Βιβλία για την απώλεια
Τα βιβλία είναι πάντοτε δίπλα μας για να μας διασκεδάσουν, να μας διδάξουν ή ακόμα και να μας παρηγορήσουν. Δυστυχώς όλοι μας έχουμε νιώσει την απώλεια και ίσως ένα βιβλίο να μας προσφέρει την απαραίτητη στήριξη. Παρακάτω σας προτείνουμε 7 βιβλία που αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό, άλλα με σοβαρότητα και άλλα με χιούμορ.
.
“Η χρονιά της μαγικής σκέψης” της Joan Didion – προτείνει η spirou
Μετά από 40 χρόνια ευτυχισμένου γάμου, η συγγραφέας χάνει ξαφνικά το σύζυγό της. Μέσα στη χρονιά που ακολουθεί, νομίζει συνεχώς πως θα τον ξαναδεί, πως κάπου έχει πάει και θα γυρίσει σπίτι. Όταν της συμβαίνει κάτι, σκέφτεται ότι μόλις γυρίσει σπίτι, θα του το πει. Η Τζόαν Ντίντιον σε αυτό το δημοσιογραφικό ημερολόγιο καταγράφει τις σκέψεις της και τις ασυνείδητες αντιδράσεις της σε αυτή τη φάση της ζωής της. Τα συναισθήματα που νιώθει, είναι τα συναισθήματα που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι σε παρόμοιες περιπτώσεις απώλειας αγαπημένου προσώπου. Είναι βαρύ και σπαρακτικό, αλλά φέρνει την κάθαρση στον αναγνώστη, που συνειδητοποιεί ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν κάποια στιγμή τον άνθρωπό τους και νιώθουν σαν να χάνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους.
.
“What to Do When I’m Gone: A Mother’s Wisdom to Her Daughter” της Suzy Hopkins,- προτείνει η spirou
Απαντώντας στη μεγάλη φοβία της κόρης της για το πώς θα τα καταφέρει αν ποτέ την χάσει, η συγγραφέας έγραψε αυτό το – αρκετά διασκεδαστικό, για το είδος του – βιβλιαράκι, δίνοντάς της οδηγίες για το τι να κάνει όταν η ίδια δε θα ζει πια. Ξεκινώντας από την πρώτη μέρα και φτάνοντας πολλά χρόνια μετά, δίνει συμβουλές, άλλες πολύ σοβαρές και σημαντικές και άλλες πιο χιουμοριστικές και διασκεδαστικές, με την απλή και γλυκιά εικονογράφηση της Hallie Bateman. Προς το παρόν, το βιβλίο κυκλοφορεί μόνο στα αγγλικά.
.
“Extremity, Vol. 1: Artist” του Daniel Warren Johnson – προτείνει ο Θάνος Φιλάνης
Κρίνοντας το Extremity από το εξώφυλλο, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι πρόκειται για ένα κλασικό post-apocalyptic comic της σειράς, από αυτά που διαβάζεις και τα ξεχνάς την επόμενη μέρα. Φυσικά, έχουμε ολόκληρη έκφραση που μας μαθαίνει ότι δεν πρέπει να κρίνουμε βιβλία με αυτόν τον τρόπο, οπότε, μετά από μια ανάγνωση, ανακαλύπτει κανείς ότι το Extremity είναι κάτι πολύ διαφορετικό.
Τα 12 τεύχη του συγκεκριμένου comic του Daniel Warren Johnson, είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία για το πώς τα διαφορετικά μέλη μιας οικογένειας διαχειρίζονται την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και τις αλλαγές που προκαλούνται στις μεταξύ τους σχέσεις.
Στα πλαίσια μιας αιματηρής διαμάχης ανάμεσα στους κατοίκους ιπτάμενων νησιών, παρακολουθούμε χαρακτήρες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μονοπάτια που είχαν επιλέξει για την ζωή τους, βλέπουμε πώς κάθε παράταξη (ακόμη κι αυτοί που αρχικά μας παρουσιάζονται ως στερεοτυπικά “κακοί”) υποφέρει εξίσου σε έναν πόλεμο και ασχολούμαστε με την απώλεια σε όλα της τα επίπεδα και τις εκφάνσεις σε ένα από τα καλύτερα mainstream comics των τελευταίων χρόνων.
.
“Το τέρας έρχεται” του Patrick Ness – προτείνει η spirou
Σε αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο, ο δεκατριάχρονος Κόνορ προσπαθεί να ξεφύγει από ένας τέρας που αρχικά το ονειρεύεται. Όσο η υγεία της μητέρας του χειροτερεύει και πλησιάζει στο τέλος της ζωής της, το τέρας γίνεται όλο και πιο αληθινό και απειλητικό. Ένα βιβλίο που μας δείχνει με πολύ έξυπνο τρόπο την ψυχοσύνθεση κάποιου που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της απώλειας αγαπημένου του προσώπου. Ο συγγραφέας Πάτρικ Νες μας παρουσιάζει μια σπουδή στην ψυχολογία ενός ανθρώπου που περνάει μια από τις σκοτεινότερες φάσεις της ζωής του και ζούμε και εμείς τους φόβους που δε θέλει να εκφράσει ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.
.
“Οι τρεις Σκιές” του Cyril Pedrosa – προτείνει ο Αλέξανδρος Ζ.
Το graphic novel του Cyril Pedrosa μιλά για την απώλεια και την άρνησή μας. Δυο γονείς με το αγοράκι τους ζουν ξέγνοιαστοι ώσπου τρεις σκιές τους απειλούν. Ο πατέρας του Γιοακίμ θα προσπαθήσει να τον σώσει, είναι όμως αυτό δυνατό; Όλα ξεκινούν απλά, ακόμα και το σκίτσο αποτελείται από απλές χαρούμενες γραμμές. Όμως οι τρεις σκιές αρχίζουν να απειλούν τους γονείς και το μοναχογιό. Μαγικά στοιχεία περιπλέκουν την ιστορία, ταξιδεύοντάς μας σε μέρη γεμάτα απόγνωση και φόβο. Μαζί με αυτά, οι γραμμές του σκίτσου γίνονται πιο έντονες, πιο σκοτεινές.
.
“Παραμύθια με καρπούζι” της Ιωάννας Μπαμπέτα – προτείνει η spirou
Ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει στα παιδιά για την απώλεια, με παράδειγμα το θάνατο της γιαγιάς της μικρής πρωταγωνίστριας. Το κορίτσι κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται τη γιαγιά της, που την ταϊζει καρπούζι και της λέει παραμύθια. Βλέπει όμως τη γιαγιά της σιγά σιγά να γίνεται όλο και πιο αδύναμη και τελικά ένα καλοκαίρι η γιαγιά δεν είναι πια εκεί. Η μικρή τελικά μαθαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να περνάει εκεί τα καλοκαίρια της, με τη γιαγιά της στην καρδιά της.
Η καταπληκτική εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα σε αυτό το πολύ γλυκό βιβλίο.
“Όταν ο Καστανούλης έγινε αστεράκι“ της Ελένης Δασκαλάκη – προτείνει η spirou
Στο παιδικό αυτό βιβλιαράκι ο Καστανούλης, το σκυλάκι που είναι πια αστεράκι, αφηγείται την ιστορία της ζωής του. Μας μιλάει για τη Λουκία που τον βρήκε όταν ήταν κουταβάκι, τον πήρε στο σπίτι της και μεγάλωσαν μαζί. Μας λέει πως, όταν αρρώστησε και πέθανε, η Λουκία ήταν πολύ στενοχωρημένη, εκείνος όμως την επισκέφτηκε στον ύπνο της και της είπε ότι θα την αγαπάει για πάντα και θα την βλέπει από τον ουρανό.
Με αυτή την απλή ιστορία, προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που βιώνουν την απώλεια ενός αγαπημένου κατοικίδιου, να νιώσουν και να ξεπεράσουν τον πόνο και να κατανοήσουν ότι πάντα θα έχουν στην καρδιά τους το αγαπημένο τους ζωάκι.