Army of the Dead (2021) – No Spoilers!

Έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια, ο Zack Snyder αφήνει πίσω του το υπερηρωικό σύμπαν της DC και επιστρέφει σε ένα άλλο αγαπημένο του είδος ταινιών, που δεν είναι άλλο από τα zombies. Ο γνωστός σκηνοθέτης που το 2004 μας είχε χαρίσει το εξαιρετικό remake του Dawn of Dead, που τη θεωρώ ακόμα και σήμερα την αγαπημένη μου ταινία του είδους, απελευθερωμένος πλέον από τα δεσμά της Warner Bros προσπαθεί να επιχειρήσει κάτι παρόμοιο με το Army of the Dead. Τα καταφέρνει;

army of the dead

Ένα αναπάντεχο ατύχημα θα οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός zombie apocalypse στο Las Vegas, με αποτέλεσμα η πόλη να τεθεί υπό καθεστώς καραντίνας. Μια ομάδα μισθοφόρων θα προσπαθήσει να εισβάλει σε ένα καζίνο και να διαρρήξει το χρηματοκιβώτιο του, αλλά για να φτάσει μέχρι εκεί, θα πρέπει να περάσει μέσα από ένα κύμα αιμοβόρων ζόμπι, τα οποία όμως δεν είναι σαν αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Αρχικά κάπου εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως οι ταινίες με ζόμπι και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με επιβίωση πάντα ήταν από τα αγαπημένα μου είδη, αρκεί βέβαια να είχαν και τη σοβαρότητα που τους αρμόζει. Στο Army of the Dead από την αρχή ο Snyder κάνει ξεκάθαρο πως θα παίξει μπάλα με πολλά κωμικά στοιχεία και η αλήθεια είναι πως φοβήθηκα μην τυχόν το ξεφτιλίσει, όπως έχει συμβεί πολλές φορές σε άλλες αντίστοιχες ταινίες του είδους. Παρόλα αυτά, θα έλεγα πως το Army of the Dead κρατά κάποιες ισορροπίες μεταξύ δράσης, χιούμορ και σοβαρότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Ειδικά κάποιες κωμικές σκηνές ήταν περισσότερο cringe παρά αστείες.

army of the dead

Σίγουρα το πιο δυνατό στοιχείο του Army of the Dead είναι η δράση, καθώς άλλωστε ο Snyder είναι μάστορας στο να γυρίζει τέτοιες σκηνές. Εδώ βέβαια δεν χρησιμοποιεί πολύ την κλασική τεχνική του με τα επαναλαμβανόμενα slow motions, αλλά κινηματογραφεί περισσότερο με σταθερή ροή που σίγουρα ταιριάζει περισσότερο στην ταινία. Ο ρυθμός επίσης και το γεγονός ότι η ταινία κυλά νεράκι είναι στα θετικά, κάτι που δεν το περίμενα καθώς όταν είδα τη διάρκεια της ταινίας πίστευα πως θα κούραζε.

Όπως και στο Justice League: Snyder Cut, ο σκηνοθέτης αυτή τη φορά με σύμμαχο το Netflix είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει στην ταινία του και όπως σε κάθε έργο του, έτσι και εδώ φαίνεται να έχει όραμα και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Για παράδειγμα μου άρεσε αρκετά το γεγονός ότι εισήγαγε στην ταινία και τα κλασικά ζόμπι που ξέρουμε, αλλά και τα πιο εξελιγμένα τύπου “I am Legend”. Παρόλα αυτά, ένιωσα πως όσον αφορά την ιστορία, ενώ θα μπορούσε να το πάει ένα επίπεδο παραπέρα, έμεινε στα βασικά και θεωρώ πως σπατάλησε αρκετό χρόνο σε ανούσιες σκηνές και περιττά sub plots που έπρεπε να λείπουν. Άλλωστε μιλάμε για μια ταινία 140 λεπτών που θα μπορούσε εύκολα να είναι 90 και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

army of the dead

Κι εδώ θα έρθω στο μεγαλύτερο μειονέκτημα του Army of the Dead που είναι οι χαρακτήρες. Παρόλο που η ταινία σπαταλά αρκετό χρόνο στο να παρουσιάσει όλους τους πρωταγωνιστές και να γίνει η συγκέντρωση της ομάδας, δεν δίνεται σε κανέναν βάθος και εξέλιξη έτσι ώστε να με κάνει να ενδιαφερθώ για αυτούς. Και η αλήθεια είναι πως από μια ταινία του είδους και με δεδομένο τη μεγάλη διάρκεια της, περίμενα κάτι παραπάνω. Οι ερμηνείες από την άλλη είναι ικανοποιητικές και απλά όλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Θα ήθελα βέβαια να ξεχωρίσω τον Dave Bautista, ο οποίος παρόλο που δεν είναι γέννημα θρέμμα ηθοποιός, δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό του όπου συμμετέχει.

army of the dead

Σε γενικές γραμμές το Army of the Dead είναι σίγουρα μια διασκεδαστική ταινία που θα σε κάνει να περάσεις ευχάριστα το χρόνο σου. Ειδικά αν είστε λάτρεις των ταινιών με ζόμπι, θεωρώ πως πρέπει να του δώσετε μια ευκαιρία. Παρόλα αυτά, αποτελεί άλλη μια περίπτωση ταινίας που ενώ μπορεί να δώσει περισσότερα, μένει στα βασικά και δεν ρισκάρει ιδιαίτερα. Πάμε για sequel, prequel και σειρά τώρα…

About The Author

Παναγιώτης Λειβαδάρος
Τα πρωινά μπορεί να οργανώνει τις εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να έχει ένα γραφείο, τα βράδια όμως φορά τη σούπερ μάσκα του και...
...όχι δεν βγαίνει στους δρόμους να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά το λιώνει στις ταινίες και σειρές.
Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το μεγαλύτερό μου πάθος είναι να μιλάω για αυτόν. Θεωρώ πως στην τέχνη γενικά δεν χωρά η αντικειμενικότητα και πως ο καθένας βλέποντας μια ταινία ή σειρά θα εκλάβει διαφορετικά πράγματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράφω δημόσια για το σινεμά είναι να μοιράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακούσω διαφορετικές οπτικές για κάθε ταινία και να δημιουργηθεί μια όμορφη συζήτηση.

  • Αγαπημένη ταινία: V for Vendetta (καλά μαντέψατε!)
  • Αγαπημένος ηθοποιός: Christian Bale
  • Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: House MD
  • Αγαπημένος χαρακτήρας: V
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Batman (είναι σούπερ πλούσιος!)
  • Αγαπημένο βιβλίο: A Song of Ice and Fire
  • Αγαπημένος Οίκος στο Game of Thrones: Lannister
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments