3 Παιδικά Βιβλία για παιδιά με περιβαλλοντική συνείδηση

Όλο και περισσότεροι γονείς ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη στον οποίο θα ζήσουν τα παιδιά τους και προσπαθούν να δημιουργήσουν σωστούς και ευαίσθητους ανθρώπους. Τα βιβλία πάντοτε βοηθούν, παρουσιάζοντας σωστά πρότυπα και παρουσιάζοντας ιστορίες που θα βάλουν τα παιδιά στη διαδικασία να σκεφτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν τα ζώα και το περιβάλλον γύρω τους. Εμείς διαλέξαμε τρία τέτοια βιβλία και σας τα προτείνουμε!

.

1. Το Γκρότλιν

παιδικά βιβλία

Συγγραφέας: Benji Davies
Εικονογράφος: Benji Davies
Προτεινόμενες ηλικίες*: 3 ετών
Εκδόσεις: Ίκαρος
  .
Η ιδιοφυία αυτού του βιβλίου οφείλεται στο ότι αρχικά σε ξεγελάει: νομίζεις πως το Γκρότλιν είναι κάποιου είδους μυστηριώδες τερατάκι. Με έμμετρο λόγο και πολύ ζωντανές εικόνες ακολουθούμε το πλάσμα αυτό στις σκανταλιές που κάνει γυρνώντας ολόκληρη την πόλη.
 .
Δημιουργείται ένα μυστήριο που προσπαθούμε να λύσουμε: γιατί κλέβει το Γκρότλιν διάφορα αντικείμενα από τους ανθρώπους; Ποιο είναι το σχέδιό του; Όπως ανακαλύπτουμε στο τέλος, το Γκρότλιν είναι μια μικρή μαϊμού που είχε δεμένη για να ζητιανεύει ένας μουσικός του δρόμου και η οποία απέδρασε τελικά, φτιάχνοντας ένα αερόστατο!
 .
Η εικονογράφηση είναι αριστουργηματική και το βιβλίο ένα πραγματικό διαμάντι.
.
.

2. Animal Rescue

παιδικά βιβλία

Συγγραφέας: Patrick George
Εικονογράφος: Patrick George
Προτεινόμενες ηλικίες*: 5-10 ετών
Εκδόσεις: Patrickgeorge
 .
Με έναν πανέξυπνο και απλό τρόπο και χωρίς καθόλου κείμενο, το βιβλίο αυτό μαθαίνει στα παιδιά πώς εκμεταλλευόμαστε με βίαιο και άδικο τρόπο κάποια ζώα και πώς θα έπρεπε να ζουν κανονικά. Κάθε άνοιγμα σελίδας διαθέτει δύο σελίδες για ένα είδος ζώου, με μια διαφάνεια ενδιάμεσα, την οποία το παιδί μετακινεί και βλέπει πώς μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση.
.

Βάζοντας τα παιδιά να αλλάξουν μόνα τους την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ζώα, τους μαθαίνει ότι μπορούν τα ίδια να συνεισφέρουν στη διάσωση των ζώων και ότι κάθε δική τους ενέργεια μετράει.

 

3. Να Γιατί Δεν Τρώμε Τα Ζώα

παιδικά βιβλία

Συγγραφέας: Ruby Roth
Εικονογράφος: Ruby Roth
Προτεινόμενες ηλικίες*: 6-10 ετών
Εκδόσεις: ARIGATA
  .
Με μια εντυπωσιακή εικονογράφηση, γεμάτη γωνίες και έντονα χρώματα, η συγγραφέας εξηγεί στα παιδιά πώς ζουν τα διάφορα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον και αντιπαραβάλει τις συνθήκες ζωής τους στις φάρμες εκτροφής. Περιγράφει τα συναισθήματα και τα χαρίσματά τους, που πολλοί άνθρωποι τα αγνοούν.
Επίσης εξηγεί ποια είναι η σημασία των δασών και των ωκεανών για την επιβίωση του ανθρώπου, μιας και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στη γη είμαστε μια αλυσίδα.
  .
Στο τέλος προσφέρει μερικές ιδέες για περαιτέρω συζήτηση και έρευνα με τα παιδιά.
 .

———————————

*Προτεινόμενες ηλικίες: το πότε μπορεί ένα παιδί να απολαύσει, να κατανοήσει και να αντλήσει κάποια ευχαρίστηση ή κάποιο μάθημα από ένα βιβλίο, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (ερεθίσματα, εμπειρίες, ωριμότητα κ.α.) και όχι αποκλειστικά από την ηλικία του.

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments