Σκαρφίσου Κάτι! του Chuck Palahniuk

Σκαρφίσου Κάτι!Το “Σκαρφίσου Κάτι! Ιστορίες που δεν γίνεται να ξεχάσεις” είναι ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία του Chuck Palahniuk. Πρόκειται για μια συλλογή είκοσι τριών διηγημάτων, άλλων σύντομων, άλλων πιο εκτεταμένων, που διαφημίστηκε ως η επιστροφή του συγγραφέα στο hard-core στυλ του.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι όντως μιλάμε για ένα πολύ, πολύ αλλόκοτο βιβλίο. Η μόνη μου επαφή με τον Palahniuk ήταν μέσω του Fight Club (της ταινίας) και δεν ήξερα τι να περιμένω. Διαβάζοντας τις πρώτες 2-3 ιστορίες, συνέχισα να μην ξέρω τι να περιμένω. Κι αυτό γιατί τίποτα απ’ όσα περιέχονται στις σελίδες του δεν είναι προβλέψιμο: από δυσλειτουργικές οικογένειες μέχρι μαϊμούδες που προωθούν δυσώδη τυριά σε σουπερμάρκετ και εφήβους που πειραματίζονται με τρομακτικό τρόπο στο ίδιο τους το σώμα. Και μέσα σ’ όλα αυτά, πολλές έμμεσες ή άμεσες, αλλά πάντα παιχνιδιάρικες αναφορές στο Fight Club.

Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μια σχετικά άνιση συλλογή. Οι «Τάσεις» είναι μια δυνατή, politically incorrect ιστορία για την ομοφυλοφιλία, το «Μια υπερβολικά ζεστή μέρα» διαθέτει ωραίο λόγο και πρωτότυπο setting, το «Πώς γεννιούνται τα παιδιά» βγάζει πηγαίο γέλιο. Άλλες, όπως ο «Καπνός», σου αφήνουν ένα αίσθημα μη ικανοποίησης. Και υπάρχουν και κάποιες τόσο ανατριχιαστικές, όπως «Ο Παίδαρος του Κόκκινου Σουλτάνου» ή «Ο βάτραχος-πρίγκιπας», που προσπαθείς (επί ματαίω) να τις ξεχάσεις. Οι περισσότερες έχουν ένα αίσθημα μηδενισμού, μαύρου χιούμορ και έντονης κριτικής σε πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα ανάγνωσμα που (όπως υπόσχεται ο τίτλος) μένει με τον αναγνώστη για αρκετό καιρό. Η μετάφραση πρέπει να ήταν δύσκολο έργο, καθώς συχνά-πυκνά ο Palahniuk σκαρώνει δικές του λέξεις, αλλά είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Έχει ειπωθεί ότι τα βιβλία του Palahniuk είναι love or hate. Δεν ξέρω τελικά αν όντως μπορεί να υπάρξει τέτοιο έργο (είτε λογοτεχνικό, είτε κινηματογραφικό, είτε οτιδήποτε), αλλά πιθανώς το Σκαρφίσου κάτι! να έφτασε αρκετά κοντά. Οι φαν λογικά θα το λατρέψουν. Οι υπόλοιποι ίσως να μην εντυπωσιαστούν, αλλά δε θα χάσουν και την ώρα τους.

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments