We3: μια συγκινητική ιστορία με κατοικίδια-cyborg

Το We3 είναι μια μικρή σειρά κόμικς (3 τεύχη) που κυκλοφόρησε από τη Vertigo το 2004. Η ιστορία έχει να κάνει με τρία κατοικίδια ζωάκια : έναν σκύλο, μια γάτα και ένα κουνέλι πάνω στα οποία έχει πειραματιστεί ο αμερικάνικος στρατός και τα έχει μετατρέψει σε ζωντανά όπλα. Το πείραμα είναι επιτυχές, αλλά οι τρεις πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι κάπως παρωχημένοι, οπότε αποφασίζεται να τεθούν εκτός λειτουργίας. Ωστόσο μια επιστήμονας από το πρόγραμμα τα λυπήθηκε και τα βοήθησε να το σκάσουν. Άρα όλη η υπόθεση έχει να κάνει πλέον με τα ζωάκια να τρέχουν για να σώσουν τις ζωές τους και να σκορπάνε τον όλεθρο στο πέρασμά τους.

we3

Αυτό το κόμικ θα έπρεπε να είναι εντελώς ηλίθιο, αλλά δεν είναι και αυτό οφείλεται στον συγγραφέα Grant Morrison, ένας συγγραφέας που είναι γνωστός για τα περίεργα σενάριά του. Ενώ στα χέρια κάποιου άλλου συγγραφέα ο μόνος τρόπος για να βγάλει νόημα μια τόσο παράξενη ιστορία θα ήταν με χιούμορ και κλείσιμο του ματιού στο κοινό, ο Grant Morrison τη γράφει εντελώς σοβαρά. Δεν έχει ούτε ένα αστείο, δεν προσπαθεί να μοιάσει στον Deadpool και σέβεται τόσο τους αναγνώστες του, όσο και τη δουλειά του.

Η ιστορία δουλεύει επίσης γιατί τα ζώα είναι απλά ζώα. Ναι μεν είναι εξοπλισμένα με υπερόπλα επιστημονικής φαντασίας, αλλά παραμένουν απλά, συμπαθητικά ζωάκια με μοναδικό σκοπό τους την επιβίωσή τους.  Ο σκύλος είναι ένας κανονικός σκύλος, η γάτα είναι μια κανονική γάτα και το κουνέλι υποθέτω το ίδιο, απλά δεν έχω προσωπική εμπειρία με αυτά τα ζώα για να είμαι βέβαιος. Έχουν μικρούς, αφαιρετικούς διαλόγους μεταξύ τους, κάτι που πιστεύω πως έγινε καθαρά για λόγους πλοκής, αν μπορούσαν να μην έχουν καθόλου διαλόγους μεταξύ τους, θα το έκαναν.

Από τη στιγμή που τα ζώα το σκάνε, δεν κάθονται ποτέ να συζητήσουν για την ανθρώπινη φύση, την εκμετάλλευση των ζώων και για το ‘’ποιος είναι το πραγματικό κτήνος’’. Η ιστορία θέτει ερωτήματα και δίνει τροφή για σκέψη σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, αλλά δεν κάνει κήρυγμα. Πραγματικά, όταν το πήρα να το διαβάσω περίμενα να είναι καλό, αλλά όχι τόσο καλό!

Τα σχέδια του Frank Quitely  είναι πλούσια, έντονα και άρτια σκηνοθετημένα. Αν και μου έδωσε την εντύπωση πως μερικές σκηνές όπου κάποιος χαρακτήρας κινείται ανάμεσα στα καρέ σαν να περνάει έξω από τη σελίδα, τις έβαλε καθαρά για να εντυπωσιάσει. Κάτι που το κατάφερε!

Το  We3 είναι ένα περίεργο, μα συνάμα και σπουδαίο κόμικ. Είναι αυτοτελές, οπότε δεν υπάρχουν θέματα συνέχειας με άλλα κόμικς. Υπήρχαν συζητήσεις σχετικά με τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη και ο James Gunn ο σκηνοθέτης των Guardians of the Galaxy vol 1 & vol 2 έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του. Αν αυτό κάποια μέρα συμβεί θα είμαι ευτυχισμένος, αλλά δεν υπάρχουν εξελίξεις εδώ και καιρό.   Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis.

Καραντωνίου Χρήστος

About The Author

Χρήστος Καραντωνίου
Από τότε που ήμουν μικρό αγόρι, ήμουν πολύ εσωστρεφής και χαμηλών τόνων, με αποτέλεσμα να με τραμπουκίζουν και να μου φέρονται άσχημα τα άλλα παιδιά. Όλα όμως άλλαξαν (όχι απαραίτητα προς το καλύτερο), όταν μια μέρα σε μια εκδρομή με το σχολείο μου, έκοψα το δάχτυλό μου στις σελίδες ενός ραδιενεργού βιβλίου. Έκτοτε φοράω χιπστερογυαλιά και τρέφω μια αγάπη σε βαθμό καψούρας για τα βιβλία, αλλά και τα κόμικς έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και στη βιβλιοθήκη μου.
Προσπαθώ να ζω στη Θεσσαλονίκη, προσποιούμαι (εντυπωσιακά ανεπιτυχώς) τον εκκολαπτόμενο φιλόλογο, αραιά και που εργάζομαι. Πάντα ζήλευα τους ανθρώπους που μπορούν να πουν ''το αγαπημένο μου Χ'', όπου Χ=βιβλίο, ταινία, μουσική κ.τ.λ.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments