Spiral (2021): Ένα έμμεσο reboot του Saw χωρίς νόημα! (Άποψη No Spoilers)

Το πρώτο Saw κυκλοφόρησε το 2004 σε σκηνοθεσία James Wan και ήταν από τις ταινίες που μας άφησε κυριολεκτικά άφωνους με τις σκληρές σκηνές, την ασταμάτητη αγωνία και φυσικά τις αμέτρητες ανατροπές του, κάνοντας την έτσι ένα από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών. Το Saw όμως το διαδέχθηκαν πολλά sequels, με τον Wan να μην επιστρέφει στη σκηνοθεσία, τα οποία θέλησαν να αναπτύξουν την ιστορία του villain John Kramer aka «Jigsaw» και μέχρι και το Saw IV μπορώ να πω πως οι ταινίες ήταν διασκεδαστικές. Από ένα σημείο όμως και μετά άρχισαν να κουράζουν και η ιστορία τράβαγε χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το franchise. Μετά το τελευταίο και αποτυχημένο Jigsaw του 2017, οι συντελεστές επιστρέφουν με το έμμεσο reboot με τίτλο “Spiral: From the Book of Saw” και επιστρατεύουν τους Chris Rock και Samuel Jackson για να αποσπάσουν την προσοχή. Καταφέρνουν όμως να δώσουν νέα πνοή στο franchise;

spiral 2021

Έχοντας περάσει καιρός από τις δολοφονίες του Jigsaw και των συνεργατών του, μια νέα σειρά θανατηφόρων «παιχνιδιών» θα ξεκινήσει με θύματα κυρίως διεφθαρμένους αστυνομικούς ενός τμήματος. Ο ντετέκτιβ Zeke Banks (Chris Rock) που αποτελεί από τους λίγους καθαρούς αστυνόμους της μονάδας, θα προσπαθήσει με τη βοήθεια του νέου του συνεργάτη, William Schenk (Max Minghella), να λύσει την υπόθεση και να σταματήσει τους θανάτους των συναδέλφων του και να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες, που έχουν το ίδιο μοτίβο με αυτές του Jigsaw.

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω το εξής: Το καταλαβαίνω πως τα studio φτιάχνουν ταινίες με πρωταρχικό στόχο να βγάλουν λεφτά, οπότε το να κυκλοφορούν ένατη ταινία Saw προφανώς γίνεται για το βωμό των χρημάτων και όχι γιατί έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν για την ιστορία του franchise. Το πρόβλημα μου όμως με το Spiral είναι ότι δεν είδα πραγματικά καμία απολύτως προσπάθεια να δώσουν σε αυτό το ξεκάθαρο έμμεσο reboot που προσπάθησαν να κάνουν μια νέα πνοή και κάτι φρέσκο, έτσι ώστε να πω και εγώ σαν θεατής ότι οκ καλά κάνουν και ξαναπιάνουν το Saw.

Αντιθέτως το Spiral ακολουθεί τον ίδιο παθητικό δρόμο των «κακών» ταινιών Saw, έχοντας δηλαδή ακριβώς τον ίδιο τρόπο σκηνοθεσίας που πλέον έχει κουράσει, το ίδιο ακριβώς μοτίβο αποκάλυψης των γεγονότων και γενικά έχουμε μια ταινία που αντιγράφει τις προηγούμενες 8 και δεν προσφέρει τίποτα απολύτως νέο. Οι θανατηφόρες παγίδες ή αλλιώς “παιχνίδια” δεν κάνουν πλέον αίσθηση και προσωπικά δεν με έκαναν να νιώσω απολύτως τίποτα, καθώς οι προηγούμενες ταινίες με έχουν εκπαιδεύσει να μην μου κάνουν πλέον αίσθηση. Προσωπικά θα ήθελα να δω το νέο δολοφόνο να υιοθετεί διαφορετικό τρόπο που να “παίζει” με τα θύματά του και όχι να ακολουθεί το ίδιο ακριβώς μοτίβο που ήδη έχουμε ξαναδεί.

 spiral 2021

Στο Spiral όπως ανέφερα στην αρχή θέλησαν να επιστρατεύσουν τους Chris Rock και Samuel Jackson για να τραβήξουν τα βλέμματα. Οι δύο γνωστοί ηθοποιοί όμως δεν καταφέρνουν τα σώσουν την κατάσταση, καθώς από τη μία έχουμε τον κωμικό Rock που δεν με έπεισε καθόλου σαν πρωταγωνιστής, πόσο μάλλον σε κάποιες σκηνές δεν κατάφερε καθόλου να ανταπεξέλθει στο ρόλο του. Από την άλλη ο Jackson παρά τα πολλά μπινελίκια που ρίχνει, ούτε αυτός είναι αρκετός για να κρατήσει όρθια την ταινία. Τέλος, ο «κακός» της υπόθεσης επίσης δεν με έπεισε καθόλου και ειδικά τα κίνητρα του μου φάνηκαν ακραία, αλλά σίγουρα θα εξηγήσουν πολλά περισσότερα για αυτόν σε επόμενες ταινίες. Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει από την πρώτη ταινία να χτίζεις γερά θεμέλια για να πας στην επόμενη, κάτι που δεν γίνεται εδώ.

Συνοψίζοντας, το Spiral είναι άλλη μια ταινία Saw που δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει στους λάτρεις του franchise, αλλά θεωρώ πως η μεγαλύτερη αποτυχία του είναι ότι δεν θα αρέσει ούτε σε όσους δεν έχουν καμία επαφή με το Saw. Αν θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν το franchise, πρέπει να του δώσουν μια νέα πνοή και όχι απλά να αντιγράφουν μια συνταγή που έχει ήδη κουράσει. Προσωπικά για μένα που είμαι μεγάλος φαν του Saw, το μόνο που έχω να πω είναι «Game Over

About The Author

Παναγιώτης Λειβαδάρος
Τα πρωινά μπορεί να οργανώνει τις εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να έχει ένα γραφείο, τα βράδια όμως φορά τη σούπερ μάσκα του και...
...όχι δεν βγαίνει στους δρόμους να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά το λιώνει στις ταινίες και σειρές.
Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το μεγαλύτερό μου πάθος είναι να μιλάω για αυτόν. Θεωρώ πως στην τέχνη γενικά δεν χωρά η αντικειμενικότητα και πως ο καθένας βλέποντας μια ταινία ή σειρά θα εκλάβει διαφορετικά πράγματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράφω δημόσια για το σινεμά είναι να μοιράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακούσω διαφορετικές οπτικές για κάθε ταινία και να δημιουργηθεί μια όμορφη συζήτηση.

  • Αγαπημένη ταινία: V for Vendetta (καλά μαντέψατε!)
  • Αγαπημένος ηθοποιός: Christian Bale
  • Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: House MD
  • Αγαπημένος χαρακτήρας: V
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Batman (είναι σούπερ πλούσιος!)
  • Αγαπημένο βιβλίο: A Song of Ice and Fire
  • Αγαπημένος Οίκος στο Game of Thrones: Lannister
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments