The Falcon and the Winter Soldier (2021) – Άποψη με Spoilers!
SPOILER ALERT!!
Μετά το εξαιρετικά ενδιαφέρον WandaVision, η Marvel μας παρουσιάζει τη δεύτερη τηλεοπτική της δουλειά με τίτλο The Falcon and the Winter Soldier, με πρωταγωνιστές δύο δευτερεύοντες χαρακτήρες από τους αγαπημένους μας Avengers. Η αλήθεια είναι πως από τις νέες σειρές που ανακοίνωσε τότε η Disney, το TFATWS ήταν αυτό που με ενδιέφερε λιγότερο, αλλά το γεγονός ότι το WandaVision έδειξε εν μέρει ένα διαφορετικό πρόσωπο του MCU, αποφάσισα τελικά να το παρακολουθήσω και να δω αν και αυτό έχει να προσφέρει κάτι φρέσκο.
Η σειρά διαδραματίζεται κάποιο καιρό μετά τα γεγονότα του Avengers: Endgame, όπου ο Falcon (Anthony Mackie) αποφασίζει να παραδώσει στην κυβέρνηση την ασπίδα που του έδωσε ο Steve Rogers και να απαρνιέται δηλαδή το ρόλο του Captain America. Από την άλλη έχουμε τον Bucky (Sebastian Stan) που ακόμα βασανίζεται με εφιάλτες από τα εγκλήματα που διέπραξε ως Winter Soldier και προσπαθεί να βρει λύτρωση. Οι δυο τους θα αναγκαστούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όταν μια νέα ομάδα υπεράνθρωπων θα εμφανιστεί και θα τρομοκρατήσει τον κόσμο. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα συγκλονιστούν όταν μάθουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει νέο Captain America στο πρόσωπο του John Walker (Wyatt Russell).
Σε αντίθεση με το WandaVision που είχε ορεξούλες για πειραματισμούς, το TFATWS επιστρέφει στο κλασικό πρόσωπο των ταινιών της Marvel και ασχολείται με θέματα που αφορούν πιο άμεσα το σύμπαν. Το ύφος και ο τρόπος κινηματογράφησης της σειράς μου θύμισε τις παλιές καλές εποχές του Captain America: The Winter Soldier, όπου δράση, χιούμορ και σοβαρότητα ήταν όλα με μέτρο και γενικά μιλάμε για μια σειρά που έχει αρκετά πράγματα να διαπραγματευτεί. Κάθε επεισόδιο είναι άκρως απολαυστικό και σε κάθε ένα από αυτά έχουμε πολλές εξελίξεις, κάνοντας έτσι το TFATWS στο σύνολό του μια ενδιαφέρουσα προσθήκη για το σύμπαν. Τέλος, έχουμε για άλλη μια φορά τρομερές και χορταστικές μάχες και πάρα πολύ όμορφες χορογραφίες που σίγουρα εντυπωσιάζουν.
Πάντα πίστευα πως μια τηλεοπτική σειρά αν δεν έχει σωστή ανάπτυξη χαρακτήρων, τότε έχει κάνει τη μισή δουλειά λάθος. Το TFATWS μέσα σε έξι επεισόδια καταφέρνει να αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται στους χαρακτήρες και αυτό που εκτιμώ ιδιαίτερα είναι ότι ασχολείται τόσο με τους καλούς, όσο με τους κακούς της υπόθεσης.
Ο Falcon είναι ένας από τους χαρακτήρες του MCU που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να αναδειχθεί σε όποιες εμφανίσεις του, αλλά εδώ ως πρωταγωνιστής έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί σωστά. Ο Anthony Mackie παίζει εξαιρετικά τον ρόλο του και εδώ ο Falcon έχει πάρα πολύ καλό γράψιμο και γενικά από εκεί που μου ήταν παντελώς αδιάφορος σαν χαρακτήρας, πλέον ανέβηκε πολύ στην υπόληψή μου. Από την άλλη έχουμε τον Bucky που είχε ήδη αρκετό χρόνο προβολής και ήταν μάλιστα και ο καθοριστικός παράγοντας για την πλοκή κάποιων ταινιών. Εδώ του δίνετε επίσης αρκετός χρόνος και μάλιστα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και άλλες πτυχές του χαρακτήρα του που δεν γνωρίζαμε, με τον Sebastian Stann να δίνει την καλύτερή του ερμηνεία στο ρόλο. Αυτό όμως που δουλεύει απόλυτα στη σειρά και είναι ο πυρήνας της, είναι η σχέση αυτών των δύο μεταξύ τους, καθώς έχουν απόλυτη χημεία και γενικά προσφέρουν απολαυστικές σκηνές μαζί.
Μία από τις εκπλήξεις του TFATWS είναι φυσικά ο Baron Zemo (Daniel Brühl), που ενώ στο Civil War μου είχε φανεί ένας αδιάφορος villain, εδώ αναπτύσσεται αρκετά ο χαρακτήρας του και τα κίνητρά του και έφτασα μέχρι και στο σημείο να τον καταλάβω περισσότερο σαν άτομο και μάλιστα να συμφωνήσω με κάποιες απόψεις του. Η κεντρική όμως villain της ιστορίας είναι η τρομοκράτης Karli Morgenthau (Erin Kellyman), η οποία ως θύμα του Thanos έχει επίσης δυνατά κίνητρα και παρόλο που αναπτύσσεται λιγότερο από ότι θα ήθελα, την καταλαβαίνω απόλυτα και εν μέρει συμπονώ για τον σκοπό της.
Δεν γίνεται όμως να μην μιλήσω για τον παρεξηγημένο John Walker που είχε την κακιά τύχη να αντικαταστήσει τον Captain America του Steve Rogers. Πριν ξεκινήσω να βλέπω τη σειρά, είχα δει διάφορα memes για το μίσος του κόσμου για τον χαρακτήρα, αλλά μέχρι και το τρίτο επεισόδιο δεν μπόρεσα να καταλάβω από πού πήγαζε όλος αυτός ο αρνητισμός. Εγώ έβλεπα έναν τύπο χωρίς σούπερ δυνάμεις να προσπαθεί να αντικαταστήσει τον καλύτερο στρατιώτη του πλανήτη και μάλιστα να δίνει όλο του το είναι για αυτό. Όλα βέβαια κατέρρευσαν στο τέταρτο επεισόδιο, όπου ο Walker δεν μπορεί να διαχειριστεί το βαρύ ρόλο που του έχει ανατεθεί και το χάνει τελείως. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως τουλάχιστον στην περίπτωση του Walker εκτίμησα το γεγονός ότι δεν τον φορσάρανε ως κακό όπως έγινε με κάποια πρόσωπα του WandaVision, αλλά έγινε πιο οργανικά η εξέλιξη και η κατάληξή του. Παρά το μίσος πολλών, έχουμε σίγουρα έναν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα που σίγουρα θα παίξει ρόλο στο μέλλον του MCU.
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν λίγα πράγματα που με χάλασαν στο Falcon and the Winter Soldier. Ένα από αυτά είναι η τελική σκηνή του Bucky με τον πατέρα που του είχε σκοτώσει το γιο ως Winter Soldier, όπου ενώ είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια πολύ δυνατή και συγκινητική σκηνή, ένιωσα πως την ξεπέταξαν και δεν της έδωσαν τόσο προσοχή όσο αυτήν στην αντίστοιχη σκηνή του Falcon, που έδωσε φόρο τιμής στον Isaiah Bradley (Carl Lumbly). Επίσης, όπως συνέβη με την Monica Rambeau και τη μητέρα της στο WandaVision, ενώ είχαν για άλλη μια φορά την ευκαιρία να αναπτύξουν περισσότερο τις επιπτώσεις του snap του Thanos στους απλούς πολίτες, πάλι εδώ ένιωσα πως θα μπορούσαν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα και γενικά δεν θεωρώ πως το MCU έχει προσεγγίσει ρεαλιστικά το πόσο τρομερές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων θα έπρεπε να είχε φέρει αυτό το συμβάν.
Συνοψίζοντας, θεωρώ πως το Falcon and the Winter Soldier είναι μία ικανοποιητική δουλειά της Marvel, που έχει κάποια σημαντικά πράγματα να προσθέσει στην ιστορία του MCU και πιστεύω πως σε γενικές γραμμές θα ικανοποιήσει τη μεγαλύτερη μερίδα των φαν. Βέβαια όπως και το WandaVision, έτσι και αυτό και να μην το δεις, δεν θεωρώ πως θα χάσεις και πολλά, αλλά με μόλις 6 επεισόδια η σειρά έχει αρκετά να δώσει και σίγουρα θα σε κάνει να περάσεις καλά!
για πέταμα η σειρά. Αμερικανικά με τα όλα της. Πιο πολύ διαφήμιση και προπαγάνδα πεθαίνεις