Palmer (2021) – Άποψη No Spoilers!

Μπορεί το 2021 να έχει μπει το ίδιο καταστροφικά όπως έφυγε το 2020 για τον κινηματογράφο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η 7η τέχνη δεν έχει ακόμα ευχάριστες εκπλήξεις να προσφέρει. Ο λόγος για το Palmer που έρχεται να θίξει αρκετά κοινωνικά ζητήματα και να ταρακουνήσει ταμπού.

Ο Palmer (Justin Timberlake) είναι ένας πρώην κατάδικος, ο οποίος αποφυλακίζεται υπό επιτήρηση και προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του στη μικρή κωμόπολη που ζει. Στο διπλανό σπίτι μένει ο μικρός Sam (Ryder Allen), ένα ιδιαίτερο αγόρι που του αρέσουν αυτό που θα λέγανε κάποιοι «κοριτσίστικα» πράγματα, του οποίου όμως το σπίτι δεν είναι κατάλληλο για να μεγαλώσει ένα παιδί. O Palmer θα αναπτύξει φιλία με τον Sam και οι δυο τους θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στη νέα πραγματικότητα που τους περιμένει.

Το Palmer στα πρώτα λεπτά θέασης σου δίνει την εντύπωση πως δεν πρόκειται για κάτι που δεν έχεις ξαναδεί. Παρόλα αυτά, η ταινία κρύβει πολλούς άσσους κάτω από το μανίκι της και ένας από αυτούς είναι η πρωτότυπη προσέγγιση της διαφορετικότητας του μικρού Sam. Πέρα όμως από αυτό, η ταινία θέλει να παρουσιάσει και τo βάρος που έχουν οι επιλογές μας, το αν κάποιοι άνθρωποι αξίζουν ή αξιοποιούν δεύτερες ευκαιρίες και το πως μια κοινωνία είναι ικανή να αποδεχθεί κάτι που δεν έχει συνηθίσει. Το μεγάλο στοίχημα που έρχεται να κερδίσει το Palmer είναι να κρατήσει ισορροπίες σε όλα αυτά, κάτι που μέχρι ένα σημείο το καταφέρνει.

Ο ρυθμός της ταινίας είναι αρκετά αργός κάτι που είναι απόλυτα λογικό, καθώς θέλει να πάρει το χρόνο της στην εδραίωση της σχέσης μεταξύ Palmer και Sam, που άλλωστε είναι και ο πυρήνας της ταινίας και δουλεύει απόλυτα σε όλη τη διάρκειά της. Φυσικά έχουμε κάποιες έντονες και δυνατές σκηνές που θεωρώ πως με το καλό στήσιμο που γίνεται κερδίζονται και είναι ικανές να δημιουργήσουν συναισθήματα στον θεατή.

Ο Justin Timberlake σαν ηθοποιός δεν είχε ποτέ να μου πει κάτι, αλλά εδώ του βγάζω το καπέλο κυρίως επειδή παίζει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο από τον εαυτό του. Με το συγκρατημένο ύφος του καταφέρνει να βγάλει προς τα έξω όλα τα συναισθήματα που νιώθει ο χαρακτήρας του και κυρίως την αμηχανία στην όλη πρωτόγνωρη κατάσταση που έρχεται να αντιμετωπίσει. Από την άλλη έχουμε τον πρωτοεμφανιζόμενο Ryder Allen, ο οποίος κλέβει την παράσταση λόγω του πόσο συγκρατημένα και ρεαλιστικά παίζει και κερδίζει το κοινό με την ερμηνεία του και όχι με τη “χαριτωμενιά” του.

palmer

Το αρνητικό του Palmer είναι το γεγονός ότι πέρα από την προσέγγιση του Sam, όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά θέματα τα έχουμε ξαναδεί πολύ καλύτερα εκτελεσμένα και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Ο ρόλος τους σίγουρα βρίσκεται στο να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην κατάσταση του Sam, αλλά ίσως αν τα είχαν προσεγγίσει με την ίδια φροντίδα, θα μιλάγαμε για μια ταινία φαινόμενο.

Σε γενικές γραμμές, το Palmer για μένα ήταν μια ταινία που με εξέπληξε θετικά και μπορώ να πω πως είναι ικανή να παρέχει αρκετή τροφή για σκέψη με τα πολλά μηνύματα που θέλει να περάσει. Φυσικά, πρέπει να είναι και κάποιος ανοιχτόμυαλος για να γίνει αυτό.

About The Author

Παναγιώτης Λειβαδάρος
Τα πρωινά μπορεί να οργανώνει τις εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να έχει ένα γραφείο, τα βράδια όμως φορά τη σούπερ μάσκα του και...
...όχι δεν βγαίνει στους δρόμους να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά το λιώνει στις ταινίες και σειρές.
Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το μεγαλύτερό μου πάθος είναι να μιλάω για αυτόν. Θεωρώ πως στην τέχνη γενικά δεν χωρά η αντικειμενικότητα και πως ο καθένας βλέποντας μια ταινία ή σειρά θα εκλάβει διαφορετικά πράγματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράφω δημόσια για το σινεμά είναι να μοιράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακούσω διαφορετικές οπτικές για κάθε ταινία και να δημιουργηθεί μια όμορφη συζήτηση.

  • Αγαπημένη ταινία: V for Vendetta (καλά μαντέψατε!)
  • Αγαπημένος ηθοποιός: Christian Bale
  • Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: House MD
  • Αγαπημένος χαρακτήρας: V
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Batman (είναι σούπερ πλούσιος!)
  • Αγαπημένο βιβλίο: A Song of Ice and Fire
  • Αγαπημένος Οίκος στο Game of Thrones: Lannister
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments