Όταν το sequel ξεπερνάει την original ταινία

Η συνέχεια μιας ταινίας ή το sequel όπως είναι ο διεθνής αναγνωρισμένος όρος, αποτελεί τις περισσότερες φορές μια ποιοτικά κατώτερη ταινία από τον προκάτοχο της. Λογικό, αν αναλογισθεί κανείς το ξεκάθαρο οικονομικό κίνητρο που κρύβεται συνήθως πίσω από την δημιουργία της. Τα studios αναμιγνύουν κατά κύριο λόγο τα ίδια υλικά που έκαναν ξεχωριστή την πρωτότυπη ταινία λησμονώντας την ψυχή και το νόημα στο όλο εγχείρημα καταλήγοντας σε sequel φούσκες. Οι ταινίες αυτές σχεδόν πάντα, είτε γίνουν εμπορικές επιτυχίες είτε όχι, απέχουν καλλιτεχνικά έτη φωτός από την original ταινία. Κι επειδή η προσπάθεια αναφοράς όλων αυτών των τραγικών συνεχειών θα ξέφευγε από την νορμάλ έκταση ενός άρθρου, αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε αντίστροφα και να αναδείξουμε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις όπου το sequel ξεπέρασε την πρωτότυπη ταινία.

Terminator 2: Judgment Day (1991)

 terminator2

Επτά χρόνια μετά τον Εξολοθρευτή του James Cameron, o Arnold Schwarzenegger επιστρέφει στον ρόλο της καριέρας του παρουσιάζοντας μας την καλή του πλευρά, αφού αυτή τη φορά επιστρέφει για να προστατέψει την Σάρα Κόνορ και τον μελλοντικό επαναστάτη γιό της Τζον από τη φονική μηχανή που ακούει στο όνομα T-1000. H μέρα της κρίσης επαναφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν μοναδική την πρώτη ταινία παρουσιάζοντας τα πιο εντυπωσιακά και καλοδουλεμένα. Σκηνές δράσεις και κυνηγητά που κόβουν την ανάσα, ατάκες που έχουν μείνει στο πέρασμα των ετών, ένας κακός που άνετα μπορεί να τραυματίσει κάθε αθώα και ανυποψίαστη ψυχούλα και βραβευμένα με όσκαρ οπτικά εφέ που εξακολουθούν να είναι χάρμα οφθαλμών ακόμα και στις μέρες μας συνθέτουν, όχι απλά ένα καλό sequel, αλλά μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και δράσης όλων των εποχών. “Hasta la vista, baby!”

The Dark Knight (2008)

dark-knight

Όταν ο Christopher Nolan αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κόσμο του Batman κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τι θα ακολουθούσε. Μόλις τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό Batman Begins, ο Nolan παραδίδει μαθήματα κινηματογραφικής ιστορίας με τον Σκοτεινό Ιππότη για το πώς μπορεί κανείς να φτιάξει ένα σκεπτόμενο blockbuster που να το εκθειάζουν κοινό και κριτικοί. Με ένα σενάριο που δίνει βάση στους έξυπνους διαλόγους αλλά και στους πολυδιάστατους χαρακτήρες, η ταινία καταφέρνει να θολώσει το όρια μεταξύ καλού και κακού και μεταξύ φυσιολογικού και τρελού. Το μεγαλύτερο ατού βέβαια της ταινίας αποτελεί ο Joker, τον οποίο υποδύεται με μοναδικό τρόπο ο αδικοχαμένος Heath Ledger, ένας παρανοϊκός και χειριστικός χαρακτήρας που επιχειρηματολογεί με ψυχολογικά στεγανά την κάθε προσπάθεια του δημιουργίας του απόλυτου χάους. Οι ηθικές αρχές μιας κοινωνίας βουτηγμένης στην παρανομία κλυδωνίζονται στους ρυθμούς τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών συγκρούσεων όλων των ηρώων της ταινίας. Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για το πώς ένα sequel ξεπερνάει την original ταινία όσο για το πώς προσαρμόζεις άριστα κινηματογραφικά ένα κόμικ.

Star Wars: Episode V – The Empire Strike Back (1980)

star-wars

Όταν το 1977 βγήκε ο πρώτος Πόλεμος των Άστρων κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι αυτή η ταινία, όχι μόνο θα γινόταν εμπορική επιτυχία, αλλά θα αποτελούσε πολιτιστικό φαινόμενο μια γενιάς φανατικών, και όχι μόνο, οπαδών. Μάλιστα, οι επικεφαλής του στούντιο παραγωγής ήταν τόσο σίγουροι για την αποτυχία της ταινίας που έδωσαν πρόθυμα και δωρεάν στον Lucas τα εμπορικά δικαιώματα όλων των προϊόντων που σχετιζόταν με τον Πόλεμο των Άστρων. Το διαγαλαξιακό αυτό σύμπαν του Lucas όμως όχι μόνο δεν απέτυχε αλλά διέθετε τέτοια δύναμη που επηρεάζει ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά, τα κινηματογραφικά δρώμενα. Από όλες τις συνέχειες όμως της συγκεκριμένης εποποιίας το πρώτο χρονικά sequel έχει αναδειχθεί ομόφωνα ως η καλύτερη ταινία της σειράς. Και αυτό διότι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να φανατίσουν κάθε λάτρη του είδους. Εντυπωσιακά σκηνικά και εφέ, καταιγιστική δράση από την αρχή μέχρι το τέλος με επικές μάχες στο έδαφος και στο διάστημα, έξυπνες ατάκες και ένα αναπτυσσόμενο ειδύλλιο μεταξύ των τριών βασικών χαρακτήρων, εκπαίδευση ενός Jedi και μύηση στο κόσμο της Δύναμης και φυσικά μοναδική κλιμάκωση της δράσης με την ανατρεπτική αλήθεια που μαθαίνει ο κεντρικός ήρωας Luke Skywalker σχετική με την οικογένεια του. Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Irvin Kershner μας προσφέρει το σκοτεινό ανατρεπτικό sequel που κάθε ταινία επιστημονικής φαντασίας θα ζήλευε να έχει.

The Godfather Part II (1974)

godfather2

Το δεύτερο μέρος της γκανγκστερικής επικής τριλογίας του Coppola έμελλε να ξεπεράσει το πρώτο όχι μόνο σε διάρκεια (άγγιξε τα 200 λεπτά!) αλλά και καλλιτεχνικά κερδίζοντας 6 όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Είναι το πρώτο sequel στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει όσκαρ καλύτερης ταινίας. Με ένα σενάριο που επεξεργάζεται με χειρουργική ακρίβεια το θέμα της διαφθοράς της εξουσίας και της ακόλουθης ηθικής κατάπτωσης, παρουσιάζει την εξέλιξη και την ανάληψη της ηγεσίας των δύο Κορλεόνε, αφήνοντας τον θεατή να ανακαλύψει τις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο μεγάλων μαφιόζων. Ο κυνηγημένος μετανάστης Βίτο ξεκινώντας ταπεινά από την Σικελία φτάνει στη Νέα Υόρκη και εγκαθιδρύει με μεθοδικότητα, πειθαρχία, εργατικότητα, αφοσίωση και αγάπη, αξιοποιώντας προς όφελος του το καπιταλιστικό σύστημα, την πιο ισχυρή οικογένεια. Θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι πρόκειται για οικογένεια μαφιόζων. Ανεξίτηλο σημάδι στην κινηματογραφική ιστορία έχει αφήσει το τελευταίο πλάνο της ταινίας, όπου βλέπουμε τον Μάικλ μόνο και σκεπτικό, ηγέτη μιας δυναστείας βουτηγμένης στη διαφθορά και το αίμα να τον βαραίνουν συναισθηματικά οι ανεξιλέωτες αμαρτίες του παρελθόντος.

Captain America 2: The Winter Soldier (2014)

 winter-soldier

Τρία χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του αγαπημένου Αμερικάνου εκδικητή, αυτός επιστρέφει και έρχεται αντιμέτωπος με το σκοτεινό πρόσωπο της S.H.I.E.L.D. Αυτό το sequel διαθέτοντας την ορμή ενός καλοκουρδισμένου κατασκοπικού θρίλερ παλιάς κοπής και συνδυάζοντας τρομερές σκηνές δράσης εμπλουτισμένες με χορταστικά οπτικά εφέ, δύσκολα αφήνει ασυγκίνητο ακόμα και έναν μη φανατικό του σύμπαντος της marvel. Και αυτό διότι μπορεί να σταθεί μόνη της, ξεπερνώντας φυσικά τον προκάτοχο της, ως μια καλοφτιαγμένη ταινία ασταμάτητης δράσης. Ο Στρατιώτης του Χειμώνα ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο Σκοτεινός Ιππότης, τον ίδιο δρόμο που οδηγεί στο σκεπτόμενο blockbuster που μπορεί να βάλει τον θεατή να απολαύσει τα ποπ κορν του παρακολουθώντας καλοστημένες μάχες και εντυπωσιακά οπτικά εφέ αλλά και να εξάψει το ενδιαφέρον του για περαιτέρω ανάλυση της πλοκής και των κινήτρων των ηρώων.

 

About The Author

thanarm
Όταν ήταν μικρός ο thanarm ήταν άταχτος και απρόσεκτος και έπεσε μέσα στη χύτρα με ζωμό από σελιλόιντ. Ναι καλά διαβάσατε σελιλόιντ, αυτό το πλαστικό εύφλεκτο υλικό από νιτροκυτταρίνη, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινηματογραφικού φιλμ. Οι παρενέργειες βαριές και ανίατες. Από τότε στις φλέβες του κυλάει αυτός ο ζωμός και για να συνεχίζει να κυλάει πρέπει να βλέπει διαρκώς ταινίες… Ενίοτε και να γράφει για αυτές...
  • Αγαπημένες ταινίες: Η Πηγή της Ζωής, Εις το Όνομα του Πατρός, Fight Club, Psycho, Τα Μυαλά που Κουβαλάς
  • Αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές: Twin Peaks, The X-Files, Breaking Bad
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Irvin Yalom 
  • Παιδικός Ήρωας: Batman
  • Αγαπημένο ΖώοΤο γαϊδούρι, το θαυμάζει για την υπομονή του…
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments