Sound of Metal (2020) – Άποψη No Spoiler!

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση ταινίας που ακούστηκε ελάχιστα, λίγοι είδαν και δυστυχώς ακόμα λιγότεροι μίλησαν για αυτήν. Ο λόγος για το Sound of Metal που δεν πρόκειται για μια μουσική ταινία, αλλά ούτε έχει να κάνει με τη Heavy Metal, αλλά μιλάμε για μια ταινία που θέλει να θίξει ένα πολύ σημαντικό θέμα!

Το Sound of Metal παρουσιάζει τον ανερχόμενο ντράμερ Ruben (Riz Ahmed), ο οποίος μαζί με την κοπέλα του, Lou (Olivia Cooke), έχουν φτιάξει μια μπάντα και παλεύουν για την επιτυχία. Όλα όμως θα ανατραπούν για τον Ruben, όταν μια μέρα θα συνειδητοποιήσει πως σιγά σιγά χάνει την ακοή του και θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

sound of metal

Όπως καταλάβατε το βασικό θέμα του Sound of Metal είναι η αναπηρία και το πως ένας άνθρωπος  μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση και να συνεχίσει τη ζωή του. Η ταινία θέτει πολλά ερωτήματα περί αναπηρίας και έχει να περάσει αρκετά μηνύματα, πόσο μάλλον να προσφέρει αρκετή τροφή για σκέψη με τις επιλογές που κάνει ο πρωταγωνιστής, ιδιαίτερα προς το τέλος.

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στο Sound of Metal και που προσωπικά δεν έχω δει σε άλλη ταινία, είναι το πόσο φοβερά μας παρουσιάζει το πως πιθανόν ακούει ένας άνθρωπος με περιορισμένη ακοή και σε βάζει πραγματικά στη διαδικασία να μπεις στη θέση του πρωταγωνιστή και να νιώσεις το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι μια τέτοια κατάσταση.

sound of metal

Ο Riz Ahmed στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι εκπληκτικός και πραγματικά πιστεύω πως είναι ένας ηθοποιός που έχει πολλά να δώσει στον κινηματογράφο και όπου τον έχω δει παίζει κάτι τελείως διαφορετικό εξίσου καλά. Στην προκειμένη περίπτωση καταφέρνει να βγάλει όλα τα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, που νιώθει ο χαρακτήρας του από την απρόσμενη κατάσταση που βρίσκεται και μπορείς σχετικά γρήγορα να δεθείς μαζί του και να νοιαστείς για το τι πρόκειται να του συμβεί.

Το μόνο αρνητικό που βρήκα στο Sound of Metal ήταν οι ρυθμοί. Θεωρώ πως η ταινία σπαταλά αρκετά περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται στο πρώτο μέρος, στην εδραίωση δηλαδή της σχέσης μεταξύ Ruben και Lou, ενώ στο δεύτερο μέρος που ο Ruben ξεκινά την αντιμετώπιση της αναπηρίας του, αποκτά ξαφνικά πιο γρήγορους ρυθμούς από όσο θα ήθελα. Το φινάλε με ικανοποίησε πλήρως, αν και ένιωσα πως η ταινία πήρε ξεκάθαρη θέση για το πόσο λάθος είναι μια επιλογή που κάνει ο πρωταγωνιστής, κάτι που θα προτιμούσα να το άφηνε να το κρίνει ο θεατής.

sound of metal

Σε γενικές γραμμές το Sound of Metal είναι μια ταινία που δεν συζητήθηκε και δεν ακούστηκε όσο της αξίζει, καθώς έχει ζουμί να προσφέρει και θεωρώ πως είναι από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του 2020.

About The Author

Παναγιώτης Λειβαδάρος
Τα πρωινά μπορεί να οργανώνει τις εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να έχει ένα γραφείο, τα βράδια όμως φορά τη σούπερ μάσκα του και...
...όχι δεν βγαίνει στους δρόμους να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά το λιώνει στις ταινίες και σειρές.
Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το μεγαλύτερό μου πάθος είναι να μιλάω για αυτόν. Θεωρώ πως στην τέχνη γενικά δεν χωρά η αντικειμενικότητα και πως ο καθένας βλέποντας μια ταινία ή σειρά θα εκλάβει διαφορετικά πράγματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράφω δημόσια για το σινεμά είναι να μοιράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακούσω διαφορετικές οπτικές για κάθε ταινία και να δημιουργηθεί μια όμορφη συζήτηση.

  • Αγαπημένη ταινία: V for Vendetta (καλά μαντέψατε!)
  • Αγαπημένος ηθοποιός: Christian Bale
  • Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: House MD
  • Αγαπημένος χαρακτήρας: V
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Batman (είναι σούπερ πλούσιος!)
  • Αγαπημένο βιβλίο: A Song of Ice and Fire
  • Αγαπημένος Οίκος στο Game of Thrones: Lannister
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments