Αγαπημένα βιβλία Fantasy

“American Gods”, του Neil Gaiman
Αγαπημένα βιβλία FantasyΤυπικό δείγμα της γραφής του Gaiman, το “American Gods” εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο αρχαίων θεών και μυθολογικών αρχετύπων. Εδώ, κάθε μύθος και παραμύθι που έχετε διαβάσει ή ακούσει είναι πραγματικότητα. Το να είναι κανείς ο έβδομος γιος ενός έβδομου γιου είναι σοβαρή υπόθεση και τα κοράκια έχουν πάντα κάτι σημαντικό και προφητικό να πουν.

Η κεντρική ιδέα του American Gods είναι πως όλοι οι θεοί και οι φιγούρες της μυθολογίας και της παράδοσης υπάρχουν, όσο υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν στην ύπαρξή τους. Στην Αμερική του σήμερα λοιπόν, θεοί από διάφορους πολιτισμούς, τους οποίους έφεραν μαζί τους μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, βλέπουν την ύπαρξή τους να απειλείται από νέους θεούς της σύγχρονης εποχής—θεούς της τεχνολογίας, των μίντια και του χρηματιστηρίου.

Στην μέση όλου αυτού του χαμού, ο πρωταγωνιστής μας, ένας πρώην κατάδικος με το όνομα Shadow, μοιάζει σαν άβουλος παρατηρητής καθώς καταλήγει να λειτουργεί ως πιόνι σε έναν πόλεμο για την «ψυχή» της Αμερικής.

Ένα βιβλίο με θέμα τη μυθολογία, την φύση της ανθρώπινης φαντασίας και της θρησκείας, αλλά και την προσπάθεια των μεταναστών να βρουν μια θέση στη νέα τους πατρίδα, το American Gods αποτελεί ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του και ένα πραγματικό αριστούργημα της fantasy λογοτεχνίας.

Στα ελληνικά, το βιβλίο έχει μεταφραστεί από τις εκδόσεις Οξύ, με τίτλο “Ο Πόλεμος των Θεών”, ενώ ετοιμάζεται και μία τηλεοπτική μεταφορά από το Starz, την οποία περιμένουμε με αγωνία—και αρκετό φόβο—προς το τέλος του 2016.

Θάνος Φιλάνης

“The Riyria Revelations” by Michael J. Sullivan

Αγαπημένα βιβλία Fantasy Riyria TrilogyΗ ανωτέρω είναι μια από τις αγαπημένες μου τριλογίες φαντασίας και έχει καταφέρει να γίνει γνωστή κυρίως μέσω των αναγνωστών της, οι οποίοι έχουν μετατραπεί και στους καλύτερους διαφημιστές της! Βοηθάει βέβαια και το ότι είναι εξαιρετικά καλογραμμένη. Ο συγγραφέας στην αρχή την είχε χωρίσει και αυτοεκδόσει σε έξι βιβλία σε ηλεκτρονική κυρίως μορφή. Η δημοτικότητά τους γρήγορα έφτασε ψηλά και έτσι ο γνωστός για τη σχέση του με το fantasy εκδοτικός οίκος Orbit πήρε τα δικαιώματα και τα βιβλία ενώθηκαν σε μια τριλογία. Το καλό είναι ότι το πρώτο βιβλίο δεν αφήνει ιδιαίτερα ερωτήματα αναπάντητα (έτσι νομίζουμε τουλάχιστον) και έτσι αν το διαβάσετε και δεν σας αρέσει το στυλ του συγγραφέα δεν θα νιώθετε υποχρεωμένοι να προχωρήσετε στα υπόλοιπα δύο (εσείς θα χάσετε, όμως).
Ο κόσμος είναι ο κλασικός κόσμος του fantasy σε μεσαιωνικό επίπεδο τεχνολογίας, αλλά χωρίς την πληθώρα των φυλών που χαρακτηρίζει άλλους κόσμους. Στην ουσία στα βιβλία σχεδόν αποκλειστικά ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους, με λίγες ματιές σε άλλες φυλές. Η μαγεία δεν είναι έκδηλη και στην αρχή θα μπορούσε να πει κανείς απούσα, αλλά σιγά σιγά μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Δεν θα χαρακτήριζα τη σειρά “επική” αν και όσο προχωράμε στο τέλος της τριλογίας, τόσο πιο επικά γίνονται τα γεγονότα. Η σειρά επικεντρώνεται στις περιπέτειες ενός κλασσικού, για το χώρο των RPG, δίδυμου, του ταλαντούχου αλλά κυνικού κλέφτη και του άριστα εκπαιδευμένου αλλά με ηθική στάση  πολεμιστή. Οι διάλογοι μεταξύ τους περιττό να πω ότι είναι απόλαυση!
Το δυνατό, όμως, σημείο της σειράς είναι η σφιχτός ρυθμός και η ακόμα πιο δουλεμένη πλοκή. Πραγματικά, φτάνοντας στο τέλος διαπιστώνει κανείς πως δεν υπάρχει ούτε ένα τυχαίο γεγονός, όλα εξηγούνται και όλα έρχονται και δένουν σαν ένα τεράστιο παζλ. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι ο συγγραφέας είχε γράψει όλη τη σειρά μέχρι τέλους πριν εκδόσει το πρώτο βιβλίο. Δηλαδή, αντίθετα με ό,τι έχουμε συνηθίσει σήμερα, που οι συγγραφείς σειρών γράφουν τα βιβλία στην πορεία. Εδώ έρχεται στο μυαλό και ο παραλληλισμός με τον αξεπέραστο J.R.R. Tolkien, ο οποίος είχε ολοκληρωμένο τον Άρχοντα πριν αρχίσει να εκδίδεται.
Τα τρία βιβλία της σειράς είναι:
1. Theft of Swords
2. Rise of Empire
3. Heir of Novron
Εκτός αυτών, ύστερα από την απαίτηση των fan, ο συγγραφέας έχει εκδώσει και δυο prequel μικρότερα διηγήματα με τους ίδιους ήρωες και επίκειται και τρίτο. Διαβάστε τα!

Mike

 

Αγαπημένα βιβλία FantasyΣαν αναγνώστρια που αρέσκεται να διαβάζει οτιδήποτε έχει σχέση με τη φαντασία και τον τρόμο, δυσκολεύτηκα να επιλέξω ανάμεσα σε τόσα αξιόλογα ελληνικά βιβλία του είδους. Για αυτό το λόγο και για πιθανή διευκόλυνση, αποφάσισα να αναφέρω τίτλους που έχουν ολοκληρωθεί, αποτελούνται από ένα και μόνο βιβλίο ή που είναι στα άμεσα σχέδια του εκδοτικού να ολοκληρώσει.

1. “Εφιάλτες” της Άρτεμις Βελούδου Αποκότου, εκδόσεις IWrite. Τριλογία βιβλίων σε πρωτοπρόσωπη ανδρική αφήγηση, με μύθους και θρύλους από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καταραμένη πρωταγωνίστρια και έντονο το μεταφυσικό στοιχείο.

2. “Βολέγκαροι” της Ευρυδίκης Μαντέλη, εκδόσεις IWrite αρχικά και τώρα εκδόσεις Lulu. Εδώ η δράση τοποθετείται σε Σλαβική χώρα και συγκεκριμένα στη Σερβία. Ήρωες είναι ο Ντέιαν Γιάνκοβιτς και η Λίντα Μίλτον, που θα έρθουν αντιμέτωποι με τρομακτικές καταστάσεις όταν επισκεφθούν το απομακρυσμένο χωριό Βελέσοβο και γνωρίσουν τα τρομερά πλάσματα του. Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει γενικά, με έντονο το στοιχείο της περιπέτειας και του τρόμου.

3. “Η τριλογία των Δώδεκα” ( Μύθος, Έρεβος και σύντομα Άθλος) της Βίβιαν Φόρτη, εκδόσεις Διόπτρα και εκδόσεις Momentum. Καλογραμμένη σειρά βιβλίων που συνδυάζει τη φαντασία με την ελληνική μυθολογία.

4. “Ίριδα-η πόλη της ψυχής μας” της Σουζάνας Χατζηνικολάου, εκδόσεις Πατάκη. Μυθιστόρημα που συνδυάζει την ηρωική φαντασία με το παραμύθι. Οι 800 σελίδες του κυλάνε γρήγορα, ενώ διαθέτει μία από τις καλύτερες δευτερεύουσες ηρωίδες.

5. “Νεκρή Γραμμή” του Κωνσταντίνου Κέλλη, εκδόσεις Κλειδάριθμος. Μεταφυσικός τρόμος στα καλύτερά του, από έναν από τους πιο ελπιδοφόρους  Έλληνες συγγραφείς του είδους. Τοποθετημένο στη Θεσσαλονίκη, με δυνατές εικόνες που σου σφίγγουν το στομάχι.

6. “Έρχονται με την ομίχλη” της Αγνής Σιούλα, εκδόσεις Πατάκη. Εδώ το σύγχρονο συνδυάζεται άψογα με την γνωστή παραλογή Του Νεκρού Αδελφού. Η δράση τοποθετείται σε ένα χωριό των Σερρών, με πρωταγωνίστρια την Αρετή και χαρακτηρίζεται από έντονη σκοτεινή ατμόσφαιρα.

7. “Ίσκρα” της Αγγέλας Γαβρίλη, εκδόσεις Πάπυρος. Ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα φαντασίας, από τα πιο ιδιαίτερα που έχω διαβάσει, με μία ακόμη πιο ιδιαίτερη ηρωίδα. Από τα βιβλία εκείνα που διαβάζονται με μία ανάσα και ξαφνιάζουν ευχάριστα με την παραστατική γραφή τους.

8. “Νοέλια” της Μαρίας Στεφάνου, εκδόσεις Πηγή. Διλογία, με κεντρικό χαρακτήρα μία πρωταγωνίστρια που είναι προορισμένη να εκπληρώσει μία προφητεία για χάρη του λαού της. Ενήλικο παραμύθι, που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, ενώ διαθέτει απόλυτα καλούς και κακούς χαρακτήρες.

9. “Η Κοιλάδα” της Αντιγόνης Σιώμου, εκδόσεις Πατάκη. Ένα βιβλίο φαντασίας και περιπέτειας, με ήρωες δύο εκ διαμέτρου αντίθετα αγόρια, που θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι μαζί και θα έρθουν αντιμέτωποι με αλλόκοτες καταστάσεις.

10. “Ο Όρκος” του Φώτη Κατσιμπούρη, εκδόσεις Ωκεανός. Ένα ακόμη βιβλίο που συνδυάζει την μυθιστορηματική πλοκή με την παραλογή Του Νεκρού Αδελφού. Αυτή τη φορά όμως, η δράση τοποθετείται στη Νικόπολη της Ηπείρου και τα μεσαιωνικά χρόνια, με κύριο πρωταγωνιστή τον Κωνσταντή. Οι σκοτεινές μεταφυσικές σκηνές και το τρόπος που αυτές περιγράφονται, είναι καθηλωτικός.

Νικολέτα ΜπαλοπήτουAbout The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments