Eternal Champion, του Michael Moorcock | Fantasy Series #3

 Eternal Champion, του Michael Moorcock dreamthief3Θα ήταν αδύνατον μια σειρά άρθρων για την λογοτεχνία του φανταστικού να μην αναφερθεί στον Michael Moorcock. Με την εξαίρεση του Tolkien και ίσως του Robert E. Howard, ελάχιστοι συγγραφείς επηρέασαν τόσο το είδος, εμπνέοντας αμέτρητους μιμητές και θέτοντας τις βάσεις για το τι θεωρείται σήμερα fantasy.
Κεντρική θέση στην βιβλιογραφία του Moorcock κατέχει ο Eternal Champion (ελληνιστί Αιώνιος Πρόμαχος), ένα ον που μετενσαρκώνεται επ’ άπειρον και που πάντα παίζει καθοριστικό ρόλο στην μοίρα του κόσμου.
Τυπικά, το Eternal Champion δεν αποτελεί μία σειρά, αλλά συλλογή διάφορων ιστοριών και μικρότερων επί μέρους σειρών του Moorcock, που δημοσιεύτηκαν αρχικά σε περιοδικά (κατά κύριο λόγο στο βρετανικό New Worlds) και παρουσιάζουν ενσαρκώσεις του Αιώνιου Πρόμαχου από διαφορετικούς κόσμους.
Από τον χρονοταξιδιώτη Oswald Bastable, τον ερμαφρόδιτο Jerry Cornelius, τον Hawkmoon με τον μεσαιωνικό, μετα-αποκαλυπτικό του κόσμο και φυσικά τον αλμπίνο Elric του Melniboné, που για πολλούς αποτελεί συνώνυμο του Eternal Champion, η ποσότητα του έργου του Moorcock είναι απλά εντυπωσιακή. Η ποιότητα από την άλλη, κυμαίνεται από πολύ καλή σε επιεικώς μέτρια και αρκετές ιστορίες είναι προφανές πως γράφτηκαν καθαρά για την οικονομική στήριξη του συγγραφέα. Ο ίδιος ο Moorcock μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως “κακό συγγραφέα με μεγάλες ιδέες”.
Οι ακραίες φιλοσοφίες του Νόμου και του Χάους και η αιώνια διαμάχη μεταξύ τους, που αποτελεί τον θεματικό πυρήνα του έργου του, δίνουν στον Moorcock την ευκαιρία για έμμεσους πολιτικούς σχολιασμούς, κάτι που ο ίδιος θεωρεί αυτονόητο για το είδος του φανταστικού, ενώ μάλιστα δεν έχει διστάσει να κατακρίνει συγγραφείς όπως ο Tolkien, του οποίου την γραφή θεωρεί “εύκολη” και μεσοαστική.
Στα ελληνικά, κάποια από τα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Αίολος, ενώ σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τα αγγλικά, θα συνιστούσα να αναζητήσετε τα βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί, στην πρωτότυπη μορφή τους. Πρόκειται για έναν συγγραφέα-σταθμό για το fantasy, που προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε αναγνώστη του είδους.

Θάνος Φιλάνης

Διαβάστε το Fantasy Series #2

Διαβάστε το Fantasy Series #4

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments