Τα 10 καλύτερα βιβλία των τελευταίων ετών
Η καλή λογοτεχνία ίσως να έχει συνδεθεί με τα κλασικά έργα, παράγονται όμως και στις μέρες μας εξαιρετικά βιβλία, που όταν τα διαβάζουμε αλλάζουν τη ζωή μας. Συγκεντρώσαμε 10 από αυτά και τα παρουσιάζουμε εκτενώς σε ξεχωριστά άρθρα. Κάντε κλικ στους τίτλους για να μάθετε περισσότερα και προτείνετέ μας και τα δικά σας αγαπημένα.
Ένα από τα πιο δυνατά βιβλία που θα διαβάσετε ποτέ είναι το Περί Τυφλότητος. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν το φως τους εξαιτίας μιας επιδημίας τυφλότητος, η πείνα, η βρώμα και ο φόβος επικρατούν. Οι άνθρωποι γίνονται αγρίμια και τη θέση της λογικής παίρνει το ένστικτο.
Ισλανδία 1829. Μια γυναίκα πρέπει να περάσει το διάστημα μέχρι την εκτέλεσή της, μαζί με μια οικογένεια άγνωστη σε αυτή. Η συγγραφέας δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις, προκαλεί όμως έντονα συναισθήματα. Εξαιρετικό βιβλίο τα Έθιμα Ταφής.
Δυό Γάλλοι στρατιώτες επιζούν από τη φρίκη του Α’ παγκοσμίου πολέμου, δυσκολεύονται όμως να επιζήσουν στην ίδια τους την πατρίδα. Καλή Αντάμωση Εκεί Ψηλά. Η εξιστόρηση της ιστορίας θα σας συνεπάρει.
Ένας φτωχός άνθρωπος ζει σε μια πόλη στα τέλη του 19ου αιώνα χωρίς συγγενείς και χωρίς κάποιον να τον βοηθήσει. Τριγυρίζει στους δρόμους της πόλης, προσπαθώντας να γράψει κάποιο άρθρο που θα δημοσιευτεί στις εφημερίδες, ώστε να κερδίσει λίγα χρήματα για να φάει. Η πείνα θα σας συγκινήσει βαθιά και θα μείνει μαζί σας για πολύ καιρό αφού το τελειώσετε.
Το Ημερολόγιο του Χειμώνα είναι η ξεχωριστή αυτοβιογραφία του συγγραφέα Paul Auster, που έφτασε στο “χειμώνα” της ζωής του και μετράει όσα έζησε. Αληθινό, διασκεδαστικό και ευαίσθητο.
700 περίπου σελίδες αριστουργηματικής αφήγησης και μια παραμυθένια, αν και κάποιες φορές σκοτεινή, αίσθηση. Ο Αντριά, ένα μικρό αγόριο που μεγαλώνει στην Ισπανία τη δεκαετία του ‘50 σε μια οικογένεια πλούσια από υλικά αγαθά, αλλά φτωχή από αγάπη και κατανόηση. Τέρμα στην εποχή της αθωότητας θα έρθει να βάλει η δολοφονία του πατέρα του και ένα κύμα μυστικών και αποκαλύψεων που συνδέονται με αυτή. Το Confiteor είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία που έχουμε διαβάσει.
Πάτι και Ρόμπερτ. Η σύνδεση μεταξύ τους ήταν καρμική και, όπως όλα τα ευλογημένα από τη μοίρα γεγονότα, ήταν απόλυτη και καθοριστική. Μαζί θα ανακάλυπταν τον κόσμο και την τέχνη ή, μάλλον καλύτερα, τον κόσμο της τέχνης. Το “Πάτι και Ρόμπερτ” είναι μια καταπληκτική ιστορία ενηλικίωσης δύο ανθρώπων με όνειρα, την εποχή που ακόμα τα όνειρα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα.
Γαλλία, δεκαετία του ’60. Οι ήρωες της Λέσχης των Αθεράπευτα Αισιόδοξων, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, ονειρεύονται να φτιάξουν τη ζωή τους σε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο που μοιάζει με γαλλική σουρεαλιστική ταινία!
Η πόλη και η πόλη. Δυο κόσμοι. Ο ένας είναι ακριβώς από πάνω από τον άλλον, αλλά αναποδογυρισμένος! Ίσως αν σήκωνες το χέρι σου ψηλά να μπορούσες να αγγίξεις το κεφάλι κάποιου από την αναποδογυρισμένη πόλη. Δράση μέχρι το τέλος του βιβλίου, μυστήριο και αγωνία σε ένα βιβλίο γεμάτο πλοκή.
Μέσα από τις τέσσερις ενότητες του βιβλίου Αιρετικοί, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει από την ναζιστική Ευρώπη στη μπατιστική Κούβα και από το Άμστερνταμ του 17ου αιώνα, την Νέα Ιερουσαλήμ, όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν, στο κουβανικό Μαϊάμι των τελευταίων δεκαετιών.
Η “Πείνα” είναι μυθιστόρημα των τελευταίων ετών του 19ου αιώνα. Γράφτηκε το 1890.
Όντως, αλλά μεταφράστηκε στα ελληνικά τα τελευταία 30 χρόνια, οπότε -μιας και πριν δεν είχαν οι περισσότεροι Έλληνες την ευκαιρία να το διαβάσουν- το συμπεριλάβαμε στη λίστα ως “πρόσφατο” :p