Παρουσίαση “Εκ Νεκρών”

Στις 11/12 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στο βιβλιοπωλείο Solaris, το πρώτο book signing του Εκ Νεκρών. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα τρόμου του συγγραφέα Γιώργου Γιώτσα, ύστερα και από την εξαιρετική συλλογή διηγημάτων φαντασίας και τρόμου “Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά και άλλες ιστορίες“.

Εκ Νεκρών

Το Spoileralert.gr ήταν εκεί για να καλύψει τη βραδιά και να μεταφέρει στους αναγνώστες του εικόνες και στιγμιότυπα. Εκτός από τις υπογραφές, έγινε και μία μίνι παρουσίαση του βιβλίου, για να μάθει ο κόσμος τι πραγματεύεται το βιβλίο και να γίνει μία πρώτη ουσιαστική γνωριμία μαζί του. 
Για το μυθιστόρημα, εκτός από τον ίδιο το συγγραφέα που ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν αυτό το βιβλίο να γίνει πραγματικότητα, μίλησαν ο εκδότης των εκδόσεων Λυκόφως, από τις οποίες κυκλοφορεί το Εκ νεκρών, Αβέρκιος Λουδάρος και η Βέρα Καρτάλου, συγγραφέας. 
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια μερικά από τα όσα ενδιαφέροντα είπε ο εκδότης.

Αβέρκιος Λουδάρος : “… στις συζητήσεις που έχουμε κάνει για το πού κατατάσσεται το βιβλίο, δεν είχαμε καταλήξει αν ανήκει απόλυτα στην λογοτενία του φανταστικού, του τρόμου… Εμένα ποσώς με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει που είναι καλή λογοτεχνία. Η καλή λογοτεχνία λείπει από τις μέρες μας. Εμένα αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα στο βιβλίο του Γιώργου, είναι πως στις τρεις ιστορίες του βιβλίου που κάποια στιγμή τέμνονται, ξεκινάνε από διαφορετική χρονική αφετηρία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για ένα συγγραφέα να παίξει με το χρόνο σε τέτοιο βαθμό που έπαιξε ο Γιώργος και να τα καταφέρει.

(…)

Ο Γιώργος τα κατάφερε καλά και στη χρήση της γλώσσας, γιατί δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Δεν προσπαθεί να κερδίσει τον αναγνώστη προκαλώντας τον ή προσπαθώντας να τον θαμπώσει. Χειρίζεται πολύ καλά τη γλώσσα. Η γλώσσα του εξυπηρετεί και την υπόθεση και το σκοπό της.

(…)Ο Γιώργος με τη φαντασία του, έκανε ένα φανταστικό κόσμο, να είναι γι’αυτόν υπαρκτός. Σε μια ορθολογική εποχή, δε μπορούμε να παραγνωρίζουμε την παρουσία της φαντασίας.

(…)Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα σκεφτείτε το σκοτάδι που έχει ο άνθρωπος μέσα του. Ο άνθρωπος είναι το πιο σκοτεινό ον που υπάρχει στον πλανήτη. Μαθημένος να ζει με το σκοτάδι γύρω του και μέσα του, καταλήγει να ζει με το φόβο. Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν προσπάθειες να ερμηνεύσουν και το σκοτάδι και το φόβο.”



Φυσικά δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις προς το συγγραφέα, ο οποίος με μεγάλη διάθεση και χαρά απάντησε σε αυτές. Οι ερωτήσεις έγιναν από τη συγγραφέα Βέρα Καρτάλου και από αναγνώστες, που μαζί με τις απαντήσεις, παρουσιάζονται κι αυτές παρακάτω.

Βέρα Καρτάλου: “Πώς αντιδράς όταν κάποιος σου κάνει κακή κριτική; Σε επηρεάζει;”

Γιώργος Γιώτσας: “Η κριτική είναι σημαντική στο χώρο οποιασδήποτε τέχνης. Ο συγγραφέας θα πρέπει να τη λαμβάνει υπόψη του, αλλά όχι και τόσο σοβαρά. Να την αφουγκράζεται, αλλά να μη την παίρνει στα σοβαρά. Αυτό που πρέπει να παίρνει στα σοβαρά είναι  πρώτα απ’όλα η ίδια του η δουλειά και οι ίδιες του οι ιδέες.”

