Super Science Friends: Όλα όσα δεν σας είπαν στο μάθημα της Φυσικής
Τα τελευταία χρόνια κάτι περίεργο συμβαίνει στην pop κουλτούρα, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το reboot του Cosmos είχε σοκαριστική επιτυχία, μετατρέποντας τον Neil Degrass Tyson από απλά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα σε geek είδωλο.
Κατά συνέπεια, το κοινό φαίνεται να θυμήθηκε το παλιό Cosmos και το όνομα του Carl Sagan έχει εξυψωθεί, στο ίντερνετ, σε επίπεδα μεσσία (όχι ότι υπάρχει κάτι κακό με αυτό το συγκεκριμένο, απλά είναι αξιοπερίεργο).
Ακόμη, έχουμε την δυνατή επιστροφή του Bill Nye στην δημοσιότητα και, φυσικά, τα social media, όπου groups της κατηγορίας “I fucking love science” αριθμούν δεκάδες χιλιάδες ακολούθους. Και ναι, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε ότι όλα αυτά δεν είναι πραγματικά “ενασχόληση” με την επιστήμη, αλλά ποστάρισμα ενδιαφέροντων factoids, αλλά το όλο θέμα παραμένει κάπως παράδοξο: Η επιστήμη είναι πλέον cool!
Γέννημα θρέμμα της εποχής της cool επιστήμης, λοιπόν, το Super Science Friends είναι μια animated σειρά, που επιχειρεί να μας παρουσιάσει μια δική της εκδοχή δημοφιλών μορφών της επιστήμης, η οποία ξεφέυγει λίγο από την mainstream εκδοχή της ιστορίας. Και όταν λέω “ξεφεύγει” εννοώ ΞΕΦΕΥΓΕΙ:
Οι πρωταγωνιστές μας είναι ο νεαρός Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος κινείται με υπεράνθρωπη ταχύτητα γιατί “θεωρεί τον χρόνο σχετικό”, η Μαρί Κιουρί, που εκπέμπει ραδιενέργεια, ο Δαρβίνος, που “εξελίσσεται” σε άλλες μορφές, ο Νίκολα Τέσλα, που ελέγχει τον ηλεκτρισμό και ο Σίγκμουντ Φρόιντ, που ελέγχει τις ορμές των ανθρώπων. Τέλος, η Tapputi, ο πιο obscure χαρακτήρας της ομάδας, ήταν μια παρασκευάστρια αρωμάτων από τη Μεσοποταμία, που θεωρείται η πρώτη χημικός.
Με αρχηγό τους τον Winston Churchill, την μυστική τους βάση στο εσωτερικό του Big Ben και το όχημα Science-Mobile που ταξιδεύει στο χρόνο, οι Super Science Friends είναι ουσιαστικά μια ομάδα υπερηρώων. Το όλο premise θυμίζει κάπως League Of Extraordinary Gentlemen, με επιστημονικό αντί για λογοτεχνικό background και όπως καταλαβαίνετε είναι τραβηγμένο σε κωμικό βαθμό.
Προσωπικά η σειρά μου τράβηξε την προσοχή από το concept και μόνο, όπως και σε αρκετό άλλο κόσμο, αφού το kickstarter campaign που χρηματοδότησε το όλο εγχείρημα κατάφερε να συγκεντρώσει 29,383 δολάρια, κάνωντας έτσι πραγματικότητα το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο youtube ή στο vimeo.
Η αισθητική της σειράς φαίνεται αρκετά επηρεασμένη από διάφορα επιτυχημένα animation της τελευταίας δεκαετίες, όπως τα Adventure Time, Stephen Universe και Over The Garden Wall και, όπως και οι προαναφερθείσες σειρές, παντρεύει ένα μινιμαλιστικό και κάπως παιδικό look, με themes που απευθύνονται σε λίγο μεγαλύτερο, ως και ενήλικο κοινό.
Στο θέμα του χιούμορ, το πρώτο επεισόδιο με άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα. Τα λογοπαίγνια και τα science references ήταν πολλά και απλά ανεκτίμητα, αλλά το animation χάνει κάπως στον τομέα του timing, γεγονός που κάνει το οπτικό χιούμορ κάπως άγαρμπο και κοστίζει στη γενική εντύπωση που σου αφήνει η ιστορία.
Όσο αφορά στην συνέχεια της σειράς, οι δημιουργοί φαίνονται αναποφάσιστοι ως προς το ποια μέθοδο χρηματοδότησης θα ακολουθήσουν από δω και πέρα, οπότε το μέλλον του Super Science Friends είναι αβέβαιο. Στο μεταξύ, μια ιστορία στο ίδιο σύμπαν, εκτυλίσσεται στο webcomic Super Science Friends: 2099, με πρωταγωνίστρια την μαθηματικό Ada Lovelace.
Σε γενικές γραμμές, το Super Science Friends είναι μια σειρά που με χαροποιεί με την ύπαρξή της και μόνο. Ήταν αψεγάδιαστο; Όχι ακριβώς. Θα αρέσει σε όλους; Και πάλι όχι. Αν θα ήθελα να δω περισσότερα επεισόδια; Οπωσδήποτε!