Πριν έρθεις εσύ – review

Πριν έρθεις εσύΜετρώντας μέρες μέχρι την έναρξη των προβολών του “Πριν έρθεις εσύ” στις ελληνικές αίθουσες, εμείς θυμόμαστε το βιβλίο από το οποίο ξεκίνησαν όλα και σας προετοιμάζουμε για ένα ισχυρό αναγνωστικό και συναισθηματικό σοκ.
Η Jojo Moyes γεννήθηκε στο Λονδίνο και από μικρή ήξερε πως το γράψιμο θα γινόταν η ζωή της. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δεκατρία βιβλία, κάποια εκ των οποίων έχουν συγκεντρώσει πολύ καλές κριτικές. Το “Υou Before Me” (Πριν έρθεις εσύ) εκδόθηκε το 2012, κάνοντας αμέσως αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό.
Η Louisa Clark είναι μια εικοσιεξάχρονη κοπέλα, όπως όλες οι άλλες. Έχει μια οικογένεια που την αγαπά, αλλά δεν πολυπιστεύει στις ικανότητες της, και μια πολύχρονη -βαλτωμένη- σχέση. Όταν ξαφνικά μένει άνεργη, έρχεται αντιμέτωπη με τις ανάγκες της οικογένειάς της. Ψάχνοντας για δουλειά, λοιπόν, αναλαμβάνει μια θέση πολύ διαφορετική από αυτές που αναλάμβανε μέχρι τώρα. Αρχίζει να εργάζεται ως βοηθός ενός τετραπληγικού άνδρα, του Will. Οι δυο τους, αν και στην αρχή θα αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα, θα αναπτύξουν μια ισχυρή σχέση που θα αλλάξει τη ζωή τους. Ο Will, παγιδευμένος σε μια ακίνητη φυλακή, είναι αποφασισμένος να πεθάνει. Η Louisa έχει έξι μήνες για να του αλλάξει γνώμη.
Και μόνο διαβάζοντας την περίληψη αισθάνεται κάποιος τη δύναμη και την ένταση αυτού του έργου. Μπορεί στη βάση του να είναι ένα αισθηματικό μυθιστόρημα, όμως το “Πριν έρθεις εσύ” έχει μια τεράστια κοινωνική έκταση. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης θα ζήσει έναν άλλο τρόπο ζωής, θα δει πώς είναι να ζει κάποιος και να μην μπορεί να κινηθεί, να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Ίσως όμως το πιο σημαντικό, θα περπατήσει στα χνάρια μιας απόφασης που λαμβάνεται από όλο και περισσότερους ανθρώπους στις μέρες μας, αυτή της αφαίρεσης της ίδιας τους της ζωής. Η Moyes, αν και γράφει για ένα τόσο λεπτό θέμα, καταφέρνει να το αποδώσει με απόλυτο σεβασμό και με μεγάλη ευαισθησία.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Χρύσας Μπανιά. Η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους αρχές Αυγούστου και το ρόλο της Louisa Clark ενσαρκώνει η πολυαγαπημένη Emilia Clarke.

About The Author

Sweet Jane Eyre
Η Sweet Jane Eyre είναι η χαμένη κόρη του Lou Reed και της Charlotte Brontë. Φοιτά στη Γαλλική και δεν παίζει πιάνο. Αγαπάει την κλασσική λογοτεχνία, τον ισοπεδωτικό βρώμικο ρεαλισμό και τον νεφελώδη σουρεαλισμό. Όταν δεν διαβάζει και δεν τυραννάει τις γάτες της, βλέπει συνήθως σε πολλοστή επανάληψη τις ταινίες του Hayao Miyazaki.
  • Αγαπημένες ταινίες: Three Colours trilogy , A Man Asleep, Spirited Away
  • Αγαπημένοι Συγγραφείς: Καραγάτσης, Georges Perec και Bukowski
  • Παιδικός Ήρωας: Σπυρτούλης
  • Αγαπημένα Ζώα: Γάτες, γατόσκυλα και γατοάλογα
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments