The Chronicles of Amber, του Roger Zelazny | Fantasy Series #5

The Chronicles of Amber

Ο Roger Zelazny είναι ένας συγγραφέας που δεν έχει γνωρίσει την αναγνώριση που του αξίζει. Αν και πολλοί γνωστοί συγγραφείς τον έχουν κατά καιρούς χαρακτηρίσει πηγή έμπνευσης (Michael Moorcock, Neil Gaiman και άλλοι) και χαίρει του σεβασμού των πιο σκληροπυρηνικών fans, το έργο του παραμένει σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Με μια τεράστια βιβλιογραφία στους χώρους της pulp επιστημονικής φαντασίας και του fantasy, ο Zelazny υπήρξε ένας συγγραφέας του οποίου το έργο συνδύαζε την αγάπη για το εξωπραγματικό και την περιπέτεια, βασικό πόλο έλξης για τους αναγνώστες του fantasy, με ενδιαφέρουσες ιδέες και μία αξιοσημείωτα λογοτεχνική φωνή. Το μεγαλύτερο έργο του, τόσο σε έκταση όσο και σε φιλοδοξία είναι μια σειρά βιβλίων με τίτλο The Chronicles of Amber.

Η σειρά μας τοποθετεί σε ένα σύμπαν που έχει σαν κέντρο την Amber, την μόνη πραγματική πόλη. Όλοι οι υπόλοιποι κόσμοι (μαζί και ο δικός μας) είναι απλώς «Σκιές» της Amber, ενώ η βασιλική οικογένεια της πόλης, δηλαδή οι βασικοί χαρακτήρες που μας απασχολούν στα βιβλία, είναι πρακτικά θεοί.

Με τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ανάμεσα στους κόσμους και όντας πρακτικά αθάνατοι, οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες της Amber συντελούν ένα ενδιαφέρον cast πρωταγωνιστών, καθώς δολοπλοκούν, πολεμούν και προδίδουν ο ένας τον άλλο, στην προσπάθεια να κερδίσουν το θρόνο του μυστηριωδώς αγνοούμενου πατέρα τους.

Τα «Χρονικά» χωρίζονται σε δύο σειρές, πέντε σύντομων τόμων η καθεμία. Ο Zelazny αποδεικνύει ότι κατανοεί άψογα την έννοια του ρυθμού, αλλά και την μορφή που πρέπει να έχει ένα έργο τέτοιου μεγέθους, χτίζοντας τον κόσμο του σταδιακά, μία εξαιρετική μέθοδος για να αφομοιώσει ο αναγνώστης όσα διαβάζει, αλλά και ένα ύπουλο κόλπο που τον παρακινεί να συνεχίσει να διαβάζει. Κοινώς, όσοι από εσάς διαβάζετε στο κρεβάτι, ετοιμαστείτε να χάσετε μερικές ώρες ύπνου, ενώ όσοι διαβάζετε σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ζητήστε από κάποιον να σας θυμίσει ότι φτάσατε στην στάση σας.

Με εντυπωσιακής ποιότητας γραφή και με μία πλοκή που ταξιδεύει αβίαστα από το ένα εξωτικό σύμπαν στο άλλο, το The Chronicles of Amber είναι μία άψογα δομημένη σειρά που, σε αντίθεση με πολλά άλλα έργα του είδους, δεν φθίνει ως αναγνωστική εμπειρία, παρόλο που το πρώτο της μέρος γράφτηκε πριν τέσσερις δεκαετίες.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι ο Zelazny έχει συνθέσει ένα από τα καλύτερα δείγματα high fantasy λογοτεχνίας που υπάρχουν εκεί έξω.

Θάνος Φιλάνης

 

Διαβάστε το Fantasy Series #4

Διαβάστε το Fantasy Series #6

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments