Παιδικά Βιβλία – Part 2

Φανταζόμουν ποτέ να ασχολούμαι τόσο πολύ με τα παιδικά βιβλία και να μου αρέσει; Όχι. Κι όμως έγινε! Μέσα στον ωκεανό από παιδικά βιβλία που βγαίνουν τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε πολλά μέτρια ή κακά βιβλία και λίγα διαμάντια που θα διασκεδάσουν και θα διδάξουν τα παιδιά, χωρίς να γίνονται κουραστικά.

Σήμερα σας προτείνω μερικά από αυτά τα διαμάντια που ανακάλυψα και αγάπησα.

Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα

Συγγραφέας: Μπρένταν Γουένζελ
Εικονογράφος: Μπρένταν Γουένζελ
Προτεινόμενες ηλικίες*: 2-6 ετών
Εκδόσεις: Πατάκη
 .
Ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον βιβλίο που παρουσιάζει μια γάτα, η οποία έχει πολλές διαφορετικές όψεις, ανάλογα με το ποιος και από πού τη βλέπει. Με απλό, «ρυθμικό» λόγο, αλλά και ιδιοφυείς, παιχνιδιάρικες εικόνες που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Γουένζελ, θα οξύνει την παρατηρητικότητα, την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών και θα τα βοηθήσει να σκέφτονται πιο “σφαιρικά”.
  .
Ενδιαφέρον για παιδιά αλλά και για ενήλικες!

 

 .

Του Τομ οι μαγικές μηχανές

Συγγραφέας: Linda Sarah
Εικονογράφος: Ben Mantle
Προτεινόμενες ηλικίες*: από 3 ετών
Εκδόσεις: Ίκαρος
  .
Ο Τομ και ο μπαμπάς του περνάνε υπέροχα μαζί, φτιάχνοντας μηχανές κάθε είδους, μέχρι που ο μπαμπάς χάνει τη δουλειά του. Η θλίψη του τον κρατάει μακριά από το αγαπημένο τους χόμπι και οι οικονομικές δυσκολίες τον αναγκάζουν να σκεφτεί πως πρέπει να μετακομίσουν. Όμως ο Τομ έχει μια καταπληκτική ιδέα! Χρησιμοποιούν το πάθος τους για εφευρέσεις και κάνουν το σπίτι τους ένα φοβερό μουσείο!
 .

Η ιστορία αυτή είναι πολύ κοντά στην σημερινή πραγματικότητα πολλών οικογενειών και μπορεί να γεμίσει ελπίδα και μαγεία την καρδιά των παιδιών. Η εικονογράφηση με ζεστά χρώματα και εντυπωσιακές εφευρέσεις κάνουν αυτό το βιβλίο ένα πραγματικό στολίδι στη βιβλιοθήκη κάθε παιδιού.

 .

Ο Γουργούρης

Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη
Εικονογράφος: Τόμεκ Γιοβάνης
Προτεινόμενες ηλικίες*: 6-10 ετών
Εκδόσεις: Πατάκης
  .

Ο Γουργούρης είναι ένας γεράκος γάτος που ζει με μια οικογένεια που τον αγαπάει πολύ. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που θα κοιμηθεί, ενώ σε μια αυλή ενός χωριού γεννιέται ένας σκυλάκος, που όμως πιο πολύ μοιάζει με γάτα και γι’αυτό το λόγο τα υπόλοιπα ζώα του χωριού δεν το θέλουν και το διώχνουν μακριά. Αφού περιπλανηθεί, φοβισμένος και πεινασμένος, στους άγνωστους δρόμους μιας πόλης, καταλήγει να γνωρίσει μια οικογένεια που θα τον αγαπήσει γι’αυτό που είναι.

Πολύ γλυκιά η ιστορία, αλλά ακόμα πιο γλυκά και διασκεδαστικά τα ασπρόμαυρα σκίτσα του Τόμεκ Γιοβάνη!

 .

Το νησί του παππού

Συγγραφέας: Benji Davies
Εικονογράφος:
Benji Davies
Προτεινόμενες ηλικίες*:
από 3 ετών

Εκδόσεις: Ίκαρος

Ο Σίντ ξεκινάει για μια περιπέτεια με τον παππού του, σε ένα εξωτικό, μυστικό νησί. Βλέπουν πολύχρωμα ζώα, εξερευνούν το νησί και επισκευάζουν μια καλύβα, αλλά όταν έρχεται η ώρα για το γυρισμό, ο παππούς ανακοινώνει στον Σιντ ότι δε θα γυρίσει πίσω μαζί του…

.

Η ιστορία δίνει μια διαφορετική διάσταση στην απώλεια αγαπημένων προσώπων και οι πανέμορφες, πολύχρωμες εικόνες προσεγγίζουν το θέμα αποπνέοντας χαρά και αισιοδοξία.

.

Let’s Find Momo!

Συγγραφέας/ Φωτογράφος: Andrew Knapp
Προτεινόμενες ηλικίες*: από 2 ετών

Εκδόσεις: Quirk Books

Το αγαπημένο border collie που ξεκίνησε να κρύβεται από μόνο του και έκανε τον φωτογράφο αφεντικό του να τον φωτογραφίζει, επέστρεψε με ένα παιδικό βιβλίο αυτή τη φορά! Ο Μόμο κρύβεται σε διάφορα μέρη και τα παιδιά καλούνται να τον βρουν. Σε κάθε φωτογραφία, εκτός από τον Μόμο, είναι κρυμμένα και διάφορα άλλα αντικείμενα, κάνοντας το “διάβασμα” αυτού του βιβλίου παιχνίδι.

.

Αυτό το βιβλίο θα κρατήσει πολύ καλή συντροφιά στο παιδί σας όταν πρέπει να περάσει πολλές ώρες στο αυτοκίνητο ή στο καράβι και θα του προσφέρει διασκέδαση, ενώ θα εξασκήσει την παρατηρητικότητά του.

.

———————————

*Προτεινόμενες ηλικίες: το πότε μπορεί ένα παιδί να απολαύσει, να κατανοήσει και να αντλήσει κάποια ευχαρίστηση ή κάποιο μάθημα από ένα βιβλίο, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (ερεθίσματα, εμπειρίες, ωριμότητα κ.α.) και όχι αποκλειστικά από την ηλικία του.

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments