Οι Πλανευτές – book review

Η Αργυρώ Χαρίτου είναι ένα κορίτσι, που όσοι ασχολούμαστε με τον τρόμο και τη φαντασία, γνωρίζαμε από τις κριτικές της για εγχώρια βιβλία του είδους και τις συνεντεύξεις της με τους Έλληνες συγγραφείς της κατηγορίας αυτής. Γνώστρια κι η ίδια και άνθρωπος που αγαπάει το είδος της φαντασίας, νομίζω πως ήταν θέμα χρόνου να μας παρουσιάσει και τη δική της συγγραφική δουλειά και να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Οι Πλανευτές είναι ένα πολυσέλιδο και ολοκληρωμένο μυθιστόρημα φαντασίας, που δεν θα έχει συνέχειες, κάτι που δεν συνηθίζεται, καθώς τα περισσότερα βιβλία φαντασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποτελούνται αν όχι από τρία ή παραπάνω βιβλία, τουλάχιστον από δύο. Από τη μία ήταν ευχάριστη έκπληξη για εμένα αυτή η αλλαγή γιατί προτιμώ να μη περιμένω την εκάστοτε συνέχεια ενός βιβλίου που τις περισσότερες φορές είναι άγνωστο το πότε θα κυκλοφορήσει κι από την άλλη όμως, ανησύχησα μήπως η συγγραφέας δεν καταφέρει να αποτυπώσει σε ένα μόνο βιβλίο όλα όσα έχει στο μυαλό της και δεν μας παρουσιάσει επαρκώς τους χαρακτήρες, που ως είθισται σε τέτοιες ιστορίες είναι αρκετοί. Έχοντας διαβάσει το βιβλίο ήδη δύο φορές μπορώ να πω με σιγουριά πως η συγγραφέας κέρδισε το στοίχημα και κατάφερε σε 530 σελίδες να ολοκληρώσει μία απολαυστική ιστορία φαντασίας, με πολλούς και ενδιαφέροντες ήρωες και να περάσει μέσα από αυτήν υπέροχα κοινωνικά μηνύματα.

Βασικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Έντριαν, αλλά πέρα από τις δικές του σκέψεις η συγγραφέας για μία ακόμη φορά πρωτοτυπεί κι έτσι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση βλέπουμε την οπτική κι άλλων σημαντικών ηρώων, κάνοντας με αυτό τον τρόπο την εξιστόρηση των γεγονότων πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Η ιστορία ξεκινάει από τη Νέα Υόρκη, όπου ο Έντριαν αρχίζει την αφήγηση της ιστορίας του και την γνωριμία με τους φίλους και συγκατοίκους του, που ο καθένας από αυτούς έχει μοναδικές και ασυνήθιστες δυνάμεις, αφού ανήκουν σε ένα άγνωστο στους ανθρώπους είδος που φέρει το όνομα Πλανευτές και φημολογείται ότι προέρχεται από τους ίδιους τους Αγγέλους και τα παιδιά τους, τους Νεφελίμ.

Με αυτό το τρόπο η συγγραφέας συνδυάζει τον μύθο των Ελοχίμ και των Νεφελίμ, με μία ολότελα δική της κοσμοπλασία, φέρνοντας τον μύθο στο σήμερα, όπου Άγγελοι, Νεφελίμ, άνθρωποι, Πλανευτές, ξεκινάνε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και επιβίωσης που θα οδηγήσει σε μία σκληρή μάχη για την επικράτηση.

Αν κάτι αγάπησα σε αυτό το βιβλίο πέρα από την καταιγιστική δράση και τις ευδιάκριτες εναλλαγές των προσώπων (και πόσο συναρπαστικό σαν εύρημα να βλέπουμε μέχρι και την οπτική του βασικού κακού της ιστορίας), είναι το θάρρος της δημιουργού να μην χαριστεί σε κανέναν δίποδο ή τετράποδο ήρωά της, μη ωραιοποιώντας γεγονότα και καταστάσεις, αλλά πολλές φορές παρουσιάζοντας σκληρές και έτσι καθ’ όλα πραγματικές και αληθοφανείς εικόνες, που είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν σε έναν ανελέητο και μεγάλο πόλεμο.

Επίσης, η μεγάλη ιστορία αγάπης που υπάρχει στις σελίδες του βιβλίου, αυτή του θνητού Έντριαν και της Πλανεύτρας Γιασμίν, είναι δυνατή, σκοτεινή, τολμηρή, ανατρεπτική, από εκείνες που μου αρέσει να ανακαλύπτω στα βιβλία που επιλέγω να διαβάσω. Εν κατακλείδι, η πρώτη αυτή ιστορία της Αργυρώς Χαρίτου, αποτελεί ένα αυθεντικό φανταστικό ανάγνωσμα, που θα το απολαύσει ένας αναγνώστης που είτε αγαπάει την λογοτεχνία του είδους, είτε του αρέσουν οι σκοτεινές ιστορίες αγάπης, είτε θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο με το οποίο πραγματικά θα περάσει καλά και θα αισθανθεί ”γεμάτος”, αφού από αυτό δεν λείπει ούτε η περιπέτεια και η δράση, αλλά ούτε και το χιούμορ, οι ανατροπές και τα έντονα συναισθήματα. Προσωπικά ανυπομονώ για το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως, που είμαι σίγουρη πως θα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά και θα δώσει ακόμη πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο μέλλον.

About The Author

Νικολέτα Μπαλοπήτου

Η Νικολέτα, κατοικεί στη Σαλαμίνα από τότε που θυμάται τον εαυτό της και η αγάπη της για το συνάνθρωπο και το παιδί, αλλά κι ο σεβασμός της προς τη διαφορετικότητα του άλλου, την οδήγησαν στην απόφαση να εγγραφεί σε μία σχολή παιδαγωγών για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αγάπη της αυτή ενισχύεται από τα κατασκηνωτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα κάθε Καλοκαίρι, καθώς δε μπορεί να φανταστεί πλέον τα Καλοκαίρια της χωρίς αυτά. Είναι φανατική αναγνώστρια βιβλίων, διαβάζει όλα τα είδη, αλλά τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα ατμοσφαιρικά, μεταφυσικά, παραψυχολογικά θρίλερ και τα μυθιστορήματα τρόμου, ακόμη κι ακραίου. Γι' αυτό και της αρέσει να ανακαλύπτει τέτοιου είδους βιβλία από Έλληνες συγγραφείς, τους οποίους διαβάζει και στηρίζει ανελλιπώς. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα μετα-αποκαλυπτικά, δυστοπικά μυθιστορήματα, ενώ παρακολουθεί κι ανάλογες σειρές στο διαδίκτυο. Επιπλέον, είναι μεγάλη θαυμάστρια της ιαπωνικής κουλτούρας και της αρέσει να παρακολουθεί anime στο ίντερνετ, ενώ ανυπομονεί για τη συνέχεια του Attack on Titan, που για την ίδια είναι ένα από τα καλύτερα anime όλων των εποχών. Τέλος, αγαπάει τον κινηματογράφο και ειδικά τον ανεξάρτητο, αλλά και την rock-metal μουσική.

  • Αγαπημένη ταινία: Ο Λαβύρινθος του Πάνα, Όλες του Ταραντίνο, Όλες του Αλμοδοβάρ.
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Ruth Ozeki, Sarah Addison Allen, J.K.Rowling, Suzanne Collins, Veronica Roth, Susan Ee, Graham Masterton, Ευγένιος Τριβιζάς και πολλοί, πολλοί άλλοι.
  • Παιδικός ήρωας: Kabamaru
  • Αγαπημένο ζώο: Ο σκύλος, αλλά στα βιβλία και στα cartoons προτιμάει τη γάτα.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments