The Fast & The Furious – Ιεράρχηση όλου του franchise
Ποιος το περίμενε ότι μια ταινία που ξεκίνησε με κόντρες αυτοκινήτων θα κατέληγε να κρατάει για 20 χρόνια με συνέχειες που σκαρφάλωσαν στις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών, spin off ταινία χαρακτήρων της αλλά και μια animation μεταφορά αυτής?
Σε αυτό το άρθρο αποφασίσαμε να δούμε ξανά όλες τις ταινίες του franchise Fast and the Furious και να τις ιεραρχήσουμε από την χειρότερη προς την καλύτερη. Μην μας ρωτήσετε γιατί βάλαμε τον εαυτό μας στην βασανιστική διαδικασία να υπομείνουμε στωικά σεξιστικά στοιχεία, χάρτινες ερμηνείες, τρύπια σενάρια και μη ρεαλιστικές σκηνές δράσεις. Στην μετακόβιντ καραντινιασμένη εποχή όλα επιτρέπονται. Βοήθησε και λίγο ότι βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα και στο Netflix. Επίσης, ήταν και μια καλή ευκαιρία να φρεσκάρουμε το franchise αναμένοντας την 9η προσθήκη.
Αλλά ας μην κρυβόμαστε, ενδόμυχα την βρίσκουμε με ξερογκαζιές, ξυλίκι και ξέχειλη μάτσο αντρίλα υπό τους ήχους ραπ και χιπ χοπ μουσικής. Κι εδώ μάλλον παίζει να κολλάει εκείνη η εκνευριστική ατάκα «Κράζεις? Θαυμάζεις». Όπως και μια άλλη γνωστή φράση «μαγκιά, κλανιά κι εξάτμιση».
Αυτές είναι οι 9 κύριες ταινίες του Fast Saga από την λιγότερο στην περισσότερο αγαπημένη:
-
2 Fast 2 Furious (2003)
Ο ορισμός του sequel που δίχως ίχνος πρωτοτυπίας αναμασά ανεπιτυχώς πάνω κάτω ότι είδαμε στον προκάτοχο του.
Νίτρο: Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα είτε με την προσθήκη της γέφυρας στην πρώτη κόντρα είτε με το πήδημα του αυτοκινήτου πάνω στο γιοτ στην τελική σκηνή, το σκάψιμο του αρουραίου.
Καμένη φλάντζα: Το ξαναζεσταμένο φαγητό της undercover ιστορίας, ο άνευρος και μονοδιάστατος κακός, η άνιωθη Eva Mendes.
-
The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)
Η δεύτερη συνέχεια αποτελεί ουσιαστικά το Νο 6 της σειράς και τοποθετείται αναχρονιστικά αμέσως μετά τα γεγονότα που παρακολουθήσαμε στο Fast & Furious 6 (σίγουρα κάτι που δεν το είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί όταν κυκλοφόρησε). Εδώ έχουμε την εισαγωγή ολοκαίνουριων χαρακτήρων, διαφορετική ιστορία και χώρα αλλά και άλλου τύπου κόντρες (drifts). Για την ιστορία αυτή η ταινία είχε τη χειρότερη εισπρακτική πορεία όλου του franchise.
Νίτρο: Όλα τα ντριφταρίσματα και η τελική κόντρα του πρωταγωνιστή με τον ΝτιΚέι, ο χαρακτήρας του Χαν και η εμφάνιση του Ντομ.
Καμένη φλάντζα: Η απουσία χημείας μεταξύ του πρωταγωνιστή και του πατέρα του, όπως και η ερμηνεία του τελευταίου, η καρικατούρα του αρχιμαφιόζου, η απουσία σύνδεσης με το βασικό στόρι της σειράς.
-
Fast & Furious (2009)
Η πρώτη συνέχεια που ενώνει επιτέλους όλη την παλιοπαρέα και δείχνει να χαράσσει πορεία για την εισπρακτική απογείωση της σειράς στερείται πρωτοτυπίας αναμασώντας όλα τα γνωστά κλισέ.
Νίτρο: Οι σούζες των αυτοκινήτων του Ντομ, η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Gal Gadot 7 χρόνια πριν αναλάβει τα υποκριτικά ηνία της Wonder Woman.
Καμένη φλάντζα: Η αποτυχημένη υποκριτική προσπάθεια του Vin Diesel να θρηνήσει την απώλεια της αγαπημένης του Λέτι, η απουσία κωμικών στοιχείων και γενικότερα οι τραβηγμένες από τα μαλλιά σεναριακές ευκολίες.
-
F9 (2021)
H Cipher επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση από τον Ντομ και την ομάδα του και για αυτό επιστρατεύει τον αδερφό του Ντομ, Τζέικομπ. Η ταραγμένη αδελφική σχέση τους όμως έρχεται από το παρελθόν να ταράξει για τα καλά την οικογενειακή γαλήνη του σήμερα.
Νίτρο: Η old school κόντρα των δύο αδερφών υπό τους ήχους του, πειραγμένου από τον RZA, Breathe των Prodigy, επιτέλους ακούγεται η υπόθεση ότι μπορεί οι ήρωες να μην παθαίνουν ούτε γρατζουνιά γιατί είναι… κάτι διαφορετικό, ανίκητοι υπερήρωες ίσως…, αυτοκίνητο στο ΔΙΑΣΤΗΜΑ… ΝΑΙ!
Καμένη φλάντζα: Αισθητή η απουσία του διδύμου Hobbs & Shaw, αναξιοποίητος ο χαρακτήρας της Cipher, η σχετικά άνευρη σύνδεση του με το Tokyo Drift.
-
The Fate of the Furious (2017)
Ο Ντομ Τορέτο αλλάζει στρατόπεδο, προδίδοντας τους φίλους του ή ακριβέστερα την αυτοαποκαλούμενη “οικογένεια” του. Πίσω από αυτή του την απόφαση κρύβεται η πρώτη γυναίκα villain της σειράς, Cipher η οποία συνδέεται ποικιλοτρόπως με το οικογενειακό και “επαγγελματικό” ιστορικό του Ντομ.
Νίτρο: Καταδίωξη αυτοκινήτων πάνω στον πάγο από ρώσικο υποβρύχιο, έξυπνες ατάκες και δυνατή χημεία μεταξύ Χομπς και Σο, που άλλωστε παρέκκλιναν από το franchise με δική τους ταινία, κυριολεκτικά βροχή αυτοκινήτων, η Έλεν Μίρερ σε ρόλο “καταλύτη” για την πλοκή της ταινίας.
Καμένη φλάντζα: Άλλος ένας μονοδιάστατος κακός με τη μόνη διαφοροποίηση να έγκειται στο φύλο, αφελής προσέγγιση των τεχνολογικών στοιχείων.
-
Fast & Furious 6 (2013)
Η παλιοπαρέα ενώνεται ξανά, αυτή τη φορά με την προτροπή του πράκτορα Hobbs με σκοπό να διακόψουν τα σχέδια μιας ομάδας μισθοφόρων. Έξτρα κίνητρο πέρα από την ασυλία που θα τους δοθεί αποτελεί για τον Ντομ και η επαφή με την «νεκραναστημένη» Λέτι.
Νίτρο: Εδώ ακούμε περισσότερες έξυπνες ατάκες. Έχουμε κυνηγητό με τανκ! Η Λέτι μοιάζει λιγότερο αντιπαθητική. Ίσως για πρώτη φορά ο κακός έχει κάποιο ενδιαφέρον. Post-credit σκηνή με Jason Statham!
Καμένη φλάντζα: Όχι ιδιαίτερα ευφάνταστη η τελική σεκάνς με το αεροπλάνο. Κάπως filler η κόντρα Λέτι-Ντομ λες και κάποιος απλά έπρεπε να τσεκάρει το κουτάκι «κόντρα με αμάξια» για να μην ξεχνάμε και ποια ταινία παρακολουθούμε.
-
Fast & Furious 7 (2015)
Ο κακός της προηγούμενης ταινίας βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση και για κακή τύχη του Τορέτο έχει για αδερφο τον σκληροτραχηλο και αδίστακτο Ντέκαρντ Σο που θα κάνει τα πάντα για να πάρει εκδίκηση.
Νίτρο: Αυτοκίνητα πετάνε με αλεξίπτωτα σαν εκπαιδευμένοι καταδρομείς, περιστροφική κίνηση κάμερας στις σκηνές μάχης που ακολουθεί τα μπουνίδια, η σύνδεση με το Tokyo Drift και το φορτισμένο συναισθηματικά κλείσιμο της ταινίας που έβαλε σκουπιδάκι στα μάτια όλων των μάτσο αντρών εκεί έξω.
Καμένη φλάντζα: Η απουσία του πράκτορα Χομπς στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και το οριστικό διαζύγιο του franchise με τον όποιο ρεαλισμό.
-
The Fast and the Furious (2001)
Όπως και να το κάνουμε η πρώτη ταινία η οριτζινάλε είναι αυτή που πάντα θέτει τους κανόνες ενός franchise και μας γνωρίζει τους βασικούς ήρωες. Έτσι και δω βλέπουμε για πρώτη φορά σεκάνς που θα επαναληφθούν ποικιλοτρόπως στις επόμενες συνέχειες, τα πλάνα που τραντάζονται στις αυτοκινητικές κόντρες, το έξτρα ζουμ και η είσοδος στα ενδότερα των καπό των εν κινήσει αμαξιών, η πίεση του νίτρο με το ακόλουθο «υπερδιαστημικό» σπρώξιμο κτλ.
Νίτρο: Ο πρώτος αγώνας του Μπράιαν και η ένταξη του στην παλιοπαρέα και η τελική «μάχη» του Ντομ με τον Μπράιαν.
Καμένη φλάντζα: Η κοινότυπη ιστορία του undercover μπάτσου, το love story του Μπράιαν με την Μία και η ξέχειλη αντρίλα της Λέτι.
-
Fast Five – Μαχητές των Δρόμων: Ληστεία στο Ρίο (2011)
Οι Ντομ και Μπράιαν είναι καταζητούμενοι και ενώ βρίσκονται στο Ρίο αποφασίζουν να δοκιμάσουν την πιο επικίνδυνη ληστεία βάζοντας στόχο την περιουσία ενός μεγαλομαφιόζου βαρόνου των ναρκωτικών. Στο κατόπι τους όμως μπαίνει ένας σκληροτράχηλος ομοσπονδιακός πράκτορας, που πάντα πετυχαίνει τον στόχο του πιάνοντας κάθε φυγάδα εγκληματία.
Νίτρο: Η είσοδος του χαρακτήρα του Hobbs, που ερμηνεύεται αψεγάδιαστα δια μέσου των υπέρογκων μούσκουλων του Dwayne “The Rock” Johnson. Η κόντρα με τα περιπολικά. Το δέσιμο της ομάδας και τα πρώτα σημάδια ότι η σειρά αρχίζει να μετατρέπεται σε κάτι πολύ διαφορετικό από απλή ταινία δράσης με κόντρες αυτοκινήτων. O Μπράιαν επιτέλους αφήνει ολοκληρωτικά πίσω του την αστυνομική του ταυτότητα για χάρη της εγκληματικής δράσης. Η τελική σεκάνς – κυνηγητό με το ογκώδες χρηματοκιβώτιο να καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του.
Καμένη φλάντζα: Η σχεδόν παντελής απουσία έξυπνων ατακών και ο μονοδιάστατος κακός.