Παιδικά Βιβλία – Part 1

Το αν είναι καλό ένα παιδικό βιβλίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: ενδιαφέρουσα ιστορία, ωραία εικονογράφηση, ήρωες με τους οποίους τα παιδιά ταυτίζονται, όμορφα μηνύματα χωρίς να καταφεύγει σε διδακτισμούς. Είναι λοιπόν δύσκολο να βρεις βιβλία που να συνδυάζουν όλα αυτά και πολλά άλλα, γι’αυτό κι εμείς σας προτείνουμε μερικά πολύ καλά βιβλία που ανακαλύψαμε και αγαπήσαμε.

Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη
Εικονογράφος: Κώστας Θεοχάρης
Προτεινόμενες ηλικίες*: 3-6 ετών
 .
Το Σοφάκι θέλει απεγνωσμένα να πάρει ένα σκυλάκι για κατοικίδιο, αλλά η μαμά της διαφωνεί. Ο Ντο, ένα νεραϊδόσκυλο που εμφανίζεται μια μέρα στον ύπνο της, της δείχνει πώς να φροντίζει τα ζώα γύρω της.
  .
Μέσα από την πολύ γλυκιά εικονογράφησή του, το βιβλιαράκι αυτό μιλάει για τα αδεσποτάκια και μαθαίνει στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να αγαπήσουν ένα σκυλάκι που έχει περάσει πολλά, κι ας μην είναι ράτσας.
 .

Ένα πλεονέκτημά του είναι πως είναι γραμμένο με ομοιοκαταληξία, πράγμα που πάντοτε αρέσει στα παιδιά!

Στο τέλος υπάρχουν οδηγίες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το βιβλίο ως εργαλείο διαπαιδαγώγησης.

 .

Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ

βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Μαρίνα Μιχαηλίδου – Καδή
Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη
Προτεινόμενες ηλικίες*: 6-9 ετών
  .
Η Σαβέλ και οι γονείς της είναι πρόσφυγες. Οι συμμαθήτριες της Σαβέλ αναρωτιούνται γιατί φοράει συνεχώς το ίδιο φόρεμα. Όταν τους λέει ότι είναι το μόνο πράγμα που της θυμίζει τη γιαγιά της που έμεινε πίσω στην πατρίδα της και της λείπει, καταλαβαίνουν τις δυσκολίες που έχει περάσει και γίνονται φίλες.
 .
Η καταπληκτική εικονογράφηση, η απλή και πολύ δυνατή γραφή και κυρίως οι αληθοφανείς ήρωες, συνθέτουν ένα πολύ καλό παιδικό βιβλίο. Θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τους φόβους ενός πρόσφυγα και να ευαισθητοποιηθούν απέναντί τους.
  .
Προσφέρεται για περαιτέρω συζήτηση με τα παιδιά, για το τι πιστεύουν ότι θα συνέβη στο μέλλον στη Σαβέλ, τι πιστεύουν πως σκέφτεται ή τι νιώθει, πώς συνεχίστηκε η χρονιά της στο σχολείο κ.α.
 .

Ο Εχθρός

βιβλία για παιδιά

Συγγραφέας: Νταβίντε Καλί
Εικονογράφος: Σερζ Μπλοκ
Προτεινόμενες ηλικίες*: 6-12 ετών
  .
Δύο στρατιώτες χωμένοι μέσα σε δυο τρύπες πολεμούν ο ένας τον άλλο, χωρίς να έχουν ειδωθεί ποτέ. Γνωρίζουν όμως γιατί πολεμούν; Με απλό, αφαιρετικό σχέδιο και πρωτοπρόσωπη αφήγηση, το βιβλίο μεταφέρει το αντιπολεμικό του μήνυμα, το οποίο θα έπρεπε φυσικά να είναι ήδη κοινή λογική.
 .
Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα τα βιβλία της λίστας, γιατί τελικά παρουσιάζει τι είναι αυτό που πείθει πραγματικά τους απλούς ανθρώπους να πολεμήσουν: η προπαγάνδα και ο φόβος.
 .
Αν όλα τα παιδιά στη γη διάβαζαν αυτό το βιβλίο, το μέλλον θα ήταν καλύτερο.
 .

Ουπς, δόντια καθαρά είναι πάντοτε γερά

βιβλία για παιδιάΣυγγραφέας: Ούρζελ Σέφλερ
Εικονογράφος:
Γιούτα Τιμ
Προτεινόμενες ηλικίες*:
6-9 ετών

Ο Λουκάς μαθαίνει σε ένα εξωγηινάκι/τερατάκι, τον Ουπς, πώς να φροντίζει τα δόντια του. Κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε έναν διαφορετικό τομέα της φροντίδας των δοντιών (καινούρια δόντια, βούρτσισμα, οδοντίατρος κτλ), τον οποίο εξηγεί ο Λουκάς στον μικρό του φίλο.

Παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο, μαθαίνει στα παιδιά τη σημασία της στοματικής υγιεινής με διασκεδαστικό τρόπο, ενώ στο τέλος περιέχει και το επιτραπέζιο Δοντοδιαβολοπαιχνίδι.

Έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον άλλοι 3 τίτλοι της σειράς “Ουπς” στα ελληνικά.

Έλμερ (Ο Παρδαλός Ελέφαντας)

βιβλία για παιδιάΣυγγραφέας: Ντέιβιντ ΜακΚί
Εικονογράφος:
Ντέιβιντ ΜακΚί
Προτεινόμενες ηλικίες*:
3-6 ετών

Ο Έλμερ είναι ένας ελέφαντας διαφορετικός από τους άλλους, καθώς δεν είναι γκρι, αλλά χρωματιστός. Νιώθοντας άσχημα γι’αυτό, προσπαθεί να αλλάξει την εμφάνισή του για να τους μοιάζει, ανακαλύπτει όμως ότι όλοι τον αγαπούν όταν είναι ο εαυτός του.

Το βιβλίο προσεγγίζει το θέμα της διαφορετικότητας με τρόπο διασκεδαστικό κι αστείο και όχι καταθλιπτικό ή διδακτικό.

Στη σειρά του Έλμερ πλέον κυκλοφορούν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τίτλοι, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη.

———————————

*Προτεινόμενες ηλικίες: το πότε μπορεί ένα παιδί να απολαύσει, να κατανοήσει και να αντλήσει κάποια ευχαρίστηση ή κάποιο μάθημα από ένα βιβλίο, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (ερεθίσματα, εμπειρίες, ωριμότητα κ.α.) και όχι αποκλειστικά από την ηλικία του.

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments