Τι είδαμε στο Φεστιβάλ “Όψεις του Φανταστικού” στην Κύπρο

opseis tou fantastikou

Το τετραήμερο 28/09 – 1/10 που μας πέρασε, διοργανώθηκε από τις εκδόσεις “Συμπαντικές Διαδρομές” το Φεστιβάλ “Όψεις του Φανταστικού” στις 4 κύριες πόλεις της Κύπρου.

Στις 28 στη Λάρνακα, στις 29 στη Λευκωσία, στις 30 στη Λεμεσό, και τέλος την 1η Οκτωβρίου στην Πάφο.

Το φεστιβάλ είχε σκοπό να αναδείξει πρωτοεμφανιζόμενους, όπως και πιο παλιούς Κύπριους συγγραφείς στο χώρο του φανταστικού, της επιστημονικής φαντασίας, του τρόμου, και του μεταφυσικού.

Κάθε μέρα υπήρχε παρουσίαση των συγγραφέων και της δουλείας τους, ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία τους, συζήτηση πάνω στο έργο τους και απονομή βραβείων. Στο τέλος κάθε εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι  είχαν την χαρά να δουν, να ψηλαφίσουν, να φυλλομετρήσουν και φυσικά να αγοράσουν τα λαχταριστά βιβλία που ήταν διάσπαρτα στα τραπέζια.

opseis tou fantastikou

Εγώ γνώριζα προσωπικά δύο συγγραφείς, των οποίων απέκτησα τα βιβλία σε προηγούμενα φεστιβάλ. Τον Χρίστο Ρ. Τσιαήλη και το 1ο  μέρος της τριλογίας του επιστημονικής φαντασίας Klotho Surfaces, και την Βαρβάρα Σεργίου και το 1ο μέρος της τριλογίας της φαντασίας, Έκπτωτη Θεά.

Επίσης, αφού πήγα σπίτι συνειδητοποίησα ποιος ήταν ο κύριος που μίλησε για τα 2 διηγήματά του, που ήταν ο μεγαλύτερος της ομάδας. Είχα διαβάσει το καλοκαίρι την Ανθολογία 24 Τουρκοκύπριων Ποιητών την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος.

Είναι πολύ ωραίο που τα τελευταία 2-3 χρόνια στην Κύπρο διοργανώνονται φεστιβάλ βιβλίου και ιδιαίτερα του βιβλίου του είδους του φανταστικού, που είναι κάπως υποτιμημένο και σε Κύπρο και σε Ελλάδα.

Εγώ πήρα 2 βιβλία μονάχα. Το ένα ήταν μια μικρή συλλογή διηγημάτων τρόμου του Φοίβου Κυπριανού, «Σκιές της Νύχτας», όπως επίσης και την Πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Στο ποτάμι του Χρόνου», με 18 συγγραφείς να ανθολογούνται και 30 διηγήματα φαντασίας, τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, άλλα με στοιχεία ιστορικά, άλλα με μυθολογία και άλλα με μεταφυσικά.

Προσωπικά πέρασα υπέροχα και το καταευχαριστήθηκα, και περιμένω πώς και πώς την επόμενη φορά. . .

opseis tou fantastikou

About The Author

Risky Oak
Κατοικεί με το σώμα στην Κύπρο και το μυαλό του στον κόσμο του βιβλίου που διαβάζει τη συγκεκριμένη στιγμή. Η νόμιμη γυναίκα του είναι η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και η ερωμένη του η συγγραφή διηγημάτων, ποιημάτων, θεατρικών και ατέλειωτων-μισοτέλειωτων μυθιστορημάτων. Έκδωσε μέχρι στιγμής 3 ποιητικές συλλογές και ελπίζει να μην έχει την τύχη της Βάνας Καρούλου Λέκκα. «Και κουβέντα για τις πευκοβελόνες!»
  • Αγαπημένη ταινίες: Ninth Gate, Alien (το 1ο), Seven, Basic Instinct (το 1ο), The Dark Knight, Scarface, The Shining,  κλπ. κλπ. κλπ.
  • Αγαπημένοι Συγγραφείς: Εκτός από J. R. R. Tolkien: οι Orhan Pamuk, Michael Crichton (Jurassic Park), Stephen King, J.K. Rowling, Adam Nevil, και η λίστα τελειωμό δεν έχει. 
  • Παιδικός Ήρωας: Mr. Bean. . . Προς τι ο γέλωτας;;
  • Αγαπημένο ΖώοΛατρεύει τα σκυλιά, προτιμά τα γατιά (που δεν γαυγίζουν) αλλά θα ήθελε στην άλλη του ζωή να είναι γιγάντια χελώνα των Γκαλαπάγκος για να έχει μπροστά του άλλα 193 χρόνια ζωής για να διαβάζει.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments