Μηχανή που κρίνει το βιβλίο από το εξώφυλλο

book-coversΈνα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο μπορεί να καταλάβει σε ποια κατηγορία (λογοτεχνικό είδος) ανήκει το βιβλίο βλέποντας το εξώφυλλό του! Μπορεί να χρησιμοποιούμε την έκφραση “ποτέ να μην κρίνεις το βιβλίο από το εξώφυλλό του”, αλλά τελικά ο τρόπος με τον οποίο τα εξώφυλλα σχεδιάζονται είναι να δίνουν μια ιδέα στον υποψήφιο αναγνώστη για το περιεχόμενο του βιβλίου, δηλαδή αποσκοπούν στο να “κριθούν”.

Και οι άνθρωποι είναι καλοί σε αυτό. Μόνο κοιτάζοντάς το, καταλαβαίνουν αν ένα βιβλίο είναι τσελεμεντές ή ταξιδιωτικός οδηγός. Άρα γιατί να μην μπορεί και μια μηχανή να κάνει το ίδιο; Αυτό διαπίστωσαν και οι ερευνητές Brian Kenji Iwana και Seiichi Uchida στο πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας. Κατάφεραν να εκπαιδεύσουν ένα νευρωνικό δίκτυο να μελετήσει τα εξώφυλλα βιβλίων κατεβασμένα από την Amazon και να μαντεύει την κατηγορία ενός βιβλίου.

Ο αλγόριθμος προς το παρόν βρίσκει σωστά την κατηγορία μέσα στις τρεις πρώτες κατηγορίες που μαντεύει στο 40% των βιβλίων, ενώ πετυχαίνει την πρώτη κατηγορία με την πρώτη στο 20% των βιβλίων. Αυτό το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από απλή τύχη, και δείχνει ότι ναι μεν είναι δυνατή η κατηγοριοποίηση των βιβλίων, αλλά σίγουρα δύσκολη. Το νευρωνικό δίκτυο μπορεί να συνεχίσει να μαθαίνει και να αποφέρει καλύτερα αποτέλεσμα στο μέλλον.

Τα πιο εύκολα εξώφυλλα είναι τα ταξιδιωτικά βιβλία, αλλά και αυτά που είναι για υπολογιστές και την τεχνολογία, αφού χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές παρόμοιες εικόνες, ενώ τα πιο δύσκολα είναι οι βιογραφίες και τα απομνημονεύματα.

Πέρα από το γεγονός ότι στο μέλλον ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα μπορεί να ανιχνεύει καλύτερα την κατηγορία ενός βιβλίο από έναν άνθρωπο, θα μπορεί να βοηθά και ένα γραφίστα να δημιουργήσει ένα εξώφυλλο ή ακόμα και να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε αυτό το βήμα. Όμως να κάνω μια δεύτερη σκέψη; Γιατί να μην μπορούσε ο γραφίστας να το δει σαν πρόκληση πώς θα μπορούσε να φτιάξει ένα πιο πρωτότυπο εξώφυλλο που θα μπέρδευε το μηχάνημα;

Ελεύθερη μετάφραση από: technologyreview.com 

Πηγή έρευνας: arxiv.org/abs/1610.09204: Judging a Book by Its Cover

About The Author

Αλέξανδρος Ζ. Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments