Παιδικά Βιβλία – Part 1
Το αν είναι καλό ένα παιδικό βιβλίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: ενδιαφέρουσα ιστορία, ωραία εικονογράφηση, ήρωες με τους οποίους τα παιδιά ταυτίζονται, όμορφα μηνύματα χωρίς να καταφεύγει σε διδακτισμούς. Είναι λοιπόν δύσκολο να βρεις βιβλία που να συνδυάζουν όλα αυτά και πολλά άλλα, γι’αυτό κι εμείς σας προτείνουμε μερικά πολύ καλά βιβλία που ανακαλύψαμε και αγαπήσαμε.
Ένα πλεονέκτημά του είναι πως είναι γραμμένο με ομοιοκαταληξία, πράγμα που πάντοτε αρέσει στα παιδιά!
Στο τέλος υπάρχουν οδηγίες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το βιβλίο ως εργαλείο διαπαιδαγώγησης.
.
Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ
Ο Εχθρός
Ουπς, δόντια καθαρά είναι πάντοτε γερά
Συγγραφέας: Ούρζελ Σέφλερ
Εικονογράφος: Γιούτα Τιμ
Προτεινόμενες ηλικίες*: 6-9 ετών
Ο Λουκάς μαθαίνει σε ένα εξωγηινάκι/τερατάκι, τον Ουπς, πώς να φροντίζει τα δόντια του. Κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε έναν διαφορετικό τομέα της φροντίδας των δοντιών (καινούρια δόντια, βούρτσισμα, οδοντίατρος κτλ), τον οποίο εξηγεί ο Λουκάς στον μικρό του φίλο.
Παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο, μαθαίνει στα παιδιά τη σημασία της στοματικής υγιεινής με διασκεδαστικό τρόπο, ενώ στο τέλος περιέχει και το επιτραπέζιο Δοντοδιαβολοπαιχνίδι.
Έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον άλλοι 3 τίτλοι της σειράς “Ουπς” στα ελληνικά.
Έλμερ (Ο Παρδαλός Ελέφαντας)
Συγγραφέας: Ντέιβιντ ΜακΚί
Εικονογράφος: Ντέιβιντ ΜακΚί
Προτεινόμενες ηλικίες*: 3-6 ετών
Ο Έλμερ είναι ένας ελέφαντας διαφορετικός από τους άλλους, καθώς δεν είναι γκρι, αλλά χρωματιστός. Νιώθοντας άσχημα γι’αυτό, προσπαθεί να αλλάξει την εμφάνισή του για να τους μοιάζει, ανακαλύπτει όμως ότι όλοι τον αγαπούν όταν είναι ο εαυτός του.
Το βιβλίο προσεγγίζει το θέμα της διαφορετικότητας με τρόπο διασκεδαστικό κι αστείο και όχι καταθλιπτικό ή διδακτικό.
Στη σειρά του Έλμερ πλέον κυκλοφορούν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τίτλοι, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη.
———————————
*Προτεινόμενες ηλικίες: το πότε μπορεί ένα παιδί να απολαύσει, να κατανοήσει και να αντλήσει κάποια ευχαρίστηση ή κάποιο μάθημα από ένα βιβλίο, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (ερεθίσματα, εμπειρίες, ωριμότητα κ.α.) και όχι αποκλειστικά από την ηλικία του.