Βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης που αξίζει να διαβάσετε – Part 2
1. How We’ll Live on Mars – Stephen L. Petranek
Ένα μικρό βιβλίο από τη γνωστή σειρά TED (σίγουρα έχετε ακούσει τις ομιλίες TEDx) που δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο στα ελληνικά. Εξετάζει τα προβλήματα και τις δυνατότητες του ταξιδιού και της αποίκησης του πλανήτη Άρη. Έγινε ευρύτερα γνωστό από το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (docudrama) “Mars” του National Geographic. Συστήνεται σε όλους τους φίλους του διαστήματος.
2. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Jo Marchant
Ένα βιβλίο ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος παρουσιάζει όλο το ιστορικό της ανακάλυψης και των προσπαθειών ανάλυσης και ερμηνείας αυτού του μοναδικού ευρήματος, παρουσιάζοντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι το 2009.
3. Ο σίδηρος στο σπανάκι και άλλες αβάσιμες θεωρίες – Jean-François Bouvet
Αν και απευθύνεται πρωτίστως σε νέους, διαβάζεται πολύ ευχάριστα από όλες τις ηλικίες και ασχολείται με αντιλήψεις και δοξασίες που επιμένουν μέχρι τις μέρες μας, τις οποίες εξετάζει και εξηγεί γιατί είναι αβάσιμες με τα επιστημονικά δεδομένα.
4. Η περιπέτεια των γλωσσών της Δύσης – Henriette Walter
Ένα βιβλίο που ασχολείται με τις γλώσσες της Ευρώπης και θα ικανοποιήσει όσους έχουν γλωσσολογικά ενδιαφέροντα. Εξετάζει με απλή και κατανοητή γλώσσα και άπειρα παραδείγματα πώς προέκυψαν, πώς εξελίχθηκαν και πώς συνδέονται οι γλώσσες που μιλιούνται στην ήπειρό μας.
5. Η αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β – John Chadwick
Ένα παλιό αλλά κλασικό βιβλίο, που αποτελεί must για τους φίλους της γλωσσολογίας. Χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα τεχνικό, παρουσιάζει την προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της γραμμικής Β και τη συναρπαστική ανακάλυψη ότι πρόκειται για ελληνικά.
6. Φαντάσματα στον εγκέφαλο: Ερευνώντας τα μυστήρια του νου – Vilayanur S. Ramachandran
Όλοι πρέπει να έχετε δει διάφορα gifs – illusions σε κάποιο site. Όπως εκείνο στο οποίο όταν δείτε μαύρες κουκίδες για πολλή ώρα, ξαφνικά θα εξαφανιστούν ή εκείνη την μπαλαρίνα που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και εκεί που νομίζετε ότι κινείται προς τα δεξιά, ξαφνικά αλλάζει φορά. Αυτά είναι κάποια από τα τρικ που κάνει το μυαλό μας και διερευνώνται μέσα στο βιβλίο του Ramachandran. Όμως το σημαντικότερο κεφάλαιο του βιβλίου αυτού είναι η εξερεύνηση του μυαλού μας, αλλά και της προσπάθειάς μας να το ξεγελάσουμε. Για παράδειγμα, θα έχετε ακούσει για το φαινόμενο του “μέλους – φάντασμα”. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε πάθει ένα ατύχημα και έχουμε ακρωτηριαστεί είτε στο χέρι, είτε στο πόδι. Όμως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτήν την αλλαγή, γιατί νευρολογικά είναι γραμμένα μέσα του όλα τα μέλη του σώματος. Επομένως συνεχίζει να έχει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ακόμα το ακρωτηριασμένο μέλος. Γι’ αυτό και κάποιοι πάσχοντες νιώθουν φαγούρα ή ένα μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα που δεν υπάρχουν πια. Όμως ο συγγραφέας έχει βρει τρόπο να ξεγελάσει τον εγκέφαλο με το να βάζει το χέρι του πάσχοντα να καθρεφτίζεται στην θέση που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει το άλλο χέρι. Τότε ο εγκέφαλος νομίζει ότι όντως αυτό είναι το δικό του χέρι και μπορεί να ανακουφιστεί από τη φαγούρα με το να βλέπει ότι το ξύνουν. Για αυτά και άλλα πειράματα γύρω από τον εγκέφαλο μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο!
7. Η αθώα γλώσσα των ονείρων µας – Αθηνά Ανδρουτσοπούλου
Αυτό είναι ένα βιβλίο για όσους τους απασχολούν τα όνειρά τους. Τα όνειρα δεν εξηγούνται όπως σε ένα εμπορικό λεξικό ή έναν καζαμία. Ο καθένας έχει ένα δικό του προσωπικό λεξιλόγιο μέσα από τις εμπειρίες του. Όμως τι λέει η ψυχοθεραπεία για αυτά; Τι λέει η νευροβιολογία; Σε πόσα επίπεδα θα μπορούσε να εξηγηθεί ένα όνειρο; Δεν είναι περίεργο που σχεδόν όλοι μας έχουμε πετάξει στα όνειρά μας ή έχουμε κάνει μια ελεύθερη πτώση; Σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλά και σε άλλες προσπαθεί να απαντήσει η συγγραφέας, με πολλά παραδείγματα από όνειρα.
8. Το βέλος του χρόνου: Η προσπάθεια της επιστήμης να λύσει το μυστήριο του χρόνου – Peter Coveney
Πάντα ο άνθρωπος προσπαθούσε να ελέγξει το χρόνο, είτε μετρώντας τον είτε φτιάχνοντας συσκευές για να τον μετράνε, αλλά και φτιάχνοντας θεωρίες για το πώς θα μπορούσε να τον ελέγξει. Μεγάλες προσωπικότητες όπως φιλόσοφοι, συγγραφείς και επιστήμονες έχουν αφιερώσει μέρος της ζωής τους για αυτόν. Αυτό το βιβλίο προσπαθεί μέσα από την επιστήμη να μας συστήσει το χρόνο, αλλά και τις εκφάνσεις του σε διάφορες περιοχές της φυσικής, της βιολογίας και της χημείας, αλλά και να μας ταξιδέψει μέσα από την ποίηση και την τέχνη.