Top Gun – κριτική ταινίας

Η κριτική κινηματογράφου είναι ανάγκη κι όχι χόμπυ. Όσοι αγαπούν το σινεμά θέλουν να μοιραστούν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους με άλλους «ομοϊδεάτες» τους. Είναι το σύνηθες να σχολιάζουμε επίκαιρες και πρόσφατες ταινίες. Τί γίνεται όμως με τα κινηματογραφικά έργα που κυκλοφόρησαν όταν ήμασταν παιδιά ;

Ύστερα από την καραντίνα και την αναδιάταξη των επαγγελματικών υποχρεώσεων μου ήρθε έντονη η παρόρμηση να γράψω πάλι όπως παλιά. Η πορεία είναι γνωστή μετά. Στέλνω στον συντάκτη μου και συνάδελφο στο επάγγελμα του ψυχολόγου Θάνο το κείμενο και περιμένω να το δημοσιεύσει στο αγαπημένο Spoiler Alert.

Αυτή την φορά όμως θέλησα να σκιαγραφήσω το προφίλ μιας ταινίας του 1986, το Top Gun. Η ταινία θα μπορούσε να κατηγορηθεί από κάποιους σαν μιλιταριστική, επειδή προάγει την κατάταξη στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Είναι αλήθεια ότι ταινίες με παρόμοιο περιεχόμενο δέχονται μεγάλη βοήθεια από το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αντίθετα, κλασικές αντιπολεμικές ταινίες όπως το Full Metal Jacket υπέστησαν σαμποτάζ για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Φεύγοντας λοιπόν από το ιδεολογικό κομμάτι, έχουμε την δυνατότητα να ασχοληθούμε με την ταινία.


Ο πρωταγωνιστής Τομ Κρουζ είναι το αδιαφιλονίκητο Role Model της εποχής που επηρέασε την μόδα για δεκαετίας μετά μέχρι σήμερα. Τα ρέιμπαν γυαλιά, το δερμάτινο μπουφάν με τα ραφτά και το flight jacket πωλούνται ακόμη και σήμερα στην οδό Ηφαίστου στο Μοναστηράκι της Αθήνας, 34 χρόνια μετά. Η φωτογραφία, τα οπτικά εφέ, ο ρεαλισμός των σκηνών με τις αερομαχίες υπήρξαν πρωτοποριακά και ρηξικέλευθα για την εποχή. Κομμάτια από το soundtrack ακούγονται μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά στο σενάριο, ο ταλαντούχος πιλότος Μάβερικ πηγαίνει σε μια σχολή επίλεκτων κυβερνητών. Ωστόσο ο απείθαρχος και ριψοκίνδυνος χαρακτήρας του θέτει σε κίνδυνο την αποφοίτησή του, αφού δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει το ταλέντο του και να το μετουσιώσει σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια υποβόσκουσα ψυχαναλυτική οπτική του πατρικού τραύματος και η επιθυμία για μια επανορθωτική εμπειρία από μια μεντορική φιγούρα, η οποία θα του δώσει την καθοδήγηση που χρειάζεται. Η συνέχεια επί της οθόνης…

About The Author

Πολύβιος Παραράς
Ο Πολύβιος Παραράς από παιδάκι διάβαζε κόμιξ κι έβλεπε ταινίες με πάθος. Είναι ψυχολόγος στο επάγγελμα και λατρεύει τις ωραίες ιστορίες. Του αρέσει να μοιράζεται τις σκέψεις του για πράγματα που τον συγκινούν με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες κι ενδιαφέροντα.
  • Αγαπημένη ταινία : Manhunter
  • Αγαπημένος Συγγραφέας : Irvin Yalom
  • Αγαπημένος παιδικός ήρωας : Batman, X men και Sport Billy
  • Αγαπημένη σειρά : Miami Vice και Χ Files
  • Αγαπημένη ταινία : Blade Runner
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments