Πέντε στρώματα πάγου – Το τάγμα της φωτιάς

Το “Πέντε στρώματα πάγου – Το τάγμα της φωτιάς” της ανερχόμενης συγγραφέως Έλενας Μεγαρίτη, είναι το πρώτο βιβλίο μίας φανταστικής διλογίας διαφορετικής από όσες σειρές έχω διαβάσει. Διαφορετική γιατί μπορεί να ανήκει στη φανταστική λογοτεχνία, όμως το υπόβαθρο στο οποίο βασίστηκε για να χτιστεί και να εξελιχθεί είναι η βρετανική ιστορία, αλλά και οι δύο βασικοί της χαρακτήρες.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και έχει ως βασική πρωταγωνίστρια την Νόλα, μία ελληνικής καταγωγής φοιτήτρια αρχιτεκτονικής που σπουδάζει στο Παρίσι και ζει με τους φίλους και το αγόρι της στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο κόσμος της θα ανατραπεί όταν θα γνωρίσει στο γραφείο ενός καθηγητή της τον γοητευτικό και μυστηριώδη Τζέραρντ Ντισπάτερ. Από εκείνη τη γνωριμία και ύστερα, οι σχέσεις, αλλά και οι προτεραιότητες της νεαρής κοπέλας φαίνεται να αλλάζουν, με τον Τζέραρντ να παίζει εξουσιαστικό και καταλυτικό ρόλο στις δράσεις και τις σκέψεις της ηρωίδας.

Η πλοκή ρέει αργά και σταθερά και η συγγραφέας δεν φοβάται να ρισκάρει και να καθυστερήσει την αποκάλυψη της αλήθειας και του τάγματος που υπόσχεται ο τίτλος του βιβλίου, συστήνοντας αρχικά στον αναγνώστη τους χαρακτήρες πετυχαίνοντας μία πολύ καλή ανάπτυξη και σκιαγράφησή τους. Κατά αυτό το τρόπο το μυστήριο που διακατέχει τις σελίδες του βιβλίου φαντάζει ακόμη πιο έντονο και παρά που αργεί να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα στην οποία πρωταγωνιστεί ο ήρωας, το ενδιαφέρον της ανάγνωσης δεν μειώνεται, με την στιγμή της αποκάλυψης να είναι καθηλωτική.

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ιδέα πίσω από το μυθιστόρημα αυτό, καθώς η εποχή στην οποία βασίστηκε για να εξελιχθεί το φανταστικό κομμάτι της ιστορίας του είναι από τις πιο αγαπημένες μου και ήταν ίσως η πρώτη φορά που διάβασα ένα βιβλίο φανταστικής λογοτεχνίας που να συνδυάζει την φαντασία με μία ιστορική και έντονα θρησκευτική περίοδο της ανθρωπότητας και με πρόσωπα που υπήρξαν κι έδρασαν στην πραγματικότητα.

Η χημεία μεταξύ των δύο ηρώων και οι μεταξύ τους διάλογοι είναι από τα πιο γοητευτικά κομμάτια του βιβλίου, ενώ η γραφή είναι όμορφη και το κείμενο καλά δουλεμένο. 
Εντέλει το πρώτο βιβλίο φαντάζει ως η εισαγωγή ενός κόσμου που δρα υπόγεια και μυστικά και που όπως υπόσχεται η περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου θα μπορούσε πράγματι να υπάρχει στα αλήθεια, ενώ η συνέχεια με βάση τον τρόπο που κλείνει εκείνη η πρώτη περιπέτεια υπόσχεται περισσότερες εξελίξεις κι εντονότερη δράση.Είναι μία ιστορία φανταστικής πραγματικότητας κι έρωτα της οποίας την συνέχεια θέλω να διαβάσω και που ελπίζω να έχω την τύχη σύντομα.

About The Author

Νικολέτα Μπαλοπήτου

Η Νικολέτα, κατοικεί στη Σαλαμίνα από τότε που θυμάται τον εαυτό της και η αγάπη της για το συνάνθρωπο και το παιδί, αλλά κι ο σεβασμός της προς τη διαφορετικότητα του άλλου, την οδήγησαν στην απόφαση να εγγραφεί σε μία σχολή παιδαγωγών για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αγάπη της αυτή ενισχύεται από τα κατασκηνωτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα κάθε Καλοκαίρι, καθώς δε μπορεί να φανταστεί πλέον τα Καλοκαίρια της χωρίς αυτά. Είναι φανατική αναγνώστρια βιβλίων, διαβάζει όλα τα είδη, αλλά τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα ατμοσφαιρικά, μεταφυσικά, παραψυχολογικά θρίλερ και τα μυθιστορήματα τρόμου, ακόμη κι ακραίου. Γι' αυτό και της αρέσει να ανακαλύπτει τέτοιου είδους βιβλία από Έλληνες συγγραφείς, τους οποίους διαβάζει και στηρίζει ανελλιπώς. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα μετα-αποκαλυπτικά, δυστοπικά μυθιστορήματα, ενώ παρακολουθεί κι ανάλογες σειρές στο διαδίκτυο. Επιπλέον, είναι μεγάλη θαυμάστρια της ιαπωνικής κουλτούρας και της αρέσει να παρακολουθεί anime στο ίντερνετ, ενώ ανυπομονεί για τη συνέχεια του Attack on Titan, που για την ίδια είναι ένα από τα καλύτερα anime όλων των εποχών. Τέλος, αγαπάει τον κινηματογράφο και ειδικά τον ανεξάρτητο, αλλά και την rock-metal μουσική.

  • Αγαπημένη ταινία: Ο Λαβύρινθος του Πάνα, Όλες του Ταραντίνο, Όλες του Αλμοδοβάρ.
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Ruth Ozeki, Sarah Addison Allen, J.K.Rowling, Suzanne Collins, Veronica Roth, Susan Ee, Graham Masterton, Ευγένιος Τριβιζάς και πολλοί, πολλοί άλλοι.
  • Παιδικός ήρωας: Kabamaru
  • Αγαπημένο ζώο: Ο σκύλος, αλλά στα βιβλία και στα cartoons προτιμάει τη γάτα.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments