Gentleman Bastard, του Scott Lynch | Fantasy Series #9

Gentleman Bastard Republic of ThievesΤο Camorr, μια εμπορική μητρόπολη που θυμίζει έντονα μεσαιωνική Βενετία, είναι ένα βίαιο, επικίνδυνο μέρος, γεμάτο φιλόδοξους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν τους στόχους τους. Σε αυτόν τον κόσμο, ανάμεσα σε διεφθαρμένους κληρικούς, συνωμοτικούς ευγενείς και έναν πανίσχυρο εγκληματικό υπόκοσμο, ζει ο απατεώνας Locke Lamora.

Μαζί με τη συμμορία του, τους Gentlemen Bastards, ο Locke εξαπατά τους πλούσιους αλλά, αντίθετα απ’ ότι λένε οι ιστορίες για τα κατορθώματά του, οι φτωχοί δεν βλέπουν ποτέ δεκάρα από τα κλοπιμαία. Τα βιβλία της σειράς παντρεύουν το fantasy με τα swashbuckler novels και εξιστορούν την μακρόχρονη ιστορία του Locke και της συμμορίας του, καθώς ανελλίσονται στην ιεραρχία του υποκόσμου.

Το εντυπωσιακό με την γραφή του Scott Lynch είναι πως τα καταφέρνει εξίσου καλά με την απεικόνιση της δράσης και των ανατροπών που απαιτεί το είδος των swashbucklers, όσο και με την σκιαγράφηση μιας απόλυτα πιστευτής και περίπλοκης κοινωνίας, δίνοντας στο Camorr αυτήν την αίσθηση πραγματικού μέρους, που πολύ συχνά λείπει από το fantasy. Τα σχεδόν κινηματογραφικά flashbacks, που μας αφηγούνται το παρελθόν του Locke, έχουν σαν αποτέλεσμα μια μη-γραμμική ανάπτυξη της πλοκής, η οποία αποκαλύπτει σταδιακά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον κόσμο και το παρελθόν των πρωταγωνιστών, δίνοντας στα βιβλία έναν πολύ καλά ισσοροπημένο ρυθμό.

Μάλιστα, αν έπρεπε να σχολιάσουμε ένα αρνητικό στοιχείο των βιβλίων, αυτό θα ήταν πως ο Lynch μοιάζει να παρασύρρεται κατά τόπους από το ίδιο του το ταλέντο, με τις συνεχείς και υπολογισμένες ανατροπές της ιστορίας του να καταλήγουν, από ένα σημείο και μετά, να κουράζουν, αντί να κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Πρόκειται όμως για μικρό αμάρτημα αφού, μέχρι εκείνο το σημείο, ο αναγνώστης ενδιαφέρεται πια τόσο πολύ για την μοίρα των πρωταγωνιστών που είναι αδύνατο να μην συνεχίσει την ανάγνωση.

Η σειρά, που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τέσσερα βιβλία (The Lies of Locke Lamora, Red Seas Under Red Skies, Republic of Thieves και The Thorn of Emberlain), θα ολοκληρωθεί σε επτά μέρη, από τα οποία το πέμπτο (The Ministry of Necessity) θα κυκλοφορήσει προς τα μέσα του 2016.

Το Gentleman Bastard είναι μια σειρά που στερείται την επική ατμόσφαιρα του “παραδοσιακού fantasy”. Ο Lynch ξεφορτώνεται τα κλισέ των ηρωικών πρωταγωνιστών και των τεράστιων μαχών και μας το αναπληρώνει με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, έξυπνους διαλόγους και εξαιρετικά δομημένη πλοκή. Προσωπικά, μου φάνηκε δίκαιη ανταλλαγή και ένας πολύ καλός λόγος να ακολουθήσετε τους πρωταγωνιστές του στους δρόμους του Camorr.

Διαβάστε το Fantasy Series #8

Διαβάστε το Fantasy Series #10.1

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments