στιγμιότυπα από την ζωή του κ. Κόυνερ. Σκοπός τους είναι η αποτύπωση της κοινωνικής κριτικής και η ανάδειξη της ηθικής του Μπρεχτ. Παρά το μικρό τους μέγεθος, το διττό των νοημάτων, το διδακτικό ύφος και πολλές φορές η ειρωνεία που χρησιμοποιείται, απαιτούν πολλοστές αναγνώσεις για να μπορέσει ο δέκτης να λάβει όλο το φάσμα των μηνυμάτων αυτής της λαμπρής πένας.

[Σφάλμα και πρόοδος]

Όταν σκέφτεται κανείς μόνο τον εαυτό του, δεν μπορεί να πιστέψει πως πέφτει σε σφάλματα που δεν τον αφήνουν να πάει μπροστά. Γι αυτό πρέπει κανείς να σκέφτεται εκείνους που εξακολουθούν να δουλεύουν. Μόνο έτσι αποφεύγει τα αδιέξοδα.

Ανεξαρτήτως προτιμήσεως μικρών ή μεγάλων σε μέγεθος βιβλίων, θεωρώ ότι οι Ιστορίες του κ. Κόυνερ είναι ένα απαραίτητο σύγγραμμα για κάθε βιβλιοθήκη. Είτε διαβαστούν απνευστί όλες μαζί είτε αποσπασματικά, έχουν σίγουρα πολλά να δώσουν στους αναγνώστες τους.

* Η κριτική δημοσιεύτηκε αρχικά στο stylerivegauche

About The Author

Sweet Jane Eyre
Η Sweet Jane Eyre είναι η χαμένη κόρη του Lou Reed και της Charlotte Brontë. Φοιτά στη Γαλλική και δεν παίζει πιάνο. Αγαπάει την κλασσική λογοτεχνία, τον ισοπεδωτικό βρώμικο ρεαλισμό και τον νεφελώδη σουρεαλισμό. Όταν δεν διαβάζει και δεν τυραννάει τις γάτες της, βλέπει συνήθως σε πολλοστή επανάληψη τις ταινίες του Hayao Miyazaki.
  • Αγαπημένες ταινίες: Three Colours trilogy , A Man Asleep, Spirited Away
  • Αγαπημένοι Συγγραφείς: Καραγάτσης, Georges Perec και Bukowski
  • Παιδικός Ήρωας: Σπυρτούλης
  • Αγαπημένα Ζώα: Γάτες, γατόσκυλα και γατοάλογα
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments