Level 16: Μια Young Adult δυστοπία με γεύση από Handmaid’s Tale.

Κανείς δεν θέλει ένα “ακάθαρτο” κορίτσι. Εξάλλου, η καθαριότητα είναι αρετή. Κι όλα τα κορίτσια  της Ακαδημίας Vestalis πρέπει να συμμορφωθούν με αυτό, εάν θέλουν να ελπίζουν να βρουν κάποτε ένα αληθινό σπίτι.

level-16-slice

Το δυστοπικό θρίλερ Level 16 διαδραματίζεται σε ένα παλιό, γκρίζο βιομηχανικό κτίριο που βρίσκεται εκτός τόπου κι εκτός χρόνου και πραγματεύεται τη γυναικεία δύναμη που δείχνουν τα κορίτσια της Ακαδημίας, καθώς περνάνε από μια μυστηριώδη εκπαίδευση με επίπεδα (levels). Κάθε χρόνο περνάνε στο επόμενο επίπεδο, είναι όλες ντυμένες ομοιόμορφα και μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στις “αρετές της θηλυκότητας”, δηλαδή στην καθαριότητα, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη και την υπομονή. Εάν δεν ανταποκριθούν, μεταφέρονται στα χαμηλά πατώματα όπου τιμωρούνται βάναυσα.

Η κεντρική ηρωίδα Vivien το έμαθε αυτό με τον σκληρό τρόπο, όταν βρισκόταν στο επίπεδο 10, όπου και βοήθησε την φίλη της τη Sophia να αποφύγει κάποια τιμωρία, καταλήγοντας εν τέλη να βιώσει την τιμωρία η ίδια. Έξι χρόνια αργότερα, τα δύο κορίτσια ξανασυναντιούνται στο επίπεδο 16, με την υπόσχεση της αποφοίτησης και της υιοθεσίας να βρίσκεται κοντά. Η Sophia όμως φαίνεται να γνωρίζει ένα μυστικό – τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, και η Ακαδημία Vestalis δεν είναι ορφανοτροφείο, αλλά κάτι πολύ χειρότερο.

level-16-image

Τα κορίτσια έχουν μεγαλώσει μέσα σε αυτό το κτίριο, χωρίς ποτέ να έχουν αντικρίσει τον ήλιο καθώς έχουν εκπαιδευτεί να πιστεύουν πως ο αέρας έξω είναι δηλητηριώδης. Έτσι, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για οτιδήποτε, πρόθυμα σκύβουν το κεφάλι και ειδωλοποιούν την ξεπερασμένη συμπεριφορά των ηθοποιών που παρακολουθούν, όταν γίνονται προβολές πολύ παλιών ταινιών. Η “μητριά” τους, μια ηγετική ξανθιά και λίγο BDSM τύπισσα, είναι μια δυνάστης της οποίας η ανασφάλεια αλλά και φιλοδοξία ξεπερνούν τους ηθικούς φραγμούς.

Η ταινία της Καναδής Danishka Esterhazy χτίζει έναν συναρπαστικό, ολοκληρωμένο μικρόκοσμο ανάμεσα στους τοίχους της Ακαδημίας. Η Esterhazy μας δείχνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε, διατηρώντας το μυστήριο γύρω απ΄ την Ακαδημία, οδηγώντας τον θεατή στην τελική αλλόκοτη αποκάλυψη.

Παρ’ όλο που η κοινωνία των καταπιεσμένων κοριτσιών της Esterhazy σίγουρα θυμίζει λίγο το The Handmaid’s Tale, δεν εστιάζει τόσο στο σεξ και την μητρότητα, όσο στους τρόπους με τους οποίους το γυναικείο σώμα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με στόχο την υποταγή. Εστιάζει επίσης στο πώς οι γυναίκες ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια και πώς εν τέλει πολεμούν τον κομφορμισμό για να ανακαλύψουν την ελευθερία. Μέσα απ΄ την δυσλειτουργική αλλά βαθιά φιλία της Vivien και της Sophia, η σκηνοθέτις  δείχνει την μάχη των κοριτσιών για ανεξαρτησία και την συνείδηση του εαυτού τους. Ο δρόμος για την δύναμη αυτή δεν είναι άλλος από την πίστη της μιας στην άλλη και την αλληλοϋποστήριξη. Η ταινία, χωρίς να κάνει κηρύγματα, κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή.

Το Level 16 έκανε πρεμιέρα στο Fantastic Fest 2018 στις ΗΠΑ και δεν έχει ακόμα ημερομηνία κυκλοφορίας στις αίθουσες.


Πηγή

About The Author

Ευγενία Τσιραντωνάκη
Την Ευγενία θα την βρεις συνήθως πίσω από βιβλία και χαρτιά να διαβάζει και να γράφει στα ημερολόγια της (ναι, έχει πολλά) ακούγοντας μουσική. Εναλλακτικά, θα βλέπει σειρές και ταινίες. Αγαπάει πολύ τα 80's, το horror, την επιστημονική φαντασία και γενικά οτιδήποτε δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα.
  • Αγαπημένη Ταινία:Donnie Darko
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: διαβάζει πολλούς, όμως ξεχωριστή θέση στην καρδιά της έχει ο Edgar Allan Poe
  • Παιδικός Ήρωας: Harry Potter
  • Αγαπημένο Ζώο: ο πιστός της ακόλουθος, ο Δούκας
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments