Ελληνικά Αστυνομικά Βιβλία

Γράφει ο Γιώργος Τρου:

“Άμυνα Ζώνης” του Πέτρου Μάρκαρη

Αστυνομικά ΒιβλίαΟ Πέτρος Μάρκαρης είναι μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας και η “Άμυνα Ζώνης” αποτελεί ίσως το γνωστότερο έργο του.

Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του και ο αστυνόμος Χαρίτος αναλαμβάνει τη διαλεύκανση δύο φόνων: η μία αφορά ένα ανώνυμο πτώμα που βρέθηκε τυχαία στο νησί που παραθερίζει και η άλλη, έναν γνωστό επιχειρηματία της νυχτερινής Αθήνας. Ένα βιβλίο με ορισμένα πταίσματα, αλλά εκπληκτική πλοκή και εξαιρετικό ρυθμό. Η αστυνομική υπόθεση, ωστόσο, αποτελεί ουσιαστικά μια βιτρίνα για τη σκιαγράφηση της Ελλάδας των ‘90s, που δε μοιάζει και τόσο διαφορετική ή μακρινή από το σήμερα.

“Νεκρές Ώρες” του Βασίλη Δανέλλη

Αστυνομικά ΒιβλίαΠρωταγωνιστής του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς εκτελεστές, που αναλαμβάνει μια σειρά, φαινομενικά ασύνδετων, φόνων. Στις Νεκρές Ώρες, κατά τις στιγμές, δηλαδή, που παρακολουθεί τα θύματά του ή προτού πατήσει τη σκανδάλη, αναλογίζεται το παρελθόν του, το παρόν του και το μέλλον του, όπως θα έκανε κάθε άντρας που γερνάει.

Ο Βασίλης Δανέλλης παραδίδει ένα καλογραμμένο υπαρξιακό νουάρ σε πρώτο πρόσωπο, με πρωτότυπη δομή και προοδευτικά ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα πλοκή.

 

Γράφει ο Mike:

“Η τριλογία της Αθήνας” της Ευτυχίας Γιαννάκη

Αστυνομικά Βιβλία

Τα βιβλία “Στο Πίσω Κάθισμα”, “Αλκυονίδες Μέρες” και “Πόλη Στο Φως” της Ευτυχίας Γιαννάκη από τις εκδόσεις Ίκαρος συνιστούν μια τριλογία αστυνομικών μυθιστορημάτων με γεύση από νουάρ σε ορισμένες στιγμές, αλλά με φόντο και σημείο αναφοράς την Αθήνα του σήμερα, την Αθήνας της κρίσης, που φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα και τις παθογένειες μιας ολόκληρης κοινωνίας. Έντονο το στοιχείο του κοινωνικού προβληματισμού καθώς βυθιζόμαστε μαζί με τον ήρωα των βιβλίων στο παρελθόν που έρχεται και στοιχειώνει το παρόν. Ωραίες υποθέσεις, που όσο εξελίσσονται βυθίζουν τον αναγνώστη στα αίτιά τους και μια κάθαρση γλυκόπικρη, όπως και η πραγματικότητα.

“Τα Βατράχια” και “Τυφλά Ψάρια” του Δημήτρη Σίμου

Αστυνομικά ΒιβλίαΑν και πρωτοεμφανιζόμενος ο Δημήτρης Σίμος, τα αστυνομικά του βιβλία αγαπήθηκαν αμέσως από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται για καθαρόαιμα αστυνομικά, που διαδραματίζονται στη σημερινή εποχή στη χώρα μας (στη Χαλκίδα) με σύγχρονη γραφή και γρήγορους ρυθμούς. Από τις σελίδες του παρελαύνουν διάφοροι τύποι ανθρώπων χαρακτηριστικοί της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι κρατιούνται ρεαλιστικοί και δεν μετατρέπονται σε καρικατούρες. Οι υποθέσεις τους κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη και καταφέρνουν να είναι διασκεδαστικά, χωρίς να χάνουν την ατμόσφαιρα του αστυνομικού.

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments