Φantasticon 2016 – SA On the spot

Φantasticon 2016 : Το Spoileralert.gr ήταν εκεί!

Παραδοσιακά, στους γνωστούς χώρους της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, μαζεύτηκαν οι φίλοι του Fantasy (αλλά και του Horror και του Science Fiction), για να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με μάχες με φωτόσπαθα , Dungeons and Dragons sessions, LARP, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, ζωγραφική, διαγωνισμό cosplay, τραγούδια και χορούς, standup comedy  και πολλές άλλες εκδηλώσεις!

img_55942

kosmos

Οι Συντάκτες του Spoileralert.gr παρακολούθησαν τις περισσότερες από αυτές και παρακάτω μας γράφουν τις εντυπώσεις τους.

Παρουσίαση των βιβλίων του Κωνσταντίνου Κέλλη

Κέλλης

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης μίλησε για τα βιβλία του “Το φως μέσα μου” και “Νεκρή Γραμμή”, αλλά και για το νέο του μυθιστόρημα “Η σκιά στο σπίτι” που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Κέδρος.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο συγγραφέας μίλησε, μεταξύ άλλων, για το από πού πηγάζει ο τρόμος στις ιστορίες του, γιατί προτιμά τα φαντάσματα από τα υπόλοιπα μεταφυσικά όντα του horror και για το πώς είναι να τοποθετείς το είδος στον ελληνικό χώρο.

“Άρπη θα πει δρεπάνι”

Η ομάδα Άρπη επιχειρεί να παντρέψει το ελληνικό στοιχείο με το fantasy. Οι Ευθυμία Δεσποτάκη, Ελευθέριος Κεραμίδας, Στέφανος Κόκκινος, Γιώργος Βορέας Μελάς και Ανδρέας Μιχαηλίδης μίλησαν για το εγχείρημά τους, την συνεργασία της ομάδας τους με τις Εκδόσεις Mamaya και παρουσίασαν τα βιβλία τους, ενώ κάλεσαν αναγνώστες και άλλους συγγραφείς να στηρίξουν την προσπάθειά τους, αλλά και να συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Urnovl

urnovell

Οι Αναστάσιος Τσιπίδης και Δημήτρης Μουρατίδης παρουσίασαν την πλατφόρμα συγγραφής urnovl, μας μίλησαν για τις δυνατότητες που θα προσφέρει η ιστοσελίδα τους τόσο σε συγγραφείς όσο και σε αναγνώστες αναγνώστες και μας έδωσαν μια ιδέα για τα σχέδια της ανάπτυξης του urnolv στο μέλλον.

Παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων της Rising Sun

ψυχοπλάνης

Στην παρουσίαση της Rising Sun, ο Γιώργος Μεσολογγίτης παρουσίασε το βιβλίο του “Η Εκδίκηση του Ιάσωνα Λεμονιάτη” μια ιστορία με ζόμπι τοποθετημένη στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μπελαούρης και οι υπόλοιποι συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το σύμπαν του LC DVLI παρουσίασαν την ανθολογία τους “Ψυχοπλάνης Φαινόμενα” και κάλεσαν όσους δημιουργούς ενδιαφέρονται να “παίξουν” στον ίδιο κόσμο.

3 κυρίες από το βορρά, μας έμαθαν να γράφουμε καλύτερα

Η Θεσσαλονίκη είχε μια ενεργή παρουσία και στο συγγραφικό τμήμα του φετινού Φantasticon. Τρεις κυρίες του χώρου του φανταστικού ήρθαν για να μας κάνουν καλύτερους συγγραφείς.  Η πρώτη ήταν η Ευλαμπία Τσιρέλη, η οποία οργάνωσε το εργαστήρι συγγραφής από την Imaginarium με τίτλο: «Η φαντασία, το Όνειρο και η Παρατήρηση». Από το πρώτο λεπτό φάνηκε ότι δεν ήθελε να αφήσει τίποτα να μείνει αξεκαθάριστο. Έπρεπε να μπουν πρώτα οι βάσεις για τη συγγραφή, όπως το τι είναι η λογοτεχνία και μετά μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη μεθοδολογία κατά τη συγγραφή. Υπήρξε οργάνωση και προετοιμασία με φωτοτυπημένο υλικό, αλλά και άσκηση στο τέλος με συγκεκριμένα θέματα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει μαζί της στο Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium στο iWrite και μέσω Skype ηλεκτρονικών τμημάτων.

Το πρωί της επόμενης μέρας παρακολουθήσουμε την ομιλία της Βάγιας Ψευτάκης και Δήμητρας Νικολαϊδου πάνω στην κοσμοπλασία, τους χαρακτήρες και την πλοκή στο χώρο του φανταστικού. Κατάφεραν και τα χώρεσαν όλα στην εκτενέστατη παρουσίαση τους, δίνοντας συμβουλές με καυστικό χιούμορ για την αποφυγή των κλισέ και δεν παρέλειψαν μάλιστα να προτείνουν κάποιες διεξόδους για έκδοση στο τέλος. Μάθαμε ότι οργανώνουν εργαστήρια φανταστικής λογοτεχνίας στον Κήπο της Θεσσαλονίκης (στον πολυχώρο design apoDec).

Αθανάσιος Καρασίμος
«Όταν η γλώσσα συναντάει τη φαντασία: γλώσσες σε φανταστικούς κόσμους»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Καρασίμου με θέμα τις φανταστικές γλώσσες που συναντάμε στη λογοτεχνία αλλά και στις άλλες πλευρές του φανταστικού. Μίλησε για την κατηγοριοποίηση των γλωσσών, τις διαφορές μεταξύ των ειδών τους και τα βασικά στοιχεία που αποτελούν μια γλώσσα και τη δομή τους. Με πολλά παραδείγματα, συνδέσμους και παραπομπές αλλά και ένα σύντομο tutorial κατασκευής μιας φανταστικής γλώσσας. Όποιος δημιουργεί στο χώρο του φανταστικού καλό είναι να τη διαβάσει. Την ομιλία θα τη βρείτε στο https://prezi.com/hpo0nwh-9e1m/presentation/

Δήμητρα Καρανικολού
«Ο Τροχός του Χρόνου: ανατομία ενός έπους»

Από τις πρώτες, όσο γνωρίζουμε, προσπάθειες να συγκεντρωθούν οι φίλοι του επικού αυτού έργου του Robert Jordan και να ακούσουν για τη δομή του και τους χαρακτήρες του. Βέβαια ήταν σαφώς πιο χρήσιμη η ομιλία σε όσους το σκέφτονται ακόμη ή είναι στην αρχή αλλά ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τη θυμηθούμε και όσοι έχουμε ολοκληρώσει τη δεκατετραλογία! Ναι, σωστά, 14 βιβλία στο πρωτότυπο, χωρισμένο το καθένα σε δύο τόμους στην ελληνική μετάφραση, με την οποία έχουν ασχοληθεί τρεις μεταφραστές! http://www.fantastikos-kosmos.gr/logotehnia-tou-fantastikou/o-trohos-tou-hronou/

The Haldterra Project
Παρουσίαση του fantasy κόσμου της Haldterra

Δυο καλλιτέχνες ταξιδευτές ήρθαν στο δικό μας κόσμο για να μας γνωρίσουν τον δικό τους, τον κόσμο της Haldterra. Με πολλή φαντασία και ενέργεια οι δημιουργοί του φανταστικού αυτού κόσμου μας μίλησαν για τη δημιουργία του, τη μυθολογία και την ιστορία του, τις φυλές, τους πολέμους, τη μαγεία αλλά και τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο. Ένα fantasy setting που στο βάθος και τη λεπτομέρειά του δεν φαίνεται να έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες προσπάθειες του εξωτερικού. Προτείνουμε σε όλους τους φίλους των RPG να παρακολουθούν το υλικό που θα δημοσιευτεί σε λίγο καιρό σε ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί.

Περί συγγραφής

Η Αταλάντη Ευριπίδου και η Ειρήνη Μαντά από το Sff.gr, σε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση, έδωσαν όλα τα βασικά tips για τους νέους επίδοξους συγγραφείς, αναλύοντας όλα αυτά που πρέπει να προσέξουν για να γράψουν μια καλή ιστορία. Αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση της Λέσχης Ανάγνωσης Φανταστικού του Sff.gr

Εφιάλτες της Άρτεμης Βελούδου Αποκότου

art

Η Άρτεμις Βελούδου και οι εκδόσεις iWrite μας παρουσίασαν τους “Εφιάλτες“, μια ιστορία παραφυσικού τρόμου που εξελίσσεται σε τρία βιβλία. Οι πέντε ομιλητές που πλαισίωναν τη συγγραφέα μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το πώς έχει καταφέρει να συνδυάσει το ρομαντικό στοιχείο με τον τρόμο, σοκάροντας τον αναγνώστη σε κάθε τρομακτική σκηνή του έργου. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε και από την προβολή ενός fan-made book trailer, που επιβεβαίωσε το μεγάλο βαθμό που η τριλογία αγγίζει τους αναγνώστες της.

Ο ερωτισμός στο φανταστικό σινεμά 

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν αυτή του κυρίου Γιώργου Κατσαβού της Α.Λ.Ε.Φ. σχετικά με τον ερωτισμό στο φανταστικό σινεμά.
Μέσα από εικόνες που παρουσιάστηκαν, ο ομιλητής προσέγγισε αναλυτικά και παρουσίασε στο κοινό μία σειρά από γνωστές, αμφιλεγόμενες ή όχι ταινίες, που καλύπτουν μία πληθώρα από φανταστικά είδη και πλάσματα. Όλα τους διαποτισμένα από το ερωτικό στοιχείο και πώς αυτό επηρέασε την αντίστοιχη κουλτούρα και πέρασε στην αντίληψη του κοινού που τις παρακολουθούσε.
Έτσι πήραμε μία γεύση από τον αισθησιασμό των βαμπίρ, τον ερωτισμό τρομερών πλασμάτων όπως ο Κινγκ Κονγκ, τα φαλλικά σύμβολα που παρουσιάζονται εντέχνως στις ταινίες Alien, τον ερωτισμό που εκπέμπουν τα ρούχα της θρυλικής Μπαρμπαρέλα, τον ζωώδη κι άγριο ερωτισμό των λυκανθρώπων, τον διεστραμμένο πόθο του Δόκτωρ Φράνκενστάιν για το δεύτερο δημιούργημα του, τη νύφη.
Κι όλα αυτά όπως ανέφερα και παραπάνω, μέσα από μία μεγάλη γκάμα ταινιών, που αναλύθηκαν διεξοδικά και παρουσιάστηκαν λεπτομερώς στον κόσμο που κατέκλυσε το αμφιθέατρο για να απολαύσει την συγκεκριμένη ομιλία.

Αφιέρωμα: 50 χρόνια Star Trek

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε το κοινό αλλά και τους διοργανωτές στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια Star Trek, όταν έκανε την εμφάνιση της η συγγραφέας Judith Ann Lawrence, που μαζί με το σύζυγό της James Blish είναι υπεύθυνη για ένα πολύ μεγάλο μέρος του σύμπαντος του Star Trek!

judith-ann-lawrence

Απονομή βραβείων διαγωνισμού συγγραφής “ΦantasticWords 2016”

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού “ΦantasticWords 2016”. Οι νικητές είναι:
Στην κατηγορία φαντασίας:
Πρώτη Θέση: Μαγδαληνή Κορδορούμπα με το διήγημα “Χίλιες φορές χίλια παιδιά”.
Δεύτερη Θέση: Αταλάντη Ευριπίδου με το διήγημα “Ο γιος της φωτιάς”.
Τρίτη Θέση: Αθανάσιος Γερακόπουλος με το διήγημα “Αλλαγής αλλαγές”.
Στην κατηγορία τρόμου:
Πρώτη Θέση: Γεώργιος Λαγκώνας με το διήγημα “Γεροδιάβολος”.
Δεύτερη Θέση: Λαζαρίδης Ζαχαρίας με το διήγημα “Φωτογραφία”.
Τρίτη Θέση: Γιώργος Μεσημέρης με το διήγημα “Το δάσος”.
Στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας:
Πρώτη Θέση: Γρηγόρης Φεϊζατίδης με το διήγημα “2037 και είκοσι μέρες ακόμα”
Δεύτερη Θέση: Γιώργος Σαουλίδης με το διήγημα “Κοσμοφοβία”
Τρίτη Θέση: Μηλέβα Αναστασιάδου με το διήγημα “Ο πόλεμος των ανθρώπων”

Αξίζει να αναφέρουμε και το σεμινάριο συγγραφής του Μιχάλη Μανωλιού, την ομιλία για τις γυναίκες συγγραφείς του φανταστικού των Ραζή, Κικίδου και Καντζιού, την ομιλία του Γιώργου Μπράβου για τον προγραμματισμό των fantasy video games, την ομιλία ““Στα χνάρια των θεών” και το αφιέρωμα του Ανδρέα Μιχαηλίδη στον Joe Abercombie αλλά και την ομιλία για τη λογοτεχνία του Φανταστικού με τις Νεφέλη Γαλανού, Εβίνα Γεωργίου, Θεοδώρα (Λώρα) Νιανιάκα, Χριστίνα Τσαγκούλη & Βασίλη Μανουσάκη.

winner cosplay φantasticon 2016

Αφού έγινε και η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού Cosplay,  του διαγωνισμού ψηφιακής τέχνης “ΦantasticArt 2016” και του διαγωνισμού συγγραφής “Come Write-in“, το Φantasticon έκλεισε με την προβολή ενός βίντεο “In Memoriam” για όλους τους δημιουργούς και συντελεστές του fantasy που μας άφησαν μέσα στο 2016.

Φantasticon 2016

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments