5 Λόγοι για να διαβάζετε παλιότερα βιβλία

Υπάρχει κάτι συναρπαστικό στο να διαβάζεις ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε. Είναι όμως τα πιο παλιά βιβλία λιγότερο ενδιαφέροντα, λιγότερο επίκαιρα ή λιγότερο καλά από τα πιο καινούρια; Γιατί η χρονολογία έκδοσης να επηρεάζει την ποιότητα της γραφής;

Σε αυτό το άρθρο θέλω να αποδώσω τα εύσημα σε παλιότερα βιβλία, είτε είναι 5 είτε 50 ετών. Ιδού μερικοί από τους λόγους που θα πρέπει να τα διαβάζουμε:

1. Τα παλιότερα έχουν αντέξει στο χρόνο

Με τόσο πολλά βιβλία που εκδίδονται σήμερα, πολλά γίνονται δημοφιλή και μετά ξεχνιούνται. Αν 5, 15 ή 57 χρόνια μετά, ο κόσμος μιλάει ακόμα για ένα βιβλίο (όπως για το Χάρρυ Πόττερ ή Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε ή το Σκοτώνοντας τα Κοτσύφια) τότε ξέρεις ότι είναι καλό.

2. Τα παλιότερα είναι ακόμα επίκαιρα

Ίσως τα παλιότερα βιβλία δεν έχουν φανταστική εικονογράφηση. Μπορεί οι άνθρωποι να επικοινωνούσαν με τηλέφωνα αντί για μηνύματα. Μπορεί τα κινητά να μην ήταν στη μόδα. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα στη λογοτεχνία που είναι ακόμα επίκαιρα σήμερα όπως και πριν από χρόνια, όπως το να ξεπερνάς τους φόβους σου ή να κυνηγάς τα όνειρά σου ή να βρίσκεις την αγάπη.

3. Τα παλιότερα μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ήταν όταν οι άνθρωποι διάβαζαν ακόμα εφημερίδες και δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα; Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, αλλά διαβάζοντας ένα παλιότερο βιβλίο μπορούμε να πάρουμε μια γεύση του πώς ήταν η ζωή τότε.

4. Τα παλιότερα είναι ενδιαφέροντα για μελέτη

Φυσικά, υπάρχουν μερικές λιγότερο ευχάριστες πτυχές στα πιο παλιά βιβλία: Μπορεί οι γυναίκες να περιορίζονταν σε συγκεκριμένες δουλειές ή να έπρεπε να μείνουν σπίτι και να μεγαλώσουν τα παιδιά. Μπορεί να υπάρχουν χαρακτήρες ρατσιστές, σεξιστές ή ομοφοβικοί. Παρόλο που μπορεί να μη συμφωνούμε, μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα ματιά στο πώς σκέφτονταν τότε οι άνθρωποι.

5. Τα παλιότερα είναι φθηνότερα.   

Εκτός και αν μας το δώρισαν, κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να πληρώσουμε την κανονική τιμή για ένα νέο βιβλίο. Όταν ψάχνουμε για κάποιο παλιότερο, είναι αρκετά πιθανό να το βρούμε στην τοπική βιβλιοθήκη μας, είτε μεταχειρισμένο ή σε κάποια προσφορά.

Σας αρέσουν τα παλιότερα βιβλία; Έχετε κάποιο αγαπημένο κλασσικό βιβλίο; Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και να ζήσετε σε άλλη ιστορική περίοδο, ποια θα διαλέγατε;

Το άρθρο εμφανίστηκε (στα αγγλικά) στο ιστολόγιο Sophie’s Corner και αναδημοσιεύεται εδώ μεταφρασμένο, κατόπιν άδειας της συντάκτριας. Μετάφραση: Mike.

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments