Δράκων (Ι: Γέννηση και ΙΙ: Μεταμόρφωση) του Χρήστου Κασκαβέλη

 Δράκων“Ανέλπιστα καλό!”
Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη μετά τις πρώτες σελίδες αλλά και η τελευταία, καθώς ολοκλήρωσα τον πρώτο τόμο.”
Με αυτή τη φράση ξεκίνησα την κριτική μου για το “Ι: Γέννηση” στο goodreads και νομίζω ότι μπορώ πλέον να την επεκτείνω σε όλο το έργο. Μέσα στην πληθώρα των βιβλίων που κυκλοφορούν στο είδος του φανταστικού, είναι όλο και πιο δύσκολη για τον αναγνώστη η επιλογή και ουκ ολίγες φορές έχουμε απογοητευτεί από το περιεχόμενο. Ειδικά όταν μιλάμε για βιβλία από έλληνες συγγραφείς τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα και δικαίως ο αναγνώστης είναι κουμπωμένος. Το βιβλίο όμως που παρουσιάζουμε σήμερα ανήκει στις φωτεινές (μην πω υπέρλαμπρες) εξαιρέσεις!
Βέβαια, τυπικά, είναι δύο βιβλία, αλλά το ορθότερο είναι να λέμε δύο τόμοι, καθώς το έργο είναι ενιαίο και πρακτικοί λόγοι έκδοσης οδήγησαν στην κατανομή του σε δύο επιμέρους τόμους, όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Και όπως έχω πει πολλές φορές και στις εκπομπές μου, για μένα το να γράφεται ενιαία ένα έργο και μετά να εκδίδεται έχει βαρύνουσα σημασία. Το σημείο που ολοκληρώνεται το πρώτο βιβλίο είναι σωστά τοποθετημένο, έχοντας ολοκληρώσει έναν “κύκλο” και σου προκαλεί την περιέργεια να προχωρήσεις στο δεύτερο, αλλά χωρίς να σε αφήνει στη μέση μιας “σκηνής”.

Το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή και τα έργα ενός αγοριού που ζει σε μια “βάρβαρη” φυλή, σε μια μεσαιωνική εποχή, σε έναν κόσμο φανταστικό τυπικά αλλά βασισμένο σε γνώριμα από την ιστορία μέρη, συνήθειες και δοξασίες. Δεν θέλω να πω πολλά, όχι τόσο για να αποφύγω spoilers, αλλά μέρος της απόλαυσης που μου πρόσφερε ήταν και να ανακαλύπτω σιγά σιγά τον κόσμο που ξετυλίγεται και να κάνω τις συγκρίσεις και τους παραλληλισμούς με την ιστορία.
Παρακολουθούμε λοιπόν την ιστορία του αγοριού καθώς ενηλικιώνεται, εκπαιδεύεται, περνά διάφορες δοκιμασίες σωματικές, αλλά κυρίως ψυχικές και γίνεται άνδρας και πολεμιστής της φυλής του. Μέσα από τα μάτια του και τα όσα του συμβαίνουν – καλά και κακά – χτίζεται σιγά σιγά η ιστορία του.
Η πλοκή έχει τη σωστή δόση ανατροπών και μυστηρίου και το βιβλίο έχει καλό ρυθμό, πιο γρήγορο και έντονο στο πρώτο μέρος, πιο αργό και με περισσότερη σκέψη στο δεύτερο, καθώς ωριμάζει η ιστορία και ο ήρωας. Υπάρχουν εντυπωσιακές σκηνές και δράση (αλλά και αρκετές σκληρές περιγραφές), και καθώς ωριμάζουμε μαζί με τον ήρωα, οι μύθοι και οι βεβαιότητες δίνουν τη θέση στις αλήθειες που υποπτευόμαστε αλλά δεν θέλουμε να παραδεχτούμε και τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Το τέλος της ιστορίας δεν απογοητεύει, ταιριαστό με όλο το έργο, ίσως όχι τόσο επικό όσο θα περίμενε κανείς, αλλά προσωπικά με κάλυψε απόλυτα.
Είναι ένα πραγματικά καλογραμμένο βιβλίο που σέβεται το είδος και τον αναγνώστη. Τυπικά το κατατάσσω στην ηρωική φαντασία, με την έννοια ότι παρακολουθούμε την ιστορία από την οπτική γωνία του κεντρικού ήρωα, αλλά δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το έργο στο σύνολό του ως “φαντασίας” με τη συμβατική έννοια του όρου. Νομίζω ότι ο όρος που του ταιριάζει περισσότερο είναι Μυθοπλασία με πλήθος στοιχείων του να προέρχονται από ιστορικά γεγονότα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Να πούμε επίσης ότι στην ιστοσελίδα του βιβλίου θα βρείτε αρκετές πληροφορίες, αλλά και κάτι που δε συνηθίζεται, τον πρώτο τόμο, δηλαδή το “Δράκων, Ι: Γέννηση” απόλυτα δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Νομίζω μετά και από αυτό δεν έχετε δικαιολογία να μην του ρίξετε μια ματιά!

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments