Καθημερινά οι εκδοτικοί οίκοι γίνονται δέκτες πολλών προτάσεων από συγγραφείς. Τα πρωτότυπα αυτά διαβάζονται από τους ανθρώπους των εκδοτικών οίκων, οι οποίοι αξιολογούν κατά πόσον το αναγνωστικό κοινό θα θέλει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Υποτίθεται ότι οι εκδοτικοί οίκοι γνωρίζουν καλά τις προτιμήσεις των αναγνωστών και μπορούν με μια σχετική βεβαιότητα να δουν αν ένα βιβλίο θα έχει απήχηση ή όχι. Στην πράξη, όμως, βλέπουμε να εκδίδονται βιβλία που δεν “τραβάνε” (και από “μεγάλα” ονόματα ενίοτε) αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, συνήθως, συγγραφείς να βιώνουν τη μία απόρριψη μετά την άλλη και στη συνέχεια να γνωρίζουν τη δόξα! Με αυτούς θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

βιβλία που τα απέρριψαν οι εκδότεςΈκπληξη προκαλεί ότι και η μεγάλη κυρία του αστυνομικού, Dame Agatha Christie παιδεύτηκε 5 χρόνια(!) πριν καταφέρει να γίνει δεκτό το πρώτο της έργο με τον διάσημο Ηρακλή Πουαρώ, το “H Μυστηριώδης Υπόθεση Στο Στάιλς” (The Mysterious Affair At Styles).

Δυστυχώς (κατά την προσωπική μου γνώμη) η επιμονή ανταμείφθηκε και στην περίπτωση της Stephanie Meyer, της οποίας το “Twilight” βίωσε μόνο 8 απορρίψεις.

Πιο τυχερός ήταν ο Dan Brown με τον “Κώδικα Ντα Βίντσι” που απορρίφθηκε μόνο από έναν εκδότη.

βιβλία που τα απέρριψαν οι εκδότεςΗ Mary Shelley κατάφερε αρχικά να βρει εκδότη μόνο “δοκιμαστικά” για τον “Φράνκενσταιν”.

Ακόμα χειρότερα ο D.H. Lawrence αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ιταλία, καθώς κανείς εκδότης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ (όπου και ήταν απαγορευμένο για 30 χρόνια) δεν ήθελε να εκδώσει το “Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ”.

βιβλία που τα απέρριψαν οι εκδότεςΤο “The Tales of Peter Rabbit” της  Beatrix Potter απορρίφθηκε τόσες πολλές φορές, που αναγκάστηκε να προβεί σε αυτοέκδοση.

Το “Dune” του Frank Herbert μετράει 23 απορρίψεις!

Διαβάστε για 15 ακόμα bestsellers που αρχικά απορρίφθηκαν.
The following two tabs change content below.
Mike

Mike

Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
wpDiscuz