7 (ακόμα) διάσημα βιβλία που τα απέρριψαν οι εκδότες

Καθημερινά οι εκδοτικοί οίκοι γίνονται δέκτες πολλών προτάσεων από συγγραφείς, οι οποίες διαβάζονται από τους ανθρώπους των εκδοτικών οίκων, για να αξιολογήσουν κατά πόσον το αναγνωστικό κοινό θα θέλει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Υποτίθεται ότι οι εκδοτικοί οίκοι γνωρίζουν καλά τις προτιμήσεις των αναγνωστών και μπορούν με μια σχετική βεβαιότητα να δουν αν ένα βιβλίο θα έχει απήχηση ή όχι. Στην πράξη, όμως, βλέπουμε να εκδίδονται βιβλία που δεν “τραβάνε”, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, συνήθως, συγγραφείς να βιώνουν τη μία απόρριψη μετά την άλλη και στη συνέχεια να γνωρίζουν τη δόξα! Με αυτούς θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

.

βιβλία που τα απέρριψαν οι εκδότες1. “The Mysterious Affair At Styles” της Agatha Christie

Έκπληξη προκαλεί ότι και η μεγάλη κυρία του αστυνομικού, Dame Agatha Christie παιδεύτηκε 5 χρόνια (!) πριν καταφέρει να γίνει δεκτό το πρώτο της έργο με τον διάσημο Ηρακλή Πουαρώ, το “H Μυστηριώδης Υπόθεση Στο Στάιλς”.

2. “Twilight” της Stephanie Meyer

Η επιμονή ανταμείφθηκε και στην περίπτωση της Stephanie Meyer, της οποίας το “Λυκόφως” βίωσε 8 απορρίψεις. Αργότερα πούλησε πάνω από 120 εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφράστηκε σε 38 γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

3. “The Da Vinci Code” του Dan Brown

Πιο τυχερός ήταν ο Dan Brown με τον “Κώδικα Ντα Βίντσι”, που απορρίφθηκε μόνο από έναν εκδότη. Τελικά έκανε τεράστια επιτυχία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2006.

βιβλία που τα απέρριψαν οι εκδότες4. “Frankenstein” της  Mary Shelley

Η Mary Shelley κατάφερε αρχικά να βρει εκδότη μόνο “δοκιμαστικά” με 500 αντίτυπα για τον “Φράνκενσταιν” το 1818. Από τότε έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφερθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, αλλά και στο θέατρο.

5. “Lady Chatterley’s Lover” του D.H. Lawrence

Ακόμα χειρότερα ο D.H. Lawrence αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ιταλία για να το εκδόσει το 1928, καθώς κανείς εκδότης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ (όπου και ήταν απαγορευμένο για 30 χρόνια) δεν ήθελε να εκδώσει το “Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκδόθηκε χωρίς περικοπές, μόνο το 1960!

βιβλία που τα απέρριψαν οι εκδότες6. “The Tales of Peter Rabbit” της  Beatrix Potter

Τόσες πολλές φορές απορρίφθηκε το παιδικό βιβλίο “Οι περιπέτειες του Πίτερ Ράμπιτ”, που η συγγραφέας του αναγκάστηκε να προβεί σε αυτοέκδοση. Πλέον έχει  μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 45 εκατομμύρια αντίτυπα.

7. “Dune” του Frank Herbert

Το “Dune” μετράει 23 απορρίψεις! Τελικά έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία, που ο συγγραφέας έγραψε άλλα 5 σίκουελ και ενέπνευσε επιτραπέζια παιχνίδια, computer games και μια μίνι σειρά. Το 2003 ήταν η πιο επιτυχημένη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας παγκοσμίως, ενώ από το 2009, τα ονόματα των πλανητών από τα μυθιστορήματα του Dune έχουν υιοθετηθεί από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση για την πραγματική ονοματολογία των πεδιάδων στο φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα.

Διαβάστε για 15 ακόμα bestsellers που αρχικά απορρίφθηκαν.

.

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments