“Η έκτρωση” του Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν

Ένας τριανταενάχρονος χωρίς σπουδαίες φιλοδοξίες εργάζεται αμισθί σε μια εκκεντρική βιβλιοθήκη στο Σαν Φρανσίσκο. Στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη δεν μπορείς να διανειστείς ή να διαβάσεις κάτι, πας εσύ ο ίδιος το βιβλίο που έγραψες και, αφού το καταχωρήσουν στο Πρωτόκολλο Περιεχομένων Βιβλιοθήκης, επιλέγεις ένα ράφι και το αφήνεις. Οποιοσδήποτε θέλει, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να γίνει ένας άγνωστος συγγραφέας στα στενά γεωγραφικά όρια αυτής της παράξενης βιβλιοθήκης. Ένα βράδυ στη δουλειά το κουδούνι χτυπάει και μια εκθαμβωτικά όμορφη γυναίκα έρχεται να αφήσει το δικό της λογοτεχνικό πόνημα. Οι δύο νέοι, ο βιβλιοθηκάριος και η κοπέλα, ερωτεύονται και η σχέση τους θα οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Με την βοήθεια ενός φίλου, το ζευγάρι ταξιδεύει μέχρι την Τιχουάνα για να την τερματίσει.

Η Έκτρωση είναι για την ώρα το μοναδικό διαθέσιμο βιβλίο του συγγραφέα στα ελληνικά. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο, που μεταφέρει πιστά το κλίμα της εποχής στον αναγνώστη, χωρίς συγγραφικές περιττολογίες. Ο Μπρότιγκαν έχει προσθέσει αρκετά προσωπικά και κοινωνικά στοιχεία στην αφήγηση, όπως είναι η περιγραφή της βιβλιοθήκης και η προσφυγή των Αμερικανών στο Μεξικό με σκοπό παράνομες τότε επεμβάσεις. Παρά το βάρος του τίτλου και της κεντρικής υπόθεσης, το βιβλίο ρέει απολαυστικά και σου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο τέλος του.

Κλείνοντας, οφείλω να επαινέσω για ακόμα μια φορά τις εκδόσεις Ενύπνιο για την αγάπη και την προσοχή που δείχνουν στην τέχνη τους. Η Έκτρωση είναι από όλες τις απόψεις ένα εκδοτικό κόσμημα με καλαίσθητο εξώφυλλο, άριστη ποιότητα χαρτιού και εξαιρετική μετάφραση από τον λογοτέχνη Στάθη Ιντζές.

Η κριτική δημοσιεύτηκε αρχικά στο stylerivegauche.

About The Author

Sweet Jane Eyre
Η Sweet Jane Eyre είναι η χαμένη κόρη του Lou Reed και της Charlotte Brontë. Φοιτά στη Γαλλική και δεν παίζει πιάνο. Αγαπάει την κλασσική λογοτεχνία, τον ισοπεδωτικό βρώμικο ρεαλισμό και τον νεφελώδη σουρεαλισμό. Όταν δεν διαβάζει και δεν τυραννάει τις γάτες της, βλέπει συνήθως σε πολλοστή επανάληψη τις ταινίες του Hayao Miyazaki.
  • Αγαπημένες ταινίες: Three Colours trilogy , A Man Asleep, Spirited Away
  • Αγαπημένοι Συγγραφείς: Καραγάτσης, Georges Perec και Bukowski
  • Παιδικός Ήρωας: Σπυρτούλης
  • Αγαπημένα Ζώα: Γάτες, γατόσκυλα και γατοάλογα
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments