Τα καλύτερα Νο3

Σε πρόσφατο βιντεάκι αλλά και άρθρο μας, αναφερθήκαμε σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου το sequel ξεπερνάει την original ταινία. Άραγε τι γίνεται με τις δεύτερες συνέχειες ταινιών? Μπορεί το Νο.3 μιας ταινίας να ξεπεράσει και τις δυο προηγούμενες? Σπάνιο φαινόμενο σίγουρα, αλλά όχι απίθανο. Στο παρόν άρθρο, σας παρουσιάζουμε εκείνες τις περιπτώσεις όπου το ακατόρθωτο συνέβη και η δεύτερη συνέχεια μια ταινίας υποσκέλισε καλλιτεχνικά τις πρώτες δημιουργίες.

 Star Wars – Episode III – Revenge of the Sith (2005)

συνέχειες ταινιών

Αν συγκρίνουμε την Εκδίκηση των Σιθ με τα επεισόδια Ι και ΙΙ της νέας, με βάση το έτος προβολής, τριλογίας τότε μπορούμε με σιγουριά να την χαρακτηρίσουμε την καλύτερη και μάλιστα με διαφορά. Μπορεί η τελευταία τριλογία του Lucas να έχει αμέτρητα ψεγάδια που ξενέρωσαν ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό φαν της διαστημικής εποποιίας, όμως ας μην γελιόμαστε, ο λόγος για τον οποίο έγινε ήταν, εκτός από τον προφανή οικονομικό, για να δούμε πως ο καλός Άνακιν Σκάιγουόκερ μεταλλάχθηκε στον υπέρτατο κακό Νταρθ Βέιντερ. Και αυτή η μετάλλαξη ολοκληρώνεται όμορφα στο επεισόδιο ΙΙΙ. Σίγουρα δεν φτάνει ποιοτικά το επίπεδο της παλιάς τριλογίας, όμως σε σύγκριση με τα πρώτα δύο επεισόδια, η εκδίκηση των Σιθ πετυχαίνει τον σκοπό της και παρά τα αρκετά ατοπήματα της, καταφέρνει στο τέλος να μεταφέρει τη μαγεία της σκοτεινής δύναμης και να μας κάνει να ανατριχιάσουμε στο άκουσμα της χαρακτηριστικής μηχανικής ανάσας του Λόρδου. Lord Vader… rise”.

Toy Story 3 (2010)

συνέχειες ταινιών

Ποιος θα το περίμενε ότι η δεύτερη συνέχεια της ιστορίας των παιχνιδιών όχι μόνο θα ξεπερνούσε τις προηγούμενες αλλά θα μας άφηνε και με αυτή τη γλυκόπικρη αίσθηση που μένει όταν η κατά βάση άχρωμη ενήλικη ζωή παίρνει τη σκυτάλη από την έγχρωμη και γεμάτη ζωντάνια παιδικότητα. Ναι ρε γαμώτο το Toy Story 3 ήταν τόσο βαθιά συναισθηματικό  που τραυμάτισε όμορφα την βαθιά ριζωμένη και ξεχασμένη παιδική ψυχούλα μας. Σε κάνει να γελάς και να κλαίς με όλο σου το είναι και εν τέλει το απολαμβάνεις περισσότερο από το πεντάχρονο ανιψάκι που συνοδεύεις στο σινεμά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκτός από την κατάκτηση του Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ήταν υποψήφιο και για  Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σεναρίου. Μετά από αυτή την ταινία καταλάβαμε ότι η Pixar δεν αστειεύεται όταν ασχολείται με την κινηματογραφική συνέχεια ταινιών της.

 Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

συνέχειες ταινιών

Μετά την άνιση και σαφώς υποδεέστερη συνέχεια των Κυνηγών της Χαμένης Κιβωτού (1981), ο αγαπημένος Indy έλαβε το sequel που του άξιζε. Πέντε χρόνια μετά το Ναό του Χαμένου Θησαυρού (1984), ο Spielberg φάνηκε ότι έμαθε από τα λάθη του και ευτυχώς παρέδωσε μια αξιομνημόνευτη και καλοκουρδισμένη περιπέτεια που τα έχει όλα: επικές σκηνές δράσης, δυνατά φλασμπάκ με τη νεαρή εκδοχή του Indy στο πρόσωπο του River Phoenix, τον Sean Connery στον ρόλο του πατέρα του Indiana Jones με μια αξιοζήλευτη χημεία μεταξύ τους, τη μοναδική μουσική επένδυση του John Williams (πόσο επικό το Escape from Venice?) και πολλές αναποδιές και γρίφους προς την αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου. Μακάρι να ίσχυε το ίδιο και για την πιο πρόσφατη περιπέτεια του Indy στο Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (2008). Ποιος ξέρει, μπορεί ο Spielberg να τσεκάρει ξανά τα λάθη του και ο νεός Indiana Jones, που έχει δρομολογηθεί για το 2019, να κάνει και πάλι τη διαφορά…

Captain America: Civil War (2016)

συνέχειες ταινιών

Σοβαρά τώρα αγαπητοί κινηματογραφικοί μεταφορείς του σύμπαντος της Marvel, πού σκοπεύετε να τον φτάσετε τον πήχη της πώρωσης? Δε λέω, γουστάραμε και με τα δυο Avengers, πετάξαμε τη σκούφια μας στον αέρα με τον δυναμικό Στρατιώτη του Χειμώνα (2014) αλλά ειλικρινά νομίζω ότι με τον Εμφύλιο Πόλεμο παίξατε μπαλίτσα σε εντελώς άλλα επίπεδα. Με ένα φοβερά ώριμο και ανατρεπτικό σενάριο που μπορεί άνετα να μετουσιωθεί σε πολιτικό μανιφέστο, με μια εκπληκτική αναλογία δράσης – πλοκής – χιούμορ, με φοβερά σκηνοθετημένες μάχες και εκπληκτικά εφέ που αντί να κουράζουν, διεγείρουν το μάτι και με μια σχεδόν αψεγάδιαστη μίξη όλων των αγαπημένων υπέρ-ηρώων οι απανταχού φαν του μαρβελικού σύμπαντος σας προσκυνάμε και αναμένουμε εναγωνίως το επόμενο project σας!

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος (1966)

συνέχειες ταινιών

Σε μια εποχή όπου φαινόταν να έχει επέλθει ο κορεσμός για το είδος του γουέστερν, ο Sergio Leone έδωσε στα «σπαγγέτι γουέστερν» την αναβίωση που χρειάζονταν, παραδίδοντας ίσως την καλύτερη ταινία του είδους. Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τριλογία του «ανθρώπου χωρίς όνομα» ακολουθώντας το Για μια Χούφτα Δολάρια (1964) και την Μονομαχία στο Ελ Πάσο (1965). Η μοναδική μουσική επένδυση του Ennio Morricone συνδυασμένη άριστα με τα κλειστά πλάνα στα πρόσωπα των τριών ηρώων έχει αναδείξει την τελευταία τριπλή μονομαχία τους στο παλιό νεκροταφείο σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες και πολλαπλά αντιγραμμένες σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

War for the Planet of the Apes (2017)

Δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξουμε ότι με αυτή τη δεύτερη συνέχεια της prequel τριλογίας του Πλανήτη των Πιθήκων ο Matt Reeves κατόρθωσε όχι μόνο να ξεπεράσει τις δυο προηγούμενες ταινίες, αλλά ίσως και την πρωτότυπη του 1968. Αξιοποιώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο τα οπτικά εφέ καταφέρνει να παραδώσει μια επικών διαστάσεων αντιπολεμική ταινία που με μια εσωτερική υποβόσκουσα δυναμική αγγίζει αρκετές φορές την καλλιτεχνική αρτιότητα αριστουργημάτων όπως η Αποκάλυψη Τώρα, το Platoon και η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή. Ο χαρακτήρας του Caesar, σμιλευμένος αριστοτεχνικά ήδη από τις παλιές ταινίες, ολοκληρώνεται εδώ με έναν δραματουργικό θρίαμβο που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Πανέμορφα πλάνα, εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, υπέροχη μουσική επένδυση και καλοδουλεμένες σκηνές δράσης με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, ανάγουν με άνεση τη Σύγκρουση για τον Πλανήτη των Πιθήκων στο πάνθεον των καλύτερων αντιπολεμικών ταινιών.    

About The Author

thanarm
Όταν ήταν μικρός ο thanarm ήταν άταχτος και απρόσεκτος και έπεσε μέσα στη χύτρα με ζωμό από σελιλόιντ. Ναι καλά διαβάσατε σελιλόιντ, αυτό το πλαστικό εύφλεκτο υλικό από νιτροκυτταρίνη, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινηματογραφικού φιλμ. Οι παρενέργειες βαριές και ανίατες. Από τότε στις φλέβες του κυλάει αυτός ο ζωμός και για να συνεχίζει να κυλάει πρέπει να βλέπει διαρκώς ταινίες… Ενίοτε και να γράφει για αυτές...
  • Αγαπημένες ταινίες: Η Πηγή της Ζωής, Εις το Όνομα του Πατρός, Fight Club, Psycho, Τα Μυαλά που Κουβαλάς
  • Αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές: Twin Peaks, The X-Files, Breaking Bad
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Irvin Yalom 
  • Παιδικός Ήρωας: Batman
  • Αγαπημένο ΖώοΤο γαϊδούρι, το θαυμάζει για την υπομονή του…
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments