Γιατί το The Expanse είναι το scifi tv show που πρέπει να βλέπεις

Μετά τη χρυσή εποχή της Tv (Sopranos  κλπ) ζούμε το Peak Tv, όπου σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, παραδοσιακά και μη, υπάρχουν σειρές για όλα τα γούστα. Περαιτέρω, με υπηρεσίες όπως το Netflix, Hulu, Yahoo tv, Amazon primetime άλλαξε και το πώς διηγείσαι τις ιστορίες αυτές στην μικρή οθόνη. Όσο και αν τα παλαιολιθικά κανάλια (NBC, ABC, FOX κλπ) χρησιμοποιούν ακόμη τις κλασικές μετρήσεις θεαματικότητας και αναλόγως πετσοκόβουν τα αγαπημένα μας σίριαλ, πλέον η τηλεόραση έχει πιο πολύ χαρακτήρα σινεμά και μας παρουσιάζει δυνατές ιστορίες που είτε μας ζητούν να τις δούμε όλες σε ένα ΣΚ είτε βδομάδα βδομάδα, με την ίδια ένταση και ενδιαφέρον.

Έτσι λοιπόν, ύστερα από σειρές όπως τα Babylon 5, Deep Space 9, Battlestar Galactica και Firefly  μια καινούργια σειρά, The Expanse, που ανήκει στο είδος της Space Opera κερδίζει κοινό και κριτικούς και γιατί όχι και εσένα.

Φαντάσου το Game of Thrones στο ηλιακό μας σύστημα.

Η ιστορία έχει ως εξής. Η Γη τον 24ο αιώνα έχει αποικίσει στρατιωτικά το ηλιακό μας σύστημα με νούμερο δυο, από άποψη ισχύος, τον Άρη. Ακολουθούν οι υπόλοιποι πλανήτες με πληθυσμούς που ζουν σε αυτούς και αποκαλούνται «belters». Παρόλο που οι belters  παράγουν πλούτο, τελούν σε αποικιοκρατικό καθεστώς από τη Γη και τον Άρη, εξαρτώμενοι τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και ως προς τις βασικές τους ανάγκες, όπως νερό, αέρα και άλλα αγαθά. Πρόσφορο έδαφος για αυτονομιστικές κινήσεις, λοιπόν και πράγματι, στον πιλότο συναντούμε την OPA (όχι ωπα ωπα), τη Συμμαχία των Εξωτερικών Πλανητών (outer planets alliance) που παλεύουν για περισσότερη ελευθερία. Επικρατεί γενικότερα αναβρασμός, με κίνδυνο ακόμη και μια σύρραξη μεταξύ Γη και Άρη.

expanse 1

Μόνο υπέρ

Oι ηθοποιοί είναι πολύ καλοί (ξεχωρίζει ο Thomas Jane ως σκληροτράχηλος-τι άλλο- ντεντέκτιβ), η σκηνοθεσία εξαιρετική, τα οπτικά εφε φανταστικά και η όλη ατμόσφαιρα σκοτεινή και πειραγμένη καθώς τα λαμπερά φουτουριστικά φώτα ξεθαμπώνουν γρήγορα όσο η πλοκή ξετυλίγεται. Πολιτική, βία και σεξ αλα Game of Thrones στο διάστημα, ενώ και η μουσική του μαγευτική. Στα έτσι κ έτσι: ο αργός ρυθμός. Μείον: δεν έχω βρει.

Κι αν δεν σε έπεισα ακόμη, ο ίδιος ο μαστερ G. R. R. Martin είπε «It’s been too long since we’ve had a really kickass space opera».

Και μην ‘φοβάσαι’ ότι μπορεί η σειρά να πετσοκοφτεί όπως το Firefly, το SyFy την ανανέωσε για 2η σεζόν.

https://www.youtube.com/watch?v=vigQp8_xhQQ

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments