Altered Carbon – review

Altered Carbon

Altered Carbon. Ή αλλιώς η σειρά που θα δημιουργούσε ο Philip K. Dick αν ζούσε στις μέρες μας. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Richard K. Morgan και σε παραγωγή του Netflix, η σειρά αυτή έχει ολοκληρώσει τον αποτελούμενο από δέκα επεισόδια πρώτο κύκλο της.

Altered Carbon
Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν μελλοντικό κόσμο όπου οι αναμνήσεις και η προσωπικότητα του καθενός μπορούν να περάσουν σε άλλα σώματα (γνωστά ως «περιβλήματα»), μέσω δακτυλίων που ενσωματώνονται στον αυχένα. Κοινωνικά, ο κόσμος αυτός είναι χωρισμένος στα δύο: από τη μία, η πρακτικά αθάνατη ελίτ που ζει στα σύννεφα και από την άλλη, τα εδαφόβια κατώτερα στρώματα που δεν έχουν πάντα τα οικονομικά μέσα να αγοράσουν νέα περιβλήματα.

Εν μέσω αυτής της δυστοπίας, ξυπνάει μέσα σε νέο σώμα ο Τακέσι Κόβατς. Πρόκειται για τον μοναδικό επιζόντα μιας ομάδας εξεγερμένων, που ήταν φυλακισμένος στον πάγο επί 250 χρόνια. Ο λόγος; Ο Λώρενς Μπάνκροφτ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους των κατοικήσιμων πλανητών, τον πληρώνει αδρά και του χαρίζει την ελευθερία του, υπό την προϋπόθεση να βρει ποιος προσπάθησε να τον δολοφονήσει.

Altered Carbon
Η κεντρική ιδέα είναι αναμφίβολα πολύ ιντριγκαδόρικη. Ο Morgan και κατ’ επέκταση οι υπεύθυνοι της σειράς έχουν στήσει ένα συναρπαστικό σύμπαν, με πολλές εντυπωσιακές ιδέες, όπως τα ξενοδοχεία τεχνητής νοημοσύνης και τα νέα είδη παράνομης δραστηριότητας που προκύπτουν από τη δυνατότητα εναλλαγής περιβλημάτων. Αισθητικά, η σειρά θυμίζει έντονα και ευχάριστα το Blade Runner, προσόν που δύσκολα αφήνει κάποιον λάτρη του sci-fi ασυγκίνητο.

Το Altered Carbon θέτει υπαρξιακά ερωτήματα, ενώ παράλληλα, όπως οφείλει να κάνει κάθε δυστοπικό έργο, θίγει φλέγοντα θέματα, με σημαντικότερο τις κοινωνικές ανισότητες. Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο έχει ορισμένες αστοχίες, ιδιαίτερα όσο προχωράμε προς το τέλος, αλλά στο σύνολό του, είναι πολύ παραπάνω από ικανοποιητικό. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζουν ενδιαφέρον και οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές.

Altered Carbon
Το τέλος αφήνει υποσχέσεις για δεύτερη σεζόν, αλλά η ιστορία κλείνει με το δέκατο επεισόδιο, προσδίδοντας έτσι μια σχετική αυτονομία. Αν, λοιπόν, ψάχνετε κάποια σειρά για να κορέσετε την πείνα σας για επιστημονική φαντασία, το Altered Carbon συνιστά ιδανική επιλογή.

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments