Ημερολόγιο Αφανισμού

Η πυρηνική καταστροφή είναι γεγονός.

Αλλά εσύ έχεις προνοήσει, καθότι το πράγμα βρώμαγε από πριν. Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο πράγμα που κάνεις για να προετοιμαστείς; Μα φυσικά φτιάχνεις ένα κουστούμι από κατσαρίδες! Θ’ απορροφήσουν την ραδιενέργεια κι εσύ θα είσαι κομπλέ και θα βολτάρεις στην μεταποκαλυπτική Αμερική.

IMEROLOGIO-AFANISMOU

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της νουβέλας Ημερολόγιο Αφανισμού του Jeremy Robert Johnson. Ο Ντην, χάρη στον αυτοσχέδιο εξοπλισμό του, είναι ο τελευταίος επιζών της πυρηνικής παράνοιας που κατέκαψε τις ΗΠΑ και πιθανότατα όλο τον πλανήτη. Θα ξεκινήσει ένα ταξίδι παράξενο, ένα οδοιπορικό γεμάτο από ανατριχιαστικές στιγμές με τα αξιαγάπητα έντομα, συναντήσεις με υπερφυσικά πλάσματα και κρυφτούλι με το πυρηνικό νέφος. Η μόνη του σκέψη: επιβίωση.

Μόνο και μόνο τα παραπάνω θα «έψησαν» σίγουρα όσους αρέσκονται σε περίεργα, διαφορετικά αναγνώσματα. Αλλά ο Johnson δεν αρκείται στο concept. Ο τρόπος γραφής του είναι πολύ ωραίος και προσωπικά μου θύμισε αρκετά το στυλ του Stephen King. Λιτός αλλά περιεκτικός, με παιχνιδιάρικη και καυστική διάθεση μας διηγείται ένα από τα πλέον ιδιαίτερα post-apocalyptic λογοτεχνικά έργα. Δυσκολεύομαι να βρω κάτι αρνητικό, πέρα από τη συνήθεια να χρησιμοποιεί καθέτους εντός του κειμένου (π.χ. Θα ήταν παράλογο να αναζητήσει τρόπο για να προσφέρει νερό σε καθένα από τα μικροσκοπικά τους στόματα, ακόμα κι αν διέθετε τον χρόνο/την αντοχή/την υπομονή). Που δε μ’ ενόχλησε, απλά δεν κατάλαβα το λόγο. Προφανώς αν τσουτσουριάζετε και μόνο στο άκουσμα της λέξης «κατσαρίδα» το βιβλίο αυτό δεν είναι για εσάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το διήγημα, που είναι καμιά εβδομηνταριά σελίδες, ακολουθεί ένας επίλογος από τον συγγραφέα και μια μικρής έκτασης νουβέλα, με γεγονότα που προηγήθηκαν της κεντρικής ιστορίας και ρίχνουν φως στο παρελθόν του Ντην και των στιγμών πριν το πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Συνολικά, ένα καλογραμμένο/διασκεδαστικό/mindfuck βιβλίο.

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments