Τι είδαμε στο Φεστιβάλ “Όψεις του Φανταστικού” στην Κύπρο
Το τετραήμερο 28/09 – 1/10 που μας πέρασε, διοργανώθηκε από τις εκδόσεις “Συμπαντικές Διαδρομές” το Φεστιβάλ “Όψεις του Φανταστικού” στις 4 κύριες πόλεις της Κύπρου.
Στις 28 στη Λάρνακα, στις 29 στη Λευκωσία, στις 30 στη Λεμεσό, και τέλος την 1η Οκτωβρίου στην Πάφο.
Το φεστιβάλ είχε σκοπό να αναδείξει πρωτοεμφανιζόμενους, όπως και πιο παλιούς Κύπριους συγγραφείς στο χώρο του φανταστικού, της επιστημονικής φαντασίας, του τρόμου, και του μεταφυσικού.
Κάθε μέρα υπήρχε παρουσίαση των συγγραφέων και της δουλείας τους, ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία τους, συζήτηση πάνω στο έργο τους και απονομή βραβείων. Στο τέλος κάθε εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την χαρά να δουν, να ψηλαφίσουν, να φυλλομετρήσουν και φυσικά να αγοράσουν τα λαχταριστά βιβλία που ήταν διάσπαρτα στα τραπέζια.
Εγώ γνώριζα προσωπικά δύο συγγραφείς, των οποίων απέκτησα τα βιβλία σε προηγούμενα φεστιβάλ. Τον Χρίστο Ρ. Τσιαήλη και το 1ο μέρος της τριλογίας του επιστημονικής φαντασίας Klotho Surfaces, και την Βαρβάρα Σεργίου και το 1ο μέρος της τριλογίας της φαντασίας, Έκπτωτη Θεά.
Επίσης, αφού πήγα σπίτι συνειδητοποίησα ποιος ήταν ο κύριος που μίλησε για τα 2 διηγήματά του, που ήταν ο μεγαλύτερος της ομάδας. Είχα διαβάσει το καλοκαίρι την Ανθολογία 24 Τουρκοκύπριων Ποιητών την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος.
Είναι πολύ ωραίο που τα τελευταία 2-3 χρόνια στην Κύπρο διοργανώνονται φεστιβάλ βιβλίου και ιδιαίτερα του βιβλίου του είδους του φανταστικού, που είναι κάπως υποτιμημένο και σε Κύπρο και σε Ελλάδα.
Εγώ πήρα 2 βιβλία μονάχα. Το ένα ήταν μια μικρή συλλογή διηγημάτων τρόμου του Φοίβου Κυπριανού, «Σκιές της Νύχτας», όπως επίσης και την Πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Στο ποτάμι του Χρόνου», με 18 συγγραφείς να ανθολογούνται και 30 διηγήματα φαντασίας, τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, άλλα με στοιχεία ιστορικά, άλλα με μυθολογία και άλλα με μεταφυσικά.
Προσωπικά πέρασα υπέροχα και το καταευχαριστήθηκα, και περιμένω πώς και πώς την επόμενη φορά. . .