
7 (ακόμα) διάσημα βιβλία που τα απέρριψαν οι εκδότες
Καθημερινά οι εκδοτικοί οίκοι γίνονται δέκτες πολλών προτάσεων από συγγραφείς, οι οποίες διαβάζονται από τους ανθρώπους των εκδοτικών οίκων, για να αξιολογήσουν κατά πόσον το αναγνωστικό κοινό θα θέλει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Υποτίθεται ότι οι εκδοτικοί οίκοι γνωρίζουν καλά τις προτιμήσεις των αναγνωστών και μπορούν με μια σχετική βεβαιότητα να δουν αν ένα βιβλίο θα έχει απήχηση ή όχι. Στην πράξη, όμως, βλέπουμε να εκδίδονται βιβλία που δεν “τραβάνε”, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, συνήθως, συγγραφείς να βιώνουν τη μία απόρριψη μετά την άλλη και στη συνέχεια να γνωρίζουν τη δόξα! Με αυτούς θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.
.
1. “The Mysterious Affair At Styles” της Agatha Christie
Έκπληξη προκαλεί ότι και η μεγάλη κυρία του αστυνομικού, Dame Agatha Christie παιδεύτηκε 5 χρόνια (!) πριν καταφέρει να γίνει δεκτό το πρώτο της έργο με τον διάσημο Ηρακλή Πουαρώ, το “H Μυστηριώδης Υπόθεση Στο Στάιλς”.
2. “Twilight” της Stephanie Meyer
Η επιμονή ανταμείφθηκε και στην περίπτωση της Stephanie Meyer, της οποίας το “Λυκόφως” βίωσε 8 απορρίψεις. Αργότερα πούλησε πάνω από 120 εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφράστηκε σε 38 γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.
3. “The Da Vinci Code” του Dan Brown
Πιο τυχερός ήταν ο Dan Brown με τον “Κώδικα Ντα Βίντσι”, που απορρίφθηκε μόνο από έναν εκδότη. Τελικά έκανε τεράστια επιτυχία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2006.
4. “Frankenstein” της Mary Shelley
Η Mary Shelley κατάφερε αρχικά να βρει εκδότη μόνο “δοκιμαστικά” με 500 αντίτυπα για τον “Φράνκενσταιν” το 1818. Από τότε έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφερθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, αλλά και στο θέατρο.
5. “Lady Chatterley’s Lover” του D.H. Lawrence
Ακόμα χειρότερα ο D.H. Lawrence αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ιταλία για να το εκδόσει το 1928, καθώς κανείς εκδότης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ (όπου και ήταν απαγορευμένο για 30 χρόνια) δεν ήθελε να εκδώσει το “Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκδόθηκε χωρίς περικοπές, μόνο το 1960!
6. “The Tales of Peter Rabbit” της Beatrix Potter
Τόσες πολλές φορές απορρίφθηκε το παιδικό βιβλίο “Οι περιπέτειες του Πίτερ Ράμπιτ”, που η συγγραφέας του αναγκάστηκε να προβεί σε αυτοέκδοση. Πλέον έχει μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 45 εκατομμύρια αντίτυπα.
7. “Dune” του Frank Herbert
Το “Dune” μετράει 23 απορρίψεις! Τελικά έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία, που ο συγγραφέας έγραψε άλλα 5 σίκουελ και ενέπνευσε επιτραπέζια παιχνίδια, computer games και μια μίνι σειρά. Το 2003 ήταν η πιο επιτυχημένη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας παγκοσμίως, ενώ από το 2009, τα ονόματα των πλανητών από τα μυθιστορήματα του Dune έχουν υιοθετηθεί από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση για την πραγματική ονοματολογία των πεδιάδων στο φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα.
Διαβάστε για 15 ακόμα bestsellers που αρχικά απορρίφθηκαν.
.