Βέρα Καρτάλου:
 “Σε ξέρω πολύ καιρό και έχω ακολουθήσει όλη την πορεία και τα προβλήματα, θέλω να μου πεις πώς αισθάνεσαι που το όνειρό σου έγινε πραγματικότητα.

”

Γιώργος Γιώτσας
: “Το να κάνεις κάτι που αγαπάς και να μπορείς να το μοιραστείς με ανθρώπους, να μπορείτε να μιλήσετε γι’αυτό, είναι φανταστικό.”

Αναγνώστης
: “Πόσο καιρό σου πήρε να γράψεις το έργο σου;”

Γιώργος Γιώτσας
: “Συνήθως παίρνει 2 χρόνια, αλλά το συγκεκριμένο είχε πολλές “στάσεις”. Το ξεκίνησα πριν πολλά χρόνια, το άφησα, βρέθηκα φοιτητής στην Αγγλία και έγραψα ένα κομμάτι άσχετο με το βιβλίο και αργότερα το ξαναδιάβασα και πάνω σε αυτό έχτισα το υπόλοιπο βιβλίο. Οπότε το συγκεκριμένο έχει διαδρομή πολλών ετών.”

Βέρα Καρτάλου
: “Παρόλο που γράφτηκε σε πολλά χρόνια, δε φαίνεται αυτό. Όταν ενοποιήθηκε και πέρασε τη δεύτερη γραφή του, έγινε ενιαίο.”

Γιώργος Γιώτσας 
: “Έγινε και πολύ καλή επιμέλεια από τις εκδόσεις Λυκόφως.”

Αναγνώστρια
: “Πώς γράφεις ένα βιβλίο; Ξέρεις από την αρχή ποιο θα είναι το τέλος;”

Γιώργος Γιώτσας: “Υπάρχουν συγγραφείς που έχουν από την αρχή το πλάνο για όλο το έργο. Υπάρχουν και συγγραφείς που τους έρχεται μια ιδέα και αρχίζουν να χτίζουν χωρίς να ξέρουν πού θα τους πάει. Και οι δύο κατηγορίες είναι πολύ καλές, γιατί και οι δύο αποδίδουν. Εγώ ανήκω στη δεύτερη. Ξεκινάω χωρίς να ξέρω πού θα με πάει. Ακούω τους χαρακτήρες.”

Αναγνώστρια: “Πώς εμπνεύστηκες τον τίτλο;”

Γιώργος Γιώτσας: “Ο αρχικός τίτλος ήταν “Το νοσοκομείο του θανάτου”, γιατί η καρδιά του βιβλίου διαδραματίζεται σε νοσοκομείο. Στους πρώτες μου συνεργάτες δεν άρεσε ο τίτλος και επέλεξαν έναν λατινικό, ο οποίος δεν άρεσε σε μένα. Με τη νέα συνεργασία αποφασίσαμε να το κάνουμε ελληνικό και ταιριάζει με την υπόθεση του βιβλίου.”

Αναγνώστρια: “Πώς διορθώνεις το βιβλίο;”

Γιώργος Γιώτσας: “Όταν το γράφω, το αφήνω κλειστό για αρκετό καιρό. Μετά το ξαναδιαβάζω και βλέπω αν τελικά μου αρέσει. Μετά γίνονται και οι αλλαγές. Στη διαδικασία “διόρθωσης” του βιβλίου πρέπει να κρατήσεις το πάθος, αλλά να αφαιρέσεις τα λάθη.
”

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Γιώργος Γιώτσας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του, φωτογραφήθηκε με φίλους, συγγραφείς, συνεργάτες και αναγνώστες, πάντα με ευχάριστη διάθεση. Και το κερασάκι… όσοι τυχεροί ήταν εκεί, μπόρεσαν να προμηθευτούν εντελώς δωρεάν μαζί με το βιβλίο, επτά ακυκλοφόρητες μικρές ιστορίες του συγγραφέα, αλλά και να τον ακούσουν να διαβάζει απόσπασμα του βιβλίου.

Νικολέτα Μπαλοπήτου
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments