Eternal Champion, του Michael Moorcock | Fantasy Series #3
Θα ήταν αδύνατον μια σειρά άρθρων για την λογοτεχνία του φανταστικού να μην αναφερθεί στον Michael Moorcock. Με την εξαίρεση του Tolkien και ίσως του Robert E. Howard, ελάχιστοι συγγραφείς επηρέασαν τόσο το είδος, εμπνέοντας αμέτρητους μιμητές και θέτοντας τις βάσεις για το τι θεωρείται σήμερα fantasy.
Κεντρική θέση στην βιβλιογραφία του Moorcock κατέχει ο Eternal Champion (ελληνιστί Αιώνιος Πρόμαχος), ένα ον που μετενσαρκώνεται επ’ άπειρον και που πάντα παίζει καθοριστικό ρόλο στην μοίρα του κόσμου.
Τυπικά, το Eternal Champion δεν αποτελεί μία σειρά, αλλά συλλογή διάφορων ιστοριών και μικρότερων επί μέρους σειρών του Moorcock, που δημοσιεύτηκαν αρχικά σε περιοδικά (κατά κύριο λόγο στο βρετανικό New Worlds) και παρουσιάζουν ενσαρκώσεις του Αιώνιου Πρόμαχου από διαφορετικούς κόσμους.
Από τον χρονοταξιδιώτη Oswald Bastable, τον ερμαφρόδιτο Jerry Cornelius, τον Hawkmoon με τον μεσαιωνικό, μετα-αποκαλυπτικό του κόσμο και φυσικά τον αλμπίνο Elric του Melniboné, που για πολλούς αποτελεί συνώνυμο του Eternal Champion, η ποσότητα του έργου του Moorcock είναι απλά εντυπωσιακή. Η ποιότητα από την άλλη, κυμαίνεται από πολύ καλή σε επιεικώς μέτρια και αρκετές ιστορίες είναι προφανές πως γράφτηκαν καθαρά για την οικονομική στήριξη του συγγραφέα. Ο ίδιος ο Moorcock μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως “κακό συγγραφέα με μεγάλες ιδέες”.
Οι ακραίες φιλοσοφίες του Νόμου και του Χάους και η αιώνια διαμάχη μεταξύ τους, που αποτελεί τον θεματικό πυρήνα του έργου του, δίνουν στον Moorcock την ευκαιρία για έμμεσους πολιτικούς σχολιασμούς, κάτι που ο ίδιος θεωρεί αυτονόητο για το είδος του φανταστικού, ενώ μάλιστα δεν έχει διστάσει να κατακρίνει συγγραφείς όπως ο Tolkien, του οποίου την γραφή θεωρεί “εύκολη” και μεσοαστική.
Στα ελληνικά, κάποια από τα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Αίολος, ενώ σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τα αγγλικά, θα συνιστούσα να αναζητήσετε τα βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί, στην πρωτότυπη μορφή τους. Πρόκειται για έναν συγγραφέα-σταθμό για το fantasy, που προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε αναγνώστη του είδους.